Από τον Λουί Μαλ ως τη Μάρεν Αντε

Ενα αφιέρωμα στη γερμανίδα σκηνοθέτρια Μάρεν Αντε που έκανε την έκπληξη στο εφετινό Φεστιβάλ Καννών με την ταινία «Toni Erdmann»

Ενα αφιέρωμα στη γερμανίδα σκηνοθέτρια Μάρεν Αντε που έκανε την έκπληξη στο εφετινό Φεστιβάλ Καννών με την ταινία «Toni Erdmann», ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο, μια νοσταλγική ματιά σε ταινίες του σπουδαίου γάλλου σκηνοθέτη της νουβέλ βαγκ Λουί Μαλ (1932-1995), αρκετές νέες ελληνικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και πολλές αβάν πρεμιέρ ταινιών που σε λίγο καιρό θα ανοίξουν στις αίθουσες (ενδεικτικά η «Αποφοίτηση» του Κριστιάν Μουντζιού, ο «Νερούδα» του Πάμπλο Λαρέν και ο «Snowden» του Ολιβερ Στόουν) είναι μερικά από τα σημεία στα οποία πιάνεις τον εαυτό σου να στέκεται διαβάζοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας.
Για 22η φορά στην ιστορία του και με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή (ο κ. Λουκάς Κατσίκας πήρε τη θέση του αποχωρήσαντος κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη) το φεστιβάλ από την ερχόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου σηκώνει την αυλαία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Julieta». Αίθουσες προβολών της εφετινής διοργάνωσης θα είναι και πάλι οι Ιντεάλ, Δαναός 1, 2, Odeon Opera 1 και 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ στο Παλλάς της Βουκουρεστίου θα γίνει η ειδική προβολή της κωμωδίας δρόμου «Η τρελή χαρά», παρουσία της πρωταγωνίστριας Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.
Το εφετινό τμήμα των ελληνικών μεγάλου μήκους ταινιών περιλαμβάνει τις ταινίες των Κωνσταντή Φραγκόπουλου («Nocturne»), Καρόλου Ζωναρά («Πέδρο Νούλα»), Αντζελας Ισμαήλου («Πόλη της σιωπής»), Χρήστου Πυθαρά («Ευτυχία») και Ηλία Γιαννακάκη («Ο βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος», ντοκιμαντέρ). Η Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα είναι η εφετινή ημέρα εορτασμού του ελληνικού σινεμά και θα προβληθεί στον Δαναό η «Τελευταία παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου, Ντάβιντε Ντελ Ντεγκάν, το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε με επιτυχία στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών.
Από ελληνικής πλευράς ένα πρόσωπο στο οποίο το φεστιβάλ κάνει εφέτος ειδικό αφιέρωμα είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης που πέθανε πριν από μερικούς μήνες, ενώ το διαγωνιστικό πρόγραμμα μικρού μήκους φιλμ θα κριθεί από τους Χρήστο Καρακέπελη (σκηνοθέτη), Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτρια), Βίκυ Παπαδοπούλου (ηθοποιό), Λευτέρη Αδαμίδη (διανομέα) και Κλαούντιο Μπολιβάρ (διευθυντή φωτογραφίας).
Το τμήμα Μουσική και Φιλμ έχει με τα χρόνια αποκτήσει φανατικούς φίλους, θα υπάρχουν ντοκιμαντέρ και, τέλος, τo «After Hours» θα είναι το τμήμα με τις μεταμεσονύκτιες προβολές, στις οποίες εντάσσεται και το υψηλά προσδοκώμενο «Blair Witch: Η επιστροφή» (για την καλύτερη διευκόλυνση των θεατών που παρακολουθούν τις μεταμεσονύκτιες προβολές οι Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με το Taxibeat διαθέτουν κουπόνια που φροντίζουν για τη δωρεάν επιστροφή των θεατών στο σπίτι).
Σε μια παράπλευρη εκδηλώση, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης θα σχολιάσει υλικά και ντοκουμέντα από ταινίες που σχεδίασε και γύρισε μεταξύ 1970 και 2011, πάνω σε μια εγκατάσταση από 37 τρέχοντα μέτρα pinboard. Την εκδήλωση, που θα γίνει με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Bomber & Paganini» (1976, Αυστρία / Δ. Γερμανία, 104′) του Νίκου Περάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Και τέλος την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου οι Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο «Εκπαίδευση στην εικόνα –Ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου και ανάλυση ταινιών» το οποίο έχει ως θέμα την «Ανάλυση του φιλμ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.