Τη δρομολόγηση συντονισμένων έργων και δράσεων για την αντιπλημμυρική προστασία χωριών και πόλεων θέτει σε προτεραιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αν και είναι συνήθης πρακτική να αποστέλλονται εγκύκλιοι προς τους ΟΤΑ εν όψει της χειμερινής περιόδου για τη λήψη μέτρων ώστε να αποτραπούν κατά το δυνατόν οι πλημμύρες, η κυβέρνηση επιχειρεί να κινητοποιήσει τους φορείς, καθώς είναι νωπές ακόμα οι δραματικές επιπτώσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Πελοπόννησο και στην Κεντρική Μακεδονία, με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές λόγω πλημμυρών.

Οι ειδικοί θεωρούν πιθανή την εμφάνιση έντονων πλημμυρικών φαινόμενων στη χώρα μας όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος. Έτσι, ήδη έφτασε στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών σε περιφέρειες και δήμους έγγραφο για επίσπευση των ενεργειών πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρών.
Από τη μια οι Περιφέρειες καλούνται να επιταχύνουν τις διαδικασίες καθαρισμού ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων κοντά σε ρέματα, όπως και να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αρμοδιότητάς τους. Από την άλλη, οι δήμοι τίθενται υπό των ευθυνών τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σε συνεννόηση με τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ώστε να προβούν στον καθαρισμό των φρεατίων υδατοσυλλογής ομβρίων υδάτων και να λάβουν όσα άλλα μέτρα απαιτούνται για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Στο έγγραφο, με την ένδειξη «κατεπείγον», που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής (αριθ. πρωτ.: οικ. 28552/15.9.2016) επισημαίνεται η άμεση ανάγκη, εν όψει χειμερινής περιόδου, τόσο για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών όσο και για τη δρομολόγηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων.
Εκτός από τους ΟΤΑ τίθεται σε εγρήγορση το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ως εποπτεύον όργανο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για έργα της χωρικής αρμοδιότητάς τους όσον αφορά τη διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων και τον καθαρισμό των φρεατίων. Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων) .
Σημειώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι η συντήρηση των υφισταμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας όσο και ο προγραμματισμός και η εκτέλεση νέων έργων με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων πλημμύρας «συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων με δυσμενείς επιπτώσεις, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας».
Παράλληλα, τονίζεται η μεγάλη σημασία που έχει πάντα -σε περιόδους κατά τις οποίες η επικινδυνότητα εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων είναι μειωμένη- ο περιοδικός έλεγχος και συντήρηση των πάσης φύσης αντιπλημμυρικών έργων για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας τους.
Προτεραιότητα σε έξι δράσεις
Πάντως στο έγγραφο παρατίθενται οι έξι δράσεις προτεραιότητας και τα έργα αντιπημμυρικής προστασίας που πρέπει να επιταχυνθούν:
* Η μελέτη, ο προγραμματισμός και η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών και προστατευτικών έργων που αποβλέπουν στην περαιτέρω μείωση εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων
* Η μελέτη, ο προγραμματισμός και η κατασκευή έργων αντιμετώπισης διάβρωσης των εδαφών, ιδίως σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση πρόσφατα έχει καταστραφεί από πυρκαγιές (έργα ορεινής υδρονομίας, αναβαθμοί συγκράτησης φερτών υλών κ.λπ.)
* Ο καθαρισμός της κοίτης υδατορεμάτων από φερτά υλικά ή άλλα εμπόδια (άρση προσχώσεων) που δυσκολεύουν την ελεύθερη απορροή των υδάτων
* Ο έλεγχος και η συντήρηση των υφισταμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους
* Ο έλεγχος και συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων και εγκαταστάσεων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρόκλησης ζημιών από πλεονάζοντα αρδευτικά και πλημμυρικά ύδατα
* Ο έλεγχος και συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι συντήρησης και λειτουργίας του οδικού δικτύου.