ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Σφίγγουν τον κλοιό οι τράπεζες στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε αυτούς που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν

Κλοιός
Σφίγγουν τον κλοιό οι τράπεζες στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε αυτούς που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους προσδοκώντας να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Η διοίκηση της Eurobank σε επιστολή που έστειλε στο δίκτυό της επισημαίνει ότι απέναντί τους «οφείλουμε να είμαστε αυστηροί και αποφασιστικοί». Ü «Πρέπει να τους εντοπίσουμε και να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας παρέχει ο νόμος» σημειώνεται και επισημαίνεται ότι «για τους μη συνεργάσιμους ή κατ’ επιλογήν κακοπληρωτές, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, θα προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες, καταγγελία σύμβασης και εκεί που επιτρέπει η νομοθεσία και σε πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας».

Αποχαιρετισμός
«Τώρα που φεύγω ήρθα να σας χαιρετήσω. Σας βλέπω τόσο καιρό εδώ αλλά δεν μπορούσα να σας μιλήσω». Με αυτή τη φράση πλησίασε την Παρασκευή τους δημοσιογράφους στο «Hilton» ο Ιταλός Γκαμπριέλε Τζούντιτσε μετά από χρόνια οπτικής και μόνο επαφής. Το Νο 2 της Κομισιόν στην τρόικα κάτω από τον Ντέκλαν Κοστέλο αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει τη σύνταξη της Λευκής Βίβλου για τη βελτίωση της διακυβέρνησης στην ΕΕ. «Θα έχω κι εκεί ευθύνες αλλά όχι όσες εδώ» ανέφερε και δήλωσε ανακουφισμένος για την εξέλιξη. Στη θέση του ο Αυστριακός Πολ Κούτος.
Πρωτοβουλίες
Θετικές πρωτοβουλίες ανέλαβε με το καλημέρα ο νέος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Θανάσης Θανόπουλος. Η πρώτη ήταν η ανανέωση της απαρχαιωμένης και δύσχρηστης ιστοσελίδας. Στο επίπεδο της κοινωνικής αναφοράς ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία της ΕΛΣΤΑΤ στην 81η ΔΕΘ και ειδικά η συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) με στόχο την ισότιμη πρόσβαση.

Βραβείο
Το βραβείο του έγκυρου συνδρομητικού περιοδικού «The European» στην κατηγορία των άμεσων ξένων επενδύσεων ήλθε εφέτος στην Ελλάδα και στο ΤΑΙΠΕΔ για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικός φορέας ή εταιρεία κερδίζει αυτό το βραβείο και μάλιστα ένας δημόσιος φορέας. ÜΒεβαίως η διεθνής διάκριση για τον επικεφαλής Στέργιο Πιτσιόρλα δεν σημαίνει ότι «περνάνε αυτά» και στο γήπεδο της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού, όπου τον περιμένουν ακόμη ισχυροί αντίπαλοι, κυρίως υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι Πάνος Σκουρλέτης και Χρήστος Σπίρτζης (σκίτσο).

Κομματικοί
H Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από το 2010 κάνει κάθε χρόνο μέσω ΑΣΕΠ περίπου 500 προσλήψεις εποχικού προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες συντήρησης των εργοστασίων και να υποστηρίξει την παραγωγική διαδικασία με πεντάμηνες συμβάσεις (Ιούνιος – Οκτώβριος). ÜΑυτή η διαδικασία καταστρατηγήθηκε εφέτος αφού μέσω διαγωνισμού ανατέθηκε σε εργολάβους η πρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων. Εγινε διαγωνισμός και από έξι εργολάβους επελέγησαν δύο, ένας για το εργοστάσιο στο Πλατύ και ένας για τη μονάδα στην Ορεστιάδα (που δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα). Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει ερωτηματικά και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι προσλήψεις έχουν καθαρά κομματικό χαρακτήρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.