Ο πλεϊμπόι που θέλει να βάλει σε τάξη την Telecom Italia

Βοηθά το προφίλ και ο τρόπος ζωής ενός μάνατζερ που μοιάζει με σταρ του σινεμά για να εξασφαλίσει τις συναινέσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξυγιάνει ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο

Βοηθά το προφίλ και ο τρόπος ζωής ενός μάνατζερ που μοιάζει με σταρ του σινεμά για να εξασφαλίσει τις συναινέσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξυγιάνει ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο; Αυτό καλείται να αποδείξει ο Φλάβιο Κατάνεο, που δεν είναι ο πρώτος που καλείται να βάλει σε τάξη την Telecom Italia. Εχει πείσει πολλούς, όμως, ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αυτά γράφουν οι «Financial Times» βασιζόμενοι σε εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων. Το σενάριο θέλει τον ηλικίας 53 ετών ιταλό μάνατζερ να εξυγιαίνει την Telecom Italia για να την καταστήσει ελκυστικότερη προς πώληση. Πιθανότατα στη γαλλική Orange – πρόκειται για τη μετεξέλιξη της France Telecom.
Τον περασμένο Μάρτιο ο Κατάνεο έπεισε τη σύζυγό του Σαμπρίνα Φερίλι, που είναι μια από τις διασημότερες σύγχρονες ιταλίδες ηθοποιούς, να τον… μοιραστεί με την Telecom Italia. Ο πρώτος στόχος που έθεσε προβλέπει την περικοπή του λειτουργικού κόστους της εταιρείας έως 1,6 δισ. ευρώ ετησίως ως το 2018. Ταυτόχρονα επιδιώκει να προσελκύσει πελάτες στον τομέα των πακέτων κινητής τηλεφωνίας και συνδέσεων ευρέος φάσματος επενδύοντας κυρίως σε ποιοτικό περιεχόμενο και υπηρεσίες (αυτό κάνουν και οι ανταγωνιστές της Telecom Italia) παρά στις χαμηλές τιμές.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι στην Ιταλία αναγνωρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας με στόχο την πώλησή της θα συναντήσει πολιτικά και θεσμικά προσκόμματα, όπως σημειώνουν οι «FT».
Συσσώρευση χρεών
Είναι αλήθεια ότι η εξυγίανση της υπερχρεωμένης Telecom Italia αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο εδώ και ακριβώς μια δεκαετία που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για αυτό. Ηταν Σεπτέμβριος του 2006 όταν ο ιταλός επιχειρηματίας Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα, επί δύο και πλέον δεκαετίες διευθύνων σύμβουλος της Pirelli, παραιτήθηκε από την προεδρία της πρώην κρατικής εταιρείας που είχε εξαγοράσει το 2001.
Εκτοτε πολλοί επενδυτές εμπιστεύθηκαν την Telecom Italia, πολλές διοικήσεις προσπάθησαν για το καλύτερο, αλλά η εταιρεία κάτω από τις έντονα ανταγωνιστικές συνθήκες που κυριάρχησαν και κυριαρχούν στο ιταλικό τηλεπικοινωνιακό τοπίο την τελευταία δεκαετία και εν μέσω πολλών και κοστοβόρων πολέμων τιμών, δεν σταμάτησε να συσσωρεύει χρέη –έχουν φθάσει στα 26 δισ. ευρώ.

Με τον Μπερλουσκόνι
Ο ανταγωνισμός στον χώρο των τηλεπικοινωνιών οξύνεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά και στην Ιταλία, όπου εν προκειμένω ο Φλάβιο Κατάνεο έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη μεγάλο παίκτη που ετοιμάζεται να μπει στην αγορά. Πρόκειται για τον μεγιστάνα των γαλλικών τηλεπικοινωνιών Ξαβιέ Νιέλ, που θέλει να προωθήσει τις δραστηριότητες του εντυπωσιακά ανερχόμενου ομίλου του, Free, στην Ιταλία. Επιπλέον, η αποστολή του Κατάνεο δυσκολεύει και από τις τεταμένες σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ των μετόχων της Telecom Italia προτού ο ίδιος αναλάβει –συγκεκριμένα με τον γάλλο επιχειρηματία Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος μέσω του ομίλου Vivendi κατέχει μερίδιο 20,03% της ιταλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

«Τα πάντα συνέβησαν σε εμάς τους τελευταίους μήνες. Δεν φοβόμαστε τον κ. Νιέλ. Είναι γεγονός ότι έχει κάνει καλή δουλειά στη Γαλλία, αλλά εδώ τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για αυτόν. Εχει χάσει, άλλωστε, το στοιχείο του αιφνιδιασμού»
δηλώνει ο Κατάνεο, που ξεκίνησε την καριέρα του ως μάνατζερ από την κρατική τηλεόραση της πατρίδας του, τη RAI (διορίστηκε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και παρέσχε τις υπηρεσίες του ως διευθύνων σύμβουλος τη διετία 2003-2005).
Πολλοί οι «παίκτες»
Ο Ξαβιέ Νιέλ δεν είναι ο μόνος νέος ανταγωνιστής που αναμένεται στην κορεσμένη ιταλική αγορά. Ενας εξίσου σημαντικός είναι ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel, ο οποίος με τη στήριξη της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται επίσης να λανσάρει υπηρεσίες ευρέος φάσματος. Οπως γράφουν οι «FT», μέσω της Enel ο Ρέντσι θέλει να ανταγωνιστεί τον Μπολορέ της Vivendi, θεωρώντας υπερβολικά μεγάλο το μερίδιο που κατέχει στην Telecom Italia.
Ο Μπολορέ, όμως, τα έχει «σπάσει» και με τον Μπερλουσκόνι καθώς, όπως λέγεται, ακύρωσε συμφωνία εξαγοράς της Mediaset Premium, που ανήκει στον ιταλό πρώην πρωθυπουργό αλλά διά βίου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Ο επικεφαλής της Telecom Italia, πάντως, μοιάζει απτόητος από τους ψιθύρους που επιμένουν για μια νέα αιματοχυσία μεταξύ του πλήθους των ανταγωνιστών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. «Δεν επηρεαζόμαστε από τις πιέσεις. Βρισκόμαστε στην αγορά και λειτουργούμε με βάση τους κανόνες της αγοράς» διακηρύσσει με παρρησία.
Το «σκάνδαλο» του μπόνους των 40 εκατ. ευρώ
Είναι προφανές ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ιταλία παρέχει ευκαιρίες για κερδοφορία. Διαφορετικά δεν εξηγείται το ενδιαφέρον τόσων διεθνών «παικτών» να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν. Από την άλλη πλευρά, η Telecom Italia, όσες προοπτικές επιτυχίας και αν έχει στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, έχει συσσωρεύσει ένα δυσθεώρητο χρέος. Και ως εκ τούτου, το πρώτο που θα απαιτούσαν οι επενδυτές στην εταιρεία θα ήταν συγκρατημένες αμοιβές για τα στελέχη. Ευλόγως λοιπόν το μπόνους των 40 εκατ. ευρώ που ενθυλάκωσε ο Φλάβιο Κατάνεο για μόλις τρεις μήνες υπηρεσία που προσέφερε στην εταιρεία προκάλεσε γκρίνια σε πολλούς κύκλους στη Ρώμη, που το χαρακτήρισαν «άδικο και αδικαιολόγητο».
«Δεν απέτυχα πουθενά»
Κάποιες εφημερίδες έκαναν λόγο και για «σκάνδαλο». Ωστόσο, ο ίδιος απαντά ότι σκανδαλώδεις είναι οι αμοιβές επιχειρηματικών στελεχών στην Ιταλία που αποτυγχάνουν στην αποστολή που αναλαμβάνουν. Εκείνος, υποστήριξε, δεν απέτυχε ούτε στη RAI ούτε στον ασφαλιστικό όμιλο Generali, στον οποίο υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και κυρίως στην εταιρεία φυσικού αερίου Terna, στην οποία είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 2005. Τέλος, ο Κατάνεο θύμισε ότι ο προκάτοχός του στην Telecom Italia Μάρκο Πατουάνο έφυγε κακήν κακώς από την εταιρεία επειδή «τα έσπασε» με τον μεγαλομέτοχο Βενσάν Μπολορέ και παρά ταύτα, ενθυλάκωσε 7 εκατ. ευρώ.
«Μια δεύτερη δουλειά»
Λέγεται ότι ο Κατάνεο φροντίζει να τα έχει καλά και με τους πολιτικούς και με τους επιχειρηματικούς κύκλους. Επιπλέον, βρίσκεται διαρκώς και στη lifestyle επικαιρότητα της χώρας του χάρη στην προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του ασφαλώς, αλλά και χάρη στη σύζυγό του, Σαμπρίνα Φερίλι, που είναι μια από τις διασημότερες σύγχρονες ηθοποιούς της Ιταλίας (πρωταγωνίστησε στη βραβευμένη με Οσκαρ το 2013 ταινία του Πάολο Σορεντίνο «La grande bellezza» που προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Η τέλεια ομορφιά»). «Εχω μια πολύ απαιτητική σύζυγο. Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος. Είναι σαν να έχω μια δεύτερη δουλειά» αποκαλύπτει ο ίδιος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.