Το τέλος του Grexit για την Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι οικονομολόγοι των διεθνών τραπεζών αλλά και οι διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων παραμένουν επιφυλακτικοί για την Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι οικονομολόγοι των διεθνών τραπεζών αλλά και οι διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων παραμένουν επιφυλακτικοί για την Ελλάδα, κάτι εξάλλου που αποτυπώνεται και στο ελάχιστο ενδιαφέρον τους για τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους. Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένες ακραίες φωνές που εκτιμούσαν πως τα επόμενα χρόνια η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρώ. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή της Citigroup, η οποία όμως αργά την περασμένη Παρασκευή αναθεώρησε την εκτίμησή της.
Με μια έκθεση με τον τίτλο «Greece: Back on the Radar Screen» η οικονομολόγος Giada Giani της αμερικανικής τράπεζας υποστηρίζει πως, αν και ο δρόμος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι ανηφορικός, η σταθεροποίηση της οικονομίας παραμένει αναιμική, ενώ οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να ευοδωθούν πριν από τις γερμανικές εκλογές, εν τούτοις το πολιτικό σκηνικό και οι πολιτικές ισορροπίες έχουν μεταβληθεί τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη επιτρέποντας έτσι την αφαίρεση του «Grexit» που διατηρούσε ως βασικό σενάριο για τα επόμενα 1-3 χρόνια από την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει, ότι στο εσωτερικό η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση της ΝΔ δεν συνοδεύονται με άνοδο των ακραίων στοιχείων, ενώ τα επόμενα χρόνια η ανάγκη για κυβερνήσεις συνασπισμού θα αυξηθεί. Αυτό σημαίνει πιο ασταθείς κυβερνήσεις αλλά λιγότερο επιρρεπείς σε ακραίες πολιτικές αποφάσεις.
Στην Ευρώπη η προσφυγική κρίση και η πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο (ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία) οδηγούν πάλι σε μια πιο επιεική στάση από τους Ευρωπαίους προς την Ελλάδα, δεδομένης της αύξησης της γεωπολιτικής της σημασίας.
Την ίδια ώρα θεωρεί ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έστω και με καθυστέρηση, θα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.
Η δεύτερη αναθεώρηση αποτελεί ένα δυσκολότερο εμπόδιο, με την ευαισθησία για περαιτέρω ευεξία στην αγορά εργασίας της ελληνικής κυβέρνησης αρκετά υψηλή, αλλά, όπως παρατηρεί, το ίδιο ίσχυε και για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που ψηφίστηκε στην πρώτη αναθεώρηση.
Σημαντικές προθεσμίες για την Ελλάδα θα είναι τον Ιούλιο του 2017, όταν λήγει τριετές ομόλογο 2 δισ. ευρώ που εκδόθηκε το 2014, ενώ ωριμάζουν 4 δισ. ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Τέλος, καθώς στο θέμα του χρέους δεν αναμένονται εξελίξεις πριν από τις γερμανικές εκλογές, το ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει στο περιθώριο, κάτι που σημαίνει ότι και η ΕΚΤ μάλλον θα αργήσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Τα περιθώρια ανάκαμψης
Υφεση 0,3% το 2016 βλέπει η Citi εκτιμώντας πως τα περιθώρια ανάκαμψης για το δεύτερο εξάμηνο αλλά και το 2017 παραμένουν περιορισμένα, έστω και αν επενδύσεις ακόμη και 1 δισ. ευρώ στο μόλις 178 δισ. ευρώ ΑΕΠ αλλά και το πολύ μεγάλο παραγωγικό κενό θα ενίσχυαν την κυκλική ανάπτυξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.