Στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού μετώπου που θα γκρεμίσει τα παραδοσιακά πολιτικά τείχη και θα συμπαρασύρει ιδεολογικά αναχώματα δεκαετιών στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το πολιτικό αποτύπωμα της παρουσίας του στην 81η ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφετηρία το τριήμερο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με την παραδοσιακή συνέντευξη στα ΜΜΕ, επενδύει στην αμφίπλευρη διεύρυνση και γι’ αυτό και θα μιλούσε το βράδυ του Σαββάτου για την αναγκαιότητα συνδιαμόρφωσης ενός συλλογικού εθνικού οράματος για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα.
Επανεκκίνηση μέσω πολιτικής αλλαγής
Ο κ. Μητσοτάκης αναμενόταν να χρησιμοποιήσει έναν νέο όρο, αυτόν της «συμμετοχικής ανάπτυξης», ενώ εξέχουσα θέση στην ομιλία του θα είχε και η αναφορά του περί επανεκκίνησης της χώρας μέσω μιας πολιτικής αλλαγής, δηλαδή μέσα από εκλογές, στις οποίες η ΝΔ θα τύχει ευρύτερης στήριξης. Κεντρική επιλογή του είναι η δημιουργία μιας πλατιάς, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής, μεταρρυθμιστικής συμμαχίας, την οποία θα στηρίζουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις, αλλά και πολίτες του μέτρου και της λογικής, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Με την παρουσία του στη ΔΕΘ –συναντήσεις, ομιλία και συνέντευξη Τύπου –είχε ως κεντρικό στόχο να περάσει ένα αισιόδοξο και ρεαλιστικό μήνυμα στους πολίτες, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, αλλά και να πείσει ότι το κόμμα του αποτελεί αξιόπιστη και εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Με την ομιλία του, η οποία θα είχε πολλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, θέλει να οικοδομήσει τη θεωρία της «πραγματικής ελπίδας» από τη ΝΔ που μπορεί να αλλάξει άμεσα την κατάσταση και να θέσει τις βάσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας και τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.
Το αίτημα για εκλογές παραμένει ψηλά για τον κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει να κερδίσει σημαντικό τμήμα από τη μεγάλη ομάδα των πολιτών που βρίσκονται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου. Κυρίως θέλει να κερδίσει λόγω του προγραμματικού λόγου του και όχι απλώς να επωφεληθεί από την αρνητική στάση των πολιτών έναντι της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη εξουδετέρωση του επιχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ περί νεοφιλελεύθερων εμμονών και ότι είναι πολέμιος του Δημοσίου. Οι τελευταίες κινήσεις του (π.χ. η προ ημερών επίσκεψή του σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα και η θετική αναφορά του για τους εκπαιδευτικούς), σε συνδυασμό με την οργισμένη αντίδρασή του ότι δεν είναι οπαδός των απολύσεων στον δημόσιο τομέα αλλά υπέρ της αξιολόγησης, εντάσσονται στη στρατηγική της αποδυνάμωσης της «μαύρης προπαγάνδας».
Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να χαρακτηρίσει ως ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία, μιλώντας για την ιστορική ευθύνη που έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, για να κάνει τα πάντα ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του ήθελε εξ αρχής να ξεκαθαρίσει ότι βρέθηκε στη ΔΕΘ για να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις και να μοιράσει χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. «Ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω. Βρίσκομαι εδώ για να σας μιλήσω για τις προϋποθέσεις μιας συμμετοχικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και θα διευρύνει την ευημερία των ελλήνων πολιτών» ήταν μια από τις φράσεις-κλειδιά στο σχέδιο της ομιλίας του, στην οποία υπήρχε και η εξής επισήμανση: «Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε με την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Ελληνα ξεχωριστά μια συμφωνία αλήθειας».
Η σφοδρή επίθεση στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα ήταν δεδομένη με ανάδειξη του επιχειρήματος ότι «εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με τον λόγο και τις πράξεις του» και πως «όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας έχει έναν και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Ποτέ. ΣΥΡΙΖΑ ίσον φτώχεια και κοινωνική ισοπέδωση. Μια Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια»
είναι μια άλλη φράση που είναι αλληλένδετη με την εξής επισήμανσή του: «Οσο απομονώνεται από τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, τόσο φανερώνεται η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και ο αυταρχισμός του. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο».
Σύμφωνα με πληροφορίες θα απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, με ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. κατά τον ίδιο χρειάζεται να οικοδομηθεί μια σταθερή σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών και μιλάει για συμφωνία αλήθειας ανάμεσα σε έναν συνεπή πολιτικό φορέα και έναν λαό που έχει ανάγκη την αλήθεια.
Ο ίδιος αναφέρεται συχνά, όπως έκανε και στη ΔΕΘ, για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και προβάλλει –θα το έλεγε και στην ομιλία του –την ανάγκη απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων και ειδικά των νέων με παράλληλη υπεράσπιση της αριστείας και της επιβράβευσης σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο ίδιος στην ανάγκη αποκατάστασης της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος και της λειτουργίας των θεσμών. Ακόμη, δεσμεύεται για δίκαιη δημόσια πολιτική, ειδικά για τους «ξεχασμένους Ελληνες», τους συμπολίτες μας που κατά τον ίδιο «είναι απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, χωρίς πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, και υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια».
«Επιστροφή στην κανονικότητα»
Για την έξοδο από την κρίση, υπεραμύνεται των ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών και της «επιστροφής στην κανονικότητα», αλλά και της ανάγκης για εμπροσθοβαρή υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής, αλλά και για πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, με στόχο την πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αλλά και την ταχύτατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.
Επίσης, βάρος αναμενόταν να ρίξει με την ομιλία του στο πρόγραμμα –απολύτως κοστολογημένο κατά την ηγεσία της ΝΔ –συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας και αντίστοιχης μείωσης της κρατικής δαπάνης, προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της ανεργίας.
Επιχείρηση διεύρυνσης
Ανοιγμα σε φιλελεύθερους και κεντροαριστερούς

Ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στο άνοιγμα στο πολιτικό κέντρο, χωρίς όμως να παραβλέπει και τη δεξιά πλευρά της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ προ ημερών και πάλι έτεινε χείρα πολιτικής φιλίας σε εκδήλωση, όπου παρευρέθησαν πολλά στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και φιλελεύθεροι.
Με δεδομένη την κρίση στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι στον χώρο του Κέντρου μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις σε μείζονα ζητήματα. Γι’ αυτό και καλεί σε συστράτευση και τους παραδοσιακούς κεντρώους, τους μετριοπαθείς φιλελεύθερους και όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί.
Με αυτή τη στρατηγική συμφωνεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μητσοτάκη. Εκτός πλάνου για συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια βρίσκονται διάφορα πρόσωπα που είχαν κεντρικές θέσεις σε παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα για μελλοντική αξιοποίησή τους σε υπουργικό θώκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα συμμετέχει στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια τουλάχιστον ένα πρόσωπο (στις μεγαλύτερες θα είναι περισσότερα τα πρόσωπα) που θα συμπορευτεί με τη ΝΔ στο πλαίσιο της διεύρυνσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ