Σε εφιάλτη εξελίσσεται το φθινόπωρο για συνταξιούχους και εργαζομένους καθώς οι ανατροπές στις συνταξιοδοτικές παροχές αλλά και στις εργασιακές σχέσεις διαδέχονται η μία την άλλη, χωρίς να είναι ορατό πότε θα σταματήσει ο συγκεκριμένος κατήφορος.
Ετσι, τη στιγμή που 650.000 συνταξιούχοι διαπιστώνουν μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών τι σημαίνει ο ασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Μάιο, ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικός νόμος μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τον Οκτώβριο, με εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές.
Η ουσιαστική συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα των εργασιακών σχέσεων θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου, καθώς στην πρώτη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες αφού πρώτα ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης αλλά και να εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Κατά τα λοιπά, η διατήρηση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν την κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ θέτουν ευθέως ζήτημα περαιτέρω μειώσεων μέσω της κατάργησης επιδομάτων και τριετιών. Το ΔΝΤ σε όλες τις εκθέσεις του αναφέρεται στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα τον οποίο θεωρεί υψηλό και προτείνει να ευθυγραμμισθεί με το αντίστοιχο ύψος αμοιβών που ισχύουν στις «ανταγωνίστριες χώρες».

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Η κυβέρνηση συμφωνεί ότι χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο που λαμβάνεται η απόφαση για κήρυξη της απεργίας. Αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των οργανώσεων με στόχο να μη γίνεται με κρατικό χρήμα αλλά από τις εισφορές των συνδικαλισμένων. Ανατροπές στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών. Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής αδείας και των προσώπων που τις δικαιούνται.

Οι μειώσεις
Στο μεταξύ συνεχίζεται το μαρτύριο των περικοπών για τους συνταξιούχους. Συνολικά οι περικοπές που προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο του Μαΐου και εφαρμόζονται τώρα αγγίζουν περί τους 650.000 συνταξιούχους. Οι 240.000 περιπτώσεις αφορούν μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις. Οι 280.000 είναι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούχοι μερισμάτων. Οι 6.000 είναι συνταξιούχοι με υψηλές συντάξεις που ξεπερνούν το νέο ανώτατο όριο των 2.000 ευρώ. Οι
11.000 είναι συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 120.000 αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Στις αρχές Οκτωβρίου με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων θα υπάρξει ο τρίτος κύκλος αναπροσαρμογής – περικοπής των επικουρικών συντάξεων για 30.000 συνταξιούχους (κυρίως πρώην τραπεζοϋπαλλήλους) αλλά θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών.

Περικοπές έρχονται και για 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ από τον Οκτώβριο τίθεται σε εφαρμογή η περικοπή των υψηλών κύριων συντάξεων που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ