Πρόσθετοι φόροι €3 δισ. και αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια

Με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο 0,5% του ΑΕΠ στο τέλος Δεκεμβρίου και «κλειδωμένες» τις αποφάσεις για τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους

Με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο 0,5% του ΑΕΠ στο τέλος Δεκεμβρίου και «κλειδωμένες» τις αποφάσεις για τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους –καύσιμα, ποτά, καφέ και τσιγάρα –στις αρχές του 2017 κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν στο σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους.
Οι νέοι στόχοι είναι ακόμη πιο φιλόδοξοι και όπως αντιλαμβάνονται όλοι από εδώ και στο εξής η επίτευξή τους ή όχι εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο τις φορο-επιβαρύνσεις με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η κατανάλωση, ενώ ακόμη και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους για το πόσο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα ανταποκρίνονται στην καταβολή φόρων.Αν, όπως προβλέπεται, το 2017 το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 2,5%, κατά συνέπεια και η απασχόληση, τότε θα είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% (από 0,9% εφέτος).
Αν όχι, τότε η δημοσιονομική εικόνα θα είναι η ίδια η εφετινή –δεδομένου ότι οι δαπάνες έχουν τεθεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του Λογιστηρίου του Κράτους. Ομως αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις περικοπής δαπανών προτού ενεργοποιηθεί αυτόματα ο κόφτης.
Ο επανέλεγχος θα γίνει τον Ιούνιο, τα προληπτικά μέτρα –αν χρειαστούν –θα αποφασιστούν τότε και θα αφορούν τις δαπάνες όλων των υπουργείων, πλην Υγείας και Παιδείας, για τα οποία το συνολικό κονδύλι για το 2017 αυξάνεται.
Γιατροί – καθηγητές
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών πήρε την έγκριση από τους θεσμούς ώστε να προχωρήσει στην οριστική αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου. Η κατεύθυνση που δόθηκε είναι να ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς επιδόματα και να πριμοδοτηθούν μόνο δύο κατηγορίες επιστημόνων, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί.
Στο ειδικά μισθολόγια του ΕΣΥ και των καθηγητών ΑΕΠ προκύπτουν μεσοσταθμικές αυξήσεις 9%.
Για τους ενστόλους παγώνουν οι «μισθολογικές προαγωγές» αλλά αυξάνονται λόγω ενσωμάτωσης επιδομάτων οι βασικοί μισθοί στα εισαγωγικά κλιμάκια.
Εξοικονόμηση προέρχεται μόνο από την απόφαση να κόβονται τα «δώρα»-βαθμοί για όσους αποστρατεύονται.
Τα ειδικά μισθολόγια θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Οπως επισημαίνουν, η μεγάλη αβεβαιότητα είναι πώς θα κινηθεί η οικονομία καθώς οι φόροι έχουν βαρύνει το κλίμα.
Οι φόροι του 2017 ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από:
  • Αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%.
  • Επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%.
  • Επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ.
  • Αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή αναλογικού φόρου των τσιγάρων.
  • Επιβολή φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
  • Αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.
  • Αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.
  • Αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) για καύσιμο κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.
Τα προαπαιτούμενα
Στη συνέχεια, μετά τις αλλαγές στα εργασιακά που είναι πράγματι η «καυτή πατάτα» στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για την κυβέρνηση. Τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας είναι λίγα και προβλέπουν:

Ιανουάριος:
Σταδιακή κατάργηση υπηρεσιών δηµοσιονοµικού ελέγχου.

Φεβρουάριος:
Εγκριση µέτρων για τη βελτίωση συστήµατος ένδικων µέσων

Μάρτιος:
Εκδοση νοµοθεσίας για το Δηµοσιονοµικό Συµβούλιο.

Ιούνιος:
Ολοκλήρωση απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεκέµβριος:
Ενσωµάτωση είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.
  • Συγκρότηση Κέντρου Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας για την ένταξη των φαρµάκων σε θετικό κατάλογο και εφαρµογή νέου συστήµατος κοστολόγησης για τα νοσοκοµεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.