Σίγουρα θα γελάει η Buika (ή Κόντσα Μπούικα) με τα παιχνίδια που της έχει παίξει η ζωή, αφού η 44χρονη σήμερα ισπανίδα τραγουδίστρια από μίμος της Τίνα Τάρνερ και της Νταϊάνα Ρος στο Λας Βέγκας κάποτε βρέθηκε να εμφανίζεται σε ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ («Το δέρμα που κατοικώ»), να είναι υποψήφια για Βραβείο Γκράμι (με το άλμπουμ «La Noche Más Larga»), να κάνει ντουέτα με τη Νέλι Φουρτάντο ή τον Πατ Μεθένι και να θεωρείται γενικώς μία από τις φημισμένες ντίβες της world music.
Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου ηγεννημένη στην Πάλμα δε Μαγιόρκα Μαρία Κονθεπσιόν Μπαλμπόα Μπούικα θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο. Θα τη συνοδεύσει ηΚρατική Ορχήστρα Αθηνών,καθώς και οι τρεις δικοί της μουσικοί που αποτελούν το αγαπημένο της σχήμα (κιθάρα, μπάσο και καχόν),ενώ στη διεύθυνση θα απολαύσουμε τονδιεθνούς φήμης μαέστροΤόνι Κουένκα. Η ερμηνεύτρια που χωράει στη φωνή της το φλαμένκο, την τζαζ, τη σόουλ, τη ρέγκε, ακόμη και τη ροκ, έχει τραγουδήσει ξανά στη χώρα μας, το 2008, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

–Τι θυμάστε πιο έντονα από την πρώτη φορά που επισκεφθήκατε την Ελλάδα;
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που αντίκρισα τον Παρθενώνα την πρώτη φορά που ήρθα στην Αθήνα».

–«Να ζεις χωρίς φόβο», έτσι ονομάζεται το πιο πρόσφατο άλμπουμ σας. Τι σημαίνει αυτός ο τίτλος για εσάς;
«Πρόκειται για μια ένεση δύναμης που σε βοηθά να προχωράς στη ζωή και να ξεχνάς προβλήματα και εμπόδια. Αυτή τη φράση πρέπει να λέμε στον εαυτό μας κάθε στιγμή και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με χαμόγελο, προσπαθώντας να βάλουμε στην άκρη τα προσωπικά και παγκόσμια προβλήματα».
–Στην τελευταία δισκογραφική σας δουλειά αλλάξατε μουσική κατεύθυνση…
«Με αυτόν τον δίσκο ήθελα να δώσω στη μουσική μου στοιχεία από τη ροκ, τη ρέγκε και την ηλεκτρονική μουσική. Ηθελα να συνεργαστώ με μεγάλη ορχήστρα και να προσεγγίσω ένα νεότερο ηλικιακά κοινό».
–Ο ήχος του αφήνει την αίσθηση ότι στοχεύατε και σε ένα πιο παγκοσμιοποιημένο κοινό.
«Οπως σας ανέφερα και πριν, με ενδιαφέρουν οι νέοι ακροατές, όμως όχι τόσο ως αυτοσκοπός, περισσότερο στο πλαίσιο της δικής μου εξερεύνησης και καλλιέργειας. Είχα ήδη αποκτήσει άλλωστε διεθνές κοινό χάρη στις τρεις παγκόσμιες περιοδείες που έχω κάνει στο παρελθόν».

–Ηταν μοιραίο να γίνετε τραγουδίστρια; Πότε το καταλάβατε;
«Από την πρώτη φορά που άνοιξα το στόμα μου για να τραγουδήσω».

–Δίνετε την εντύπωση ταμπεραμεντόζας, θυελλώδους γυναίκας. Την αντέχετε την ησυχία;
«Με κάνει να χαμογελάω αυτό που λέτε. Δεν είμαι γυναίκα-θύελλα, είμαι αντιθέτως πολύ ήσυχη. Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι σπίτι με την οικογένειά μου ή μόνη μου στο στούντιο σε στιγμές δημιουργίας, με ηρεμούν αυτά».
–Εχετε κάνει θυσίες για την τέχνη σας;
«Πάντα κάτι θυσιάζουμε για τη ζωή ή την τέχνη, όμως δεν νομίζω ότι έχω κάνει μέχρι στιγμής κάποια μεγάλη θυσία. Προσπαθώ να ακολουθώ τις επιθυμίες μου και να νιώθω ελεύθερη ακόμη κι όταν η αγορά ή το σύστημα της μουσικής με πιέζουν να κάνω πράγματα που δεν θέλω».

–Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε τη φωνή σας;
«Δεν ξέρω. Ισως εσείς ή ο κόσμος που έρχεται στις συναυλίες μου θα μπορούσατε να περιγράψετε τι νιώθετε όταν με ακούτε να τραγουδάω».
–Εχετε στο παρελθόν δηλώσει σε συνέντευξή σας πως είχατε για λίγο βρεθεί σε άτυπο γάμο με έναν άνδρα και μια γυναίκα και από τότε η ταμπέλα της αμφιφυλόφιλης τραγουδίστριας σας ακολουθεί συνεχώς. Σας ενοχλεί αυτό;
«Δεν με νοιάζει τι λέει ο κόσμος. Είχα απλώς αναφερθεί σε κάποιες σκέψεις και εμπειρίες μου σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Αν με ξαναρωτήσει κάποιος ξεκάθαρα θα τα εξηγήσω όλα, δεν αισθάνομαι άβολα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια προτιμώ να μιλάω για τη μουσική, τους στίχους, τη ζωή και την αγάπη».
–Εχετε αλήθεια πει ποτέ σε κάποιον ότι τον αγαπάτε γνωρίζοντας ότι είναι ψέμα;
«Οχι, δεν παίζω ποτέ με αυτό το συναίσθημα. Παρ’ όλα αυτά, η αγάπη είναι τόσο πολύπλοκο πράγμα και ταυτοχρόνως βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη».
–Κλαίτε πιο συχνά από χαρά ή από λύπη;
«Η αλήθεια είναι πως όταν είμαι πολύ χαρούμενη γελάω. Συνήθως όταν τελειώνω μια συναυλία κοιτάζω το κοινό και γελάω επειδή είμαι ευτυχισμένη εκείνη τη στιγμή. Κλαίω με την αδικία, με τον πόλεμο και όταν βλέπω παιδιά χωρίς σπίτι ή πατρίδα».
–Μητέρα και επαγγελματίας τραγουδίστρια. Πώς συνδυάζονται αυτοί οι δύο ρόλοι;
«Δεν είναι εύκολο, αλλά έχω μεγαλώσει έτσι τον γιο μου, ο οποίος είναι τώρα 17 χρόνων και χαίρομαι που τα έχω καταφέρει. Πάντα θέλεις να περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αλλά με το Skype και τα τηλέφωνα τελικά καταφέρνεις να επικοινωνείς με την οικογένεια και τους φίλους σου, που είναι και αυτοί τελικά οικογένεια. Και με την μπάντα μου νιώθω σαν να έχω μία ακόμη οικογένεια».
–Υπάρχεις κάποιος έλληνας καλλιτέχνης του οποίου το έργο γνωρίζετε εις βάθος;
«Δεν γνωρίζω πολλούς έλληνες καλλιτέχνες, όμως σίγουρα θαυμάζω πολύ τη Μαρία Κάλλας, κι ας μην έχει σχέση με το μουσικό είδος που υπηρετώ. Μου αρέσουν επίσης ο Ντέμης Ρούσσος και η Νάνα Μούσχουρη».
–Ποιον δίσκο έχετε ακούσει πιο πολύ στη ζωή σας; «Δεν μπορώ να σκεφθώ έναν συγκεκριμένα, αλλά όταν ήμουν μικρή οι γονείς μου έβαζαν εμένα και τους αδελφούς μου να ακούμε τα λιγοστά βινύλιά τους πολλές φορές. Ευτυχώς είχαν ποικιλία: κλασική, τζαζ, ποπ».
–Τι επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον;
«Τη συνέχεια της τωρινής περιοδείας μου, την παραγωγή ενός νέου άλμπουμ και ένα εγχείρημα σχετικό με την όπερα που προγραμματίζεται για το 2018».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ