Ατζέντα

ΘΕΑΤΡΟ



Ελληνορωσικός «Οιδίπους»
Την Πέμπτη, στο Ηρώδειο, θα παιχθεί η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» στη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας. Τους ρόλους ερμηνεύουν ρώσοι ηθοποιοί ενώ ο Χορός αποτελείται από Ελληνες. Στις 21.00.
Αγία Πετρούπολη – Αθήνα
Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας, φιλοξενεί το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης». Περιλαμβάνονται τα έργα: «Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ» Θέατρο Λενσοβιέτ – Γιούρι Μπουτούζοφ (210′). Την Τρίτη, στην Κεντρική Σκηνή. «Οι αδελφοί», βασισμένο στους Αδελφούς Καραμάζοφ του Ντοστογέφσκι, από το Θέατρο Πριγιούτ Κομεντιάντα – Ευγενία Σαφόνοβα (220′). Την Πέμπτη, στο Rex. «Μάκβεθ» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ από το Μπαλτίσκι ντομ – Λικ Περσεβάλ (90′). Στην Κεντρική Σκηνή. Ωρα έναρξης: 18.30 (μετάφραση στα ελληνικά).
Τελευταίες για τη «Λυσιστράτη»
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός υπογράφει τη σκηνοθεσία της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη για το Εθνικό Θέατρο σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Παραστάσεις: Θέατρο Αλσους στην Ηλιούπολη (19/9) και στη Νέα Σμύρνη (21/9). Στις 24/9 θα παιχθεί στο Ηρώδειο.
«Επτά επί Θήβας» στη Θεσσαλονίκη
Η τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» σε παραγωγή του ΚΘΒΕ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνει τον κύκλο της στο Βασιλικό Θέατρο, απόψε, στις 21.00. Σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Στις 21.00.
«Ορνιθες» στη Συγγρού
Η κωμωδία «Ορνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε μετάφραση του Γιάννη Αστερή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου. Απόψε και στις 21 – 22 – 23/9 (20.30).
«Φιλοκτήτης» του Ρίτσου
Η Σίσσυ Παπαθανασίου σκηνοθετεί τον Ενκε Φεζολλάρι στον «Φιλοκτήτη» του Γιάννη Ρίτσου. Παραστάσεις στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης κάθε Δευτέρα και Τρίτη (19-20/9 και 26-27/9) στις 21.30.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Ο Μέτα στο Μέγαρο
Η δεύτερη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ υπό τον βετεράνο Ζούμπιν Μέτα δίνεται την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης). Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον Ρίχαρντ Στράους. Σολίστ, η σοπράνο Κριστίν Λιούις. Στις 21.00.

Μπρεχτ στον Κήπο
«Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί στον Κήπο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 23/9. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές των Κουρτ Βάιλ και Χανς Αϊσλερ. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Στάθης Σούλης και συμπράττουν η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη, ο βαρύτονος Θοδωρής Βουτσικάκης και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης. Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στις 20.30.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ MOYΣΙΚΗ


Παπακωνσταντίνου – Ζουγανέλης στους Βράχους
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ζουγανέλης συναντιούνται την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», σε μια πανηγυρική συναυλία-φινάλε της καλοκαιρινής περιοδείας τους. Στις 21.00.
«Lost on you» στην Τεχνόπολη
Το απόλυτο μουσικό viral στις 23 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη στην Αθήνα και 24 στο Principal Open Air, στο προαύλιο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την LP (Laura Pergolizzi), που έχει στο ενεργητικό της το απόλυτο hit της χρονιάς «Lost on you». Ωρα έναρξης: 21.00.

ΕΚΘΕΣΗ

Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη

Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Μόραλη πραγματοποιείται έκθεση με έργα του στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος του δήμου «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη». Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας.
συζητηση


Το «Insenso» και ο Δημητριάδης
Ανοιχτή συζήτηση με τον Δημήτρη Δημητριάδη και τους συντελεστές της παράστασης Insenso θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (23/9) στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης με αφορμή τις τέσσερις παραστάσεις που θα δοθούν (22, 25/9, στις 21.15). Σκηνοθεσία Πέτρος Σεβαστίκογλου. Με την Αλεξάνδρα Καζάζου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της AvantArt.


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Η αλήθεια του Γιανναρά
Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός ο Χρήστος Γιανναράς συνομιλεί με τον Νίκο Θρασυβούλου με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του «Την αλήθεια κατάματα» (εκδόσεις Ιanos), στις 8.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Χορηγός επικοινωνίας: Βήμα FM.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.