«Ο Τάρεκ, πρόσφυγας από τη Συρία, βρίσκεται με τη δεκάχρονη κόρη του στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία. Με τη βοήθεια του Χασάν, ενός διακινητή μεταναστών, καταστρώνουν το σχέδιο εξόδου από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια.

Ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ στην πλατεία Αμερικής, έχει βαλτώσει με τη μοναχική ζωή του. Οταν η Τερέζα, μια μουσικός από την Αφρική, έρχεται να κάνει τατουάζ στο παράνομο τατού studio στο πατάρι του μπαρ, ο Μπίλι την ερωτεύεται. Η Τερέζα, όμως, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γαλλία.

Ο Νάκος, παλιός φίλος του Μπίλι, ζει ακόμη με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που του έχουν πάρει την πλατεία και θέλει να γίνουν όλα όπως παλιά. Ετσι, καταστρώνει ένα σχέδιο «εξολόθρευσης» μεταναστών. Γίνεται, όμως, ένα μοιραίο λάθος.

Το μοιραίο λάθος του Νάκου γίνεται η αφορμή να ανατραπούν τα σχέδια της Τερέζας και του Τάρεκ, αλλά και η μοίρα του Μπίλι».

Η παραπάνω είναι η επίσημη σύνοψη με τα βασικά πρόσωπα της «Πλατείας Αμερικής», δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του Γιάννη Σακαρίδη, η οποία μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan συνεχίζει τα ταξίδια της.
Με ξένο τίτλο «Amerika Square» η «Πλατεία Αμερικής» πρόκειται να προβληθεί στο προσεχές 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο που εφέτος διεξάγεται από την Πέμπτη 13 ως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Εχει ενταχθεί στο διαγωνιστικό τμήμα Νέοι Σκηνοθέτες.
Παραγωγή του ιδίου του Σακαρίδη, της Βένιας Βέργου, του George T. Lemos και του Nikkos J. Frangos, η ταινία είναι η κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιάννη Τσίρμπα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη. Οι Τσίρμπας και Σακαρίδης έκαναν τη σεναριακή διασκευή της νουβέλας, στην οποία μάλιστα διασκευή συμμετείχε ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης, ο οποίος, όλως περιέργως, δεν παίζει στην ταινία που κινηματογράφησε ο γερμανός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Γιάν Φόγκελ.
Το καστ της «Πλατείας Αμερικής» πάντως είναι πολλά υποσχόμενο. Ο κινηματογραφικά και θεατρικά πολύ δραστήριος Γιάννης Στάνκογλου κρατά τον βασικό ρόλο δίπλα στους Μάκη Παπαδημητρίου, Βασίλη Κουκαλάνι, Ερρίκο Λίτση, Ξένια Ντάνια, Ρέα Πεδιαδιτάκη, Σουλτάν Αμιρ και Νίκο Φράγκο.
Στην ταινία παίζουν επίσης οι Θέμις Μπαζάκα και Αλέξανδρος Λογοθέτης, δυο ηθοποιοί με τους οποίους ο Σακαρίδης συνεργάστηκε στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Wild duck» (2013).
Γιατί παρότι ο σκηνοθέτης μετρά 18 χρόνια καριέρας στο Λονδίνο (είναι επίσης μοντέρ), στη χώρα μας τον γνωρίσαμε μόλις το 2013 από το «Wildduck», ένα κοινωνικό θρίλερ με φόντο ένα σκάνδαλο υποκλοπών το οποίο ερευνά ένας μηχανικός τηλεπικοινωνιών (Λογοθέτης) μαζί με έναν πρώην συνάδελφό του (Γιώργος Πυρπασόπουλος). Η λεπτομερής έρευνα στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας τούς οδηγεί σε ένα ύποπτο διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου μια καρκινοπαθής (Μπαζάκα) ένοικος αποσπά την προσοχή του πρώτου.
Το «Wild duck» είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και στη συνέχεια συμμετείχε στα φεστιβάλ του Μπουσάν, του Σικάγο, του Σάο Πάολο αλλά και της Θεσσαλονίκης (Διαγωνιστικό Τμήμα).

HeliosPlus