Ποινή σε Ντογιάκο τον θέτει εκτός εκλογών στην Εισαγγελία Εφετών

Πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών 40 ημερών (παύση) επέβαλε το εννεαμελές δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο

Πειθαρχική ποινή στέρησης μισθών 40 ημερών (παύση) επέβαλε το εννεαμελές δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο. Η απόφαση έχει άμεση επίπτωση στις εισαγγελικές εκλογές της Εισαγγελίας Εφετών, αφού, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Ακόμα και αν αποφασίσει να κατέβει στις εκλογές, αν τελικά είναι ο νικητής θα εκπέσει του αξιώματός του.

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από πειθαρχική δίωξη της Προέδρου του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης όταν επιχείρησε να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Πρωτοβάθμια του είχε επιβληθεί η ποινή της επίπληξης, που δεν αποτελούσε κώλυμα για την υποψηφιότητά του. Ασκήθηκαν τρεις εφέσεις εναντίον αυτής της ποινής.

Σε αντίθεση με όσα λέγονται, το κώλυμα για την κάθοδό του στις εκλογές σε περίπτωση επιβολής ποινής παύσης υπήρχε και από το Κανονισμό των Δικαστηρίων αλλά επικυρώθηκε και από πρόσφατη νομοθεσία.

Οι εκλογές

Το Σάββατο διεξάγονται εκλογές σε όλες τις Εισαγγελίες και τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας για να αναδειχτούν οι προϊστάμενοί τους. Τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά είναι γνωστά για τους δικαστές ή εισαγγελείς που θα ψηφίσουν.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, τώρα, ένα πόστο για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης αλλά και τη διερεύνηση εκατοντάδων υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος, τη θέση του προϊσταμένου διεκδικεί εκ νέου ο κ. Ηλίας Ζαγοραίος, εισαγγελέας Πρωτοδικών, έχοντας απέναντί του την κυρία Ολυμπία Κλειτσάκη, εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Από τη θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου της Αθήνας αποχωρεί μετά τη λήξη της διετούς θητείας του ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Σπύρος Γεωργουλέας, ο οποίος προήχθη στον βαθμό του εφέτη. Οι υποψήφιοι για τη θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου είναι πέντε πρόεδροι Πρωτοδικών: Πρόκειται για τον κ. Κωνσταντίνο Σαργιώτη, ανακριτή κατά της Διαφθοράς, τους κκ. Ελευθέριο Γεωργίλη και Γιάννη Παπαϊωάννου, πρόεδροι του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, τον κ. Δημήτριο Σκουτέρη και, τέλος, την κυρία Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου. Οι δύο τελευταίοι δικαστές προεδρεύουν σε συγκεκριμένα τμήματα σε πολιτικά δικαστήρια.

Στο Εφετείο της Αθήνας για τη θέση του προέδρου του Τριμελούς Διεύθυνσης του Εφετείου της Αθήνας, από την οποία αποχωρεί έπειτα από δύο χρόνια θητείας ο πρόεδρος Εφετών κ. Νικόλαος Δαύρος, έχει υποβληθεί μία και μοναδική υποψηφιότητα, αυτή του προέδρου Εφετών κ. Νικόλαου Κανελλόπουλου, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον φαίνεται να μην έχει αντίπαλο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.