Καβγάς ΑΔΕΔΥ-Βερναρδάκη ανοίγει θέμα χρηματοδότησης του συνδικάτου

Την κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους, προωθεί η κυβέρνηση. Το ζητούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών ενώ διατυπώνεται από καιρό ως θεωρητικό σχήμα στην επιχειρηματολογία περί αυτονομίας των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.

Την κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους, προωθεί η κυβέρνηση. Το ζητούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών ενώ διατυπώνεται από καιρό ως θεωρητικό σχήμα στην επιχειρηματολογία περί αυτονομίας των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.

Μάλιστα, θα ενισχυθεί η κυβερνητική επιχειρηματολογία απέναντι στις αιτιάσεις ότι προχωρά σε ανατροπή στα εργασιακά και σε μεταβολές στον συνδιαλιστικό νόμο. Αναμένεται να προβάλει τα επικείμενα μέτρα σαν βελτίωση του πεδίου αυτόνομης δράσης των συνδικάτων και περιορισμού των προνομίων των συνδικαλιστών. Παράλληλα, θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» το χάσμα-αποξένωση μεταξύ εργαζομένων και εκπροσώπησης που έχει διαμορφώσει εδώ και πολλά χρόνια ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (που τώρα, μετά την αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση, αναδιαρθρώνεται).

Το ζήτημα της κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης προς τα συνδικάτα ετέθη δια… αντανακλάσεως από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, με αφορμή την εν εξελίξει αντιπαράθεσή του με την ΑΔΕΔΥ.

Κατά το τετραήμερο που διανύουμε έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους επιστολές μέσω των οποίων εξαπολύονται εκατέρωθεν πολιτικά πυρά. Η αντιπαράθση ξεκίνησε με επίκεντρο επικριτικές αναφορές του κ. Βερναρδάκη προς την ΑΔΕΔΥ, κατά την ομιλία του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου εγκάλεσε την συνδικαλιστική οργάνωση για τη σιωπή της όταν ο ΣΕΒ με το Μηνιαίο Δελτίο παρέθεσε ισχυρισμούς και στοιχεία σε βάρος του δημοσίου για το μισθολογικό του κόστος και την απασχόληση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απάντησε με επιστολή της προς τον κ. Βερναρδάκη, κατηγορώντας τον για «άσφαιρους λεονταρισμούς» απέναντι στο ΣΕΒ, με δεδομένο, όπως σημειώνει, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πειθήνια μια νεοφιλελεύθερη πολιτική «που όχι μόνο βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου αλλά υπαγορεύεται από αυτούς».

Σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Βερναρδάκης ανταπάντησε με δική του επιστολή προς την ΑΔΕΔΥ εναντίον της οποίας χρησιμοποίησε σκληρούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς που συνοψίζονται ουσιαστικά στην κατηγορία περί συνδικαλιστικού εκφυλισμού. «Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο γραφειοκράτης κοιτούσε το δάχτυλο. Όταν το υπουργείο αμύνεται στις επιθέσεις του ΣΕΒ ο γραφειοκράτης επιτίθεται στο υπουργείο!» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης, αναφορικά με τη στάση της ΑΔΕΔΥ απάναντι στο ΣΕΒ.

Όμως, κυρίως την κατηγορεί για την «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτηρίζει, θέση της ότι η σημερινή κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτή η θέση της, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, «προδίδει βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό», δείχνοντας, κατά την άποψή του, «τον βασικό λόγο για τον οποίον βιώνετε ως συνδικάτο βαθιά κρίση στην εκπροσώπηση των εργαζομένων».

Παράλληλα, με δηκτικό τρόπο εγκαλεί την ΑΔΕΔΥ γιατί δεν έκανε καμιά αναφορά –θετική ή αρνητική– επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο από 1.1.2018.

Η ουσία, πάντως, βρίσκεται στο τέλος της επιστολής Βερναρδάκη, στην οποία προαναγγέλλει ουσιαστικά αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με περιορισμό των οικονομικών προνομίων και άλλων διευκολύνσεων από το κράτος προς τους συνδικαλιστές, ώστε να μην αναπαράγονται σχέσεις εξάρτησης. Όπως λέει χαρακτηριστικά προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, θα πρέπει να διαρραγεί κάθε είδους οικονομική σχέση μεταξύ του κράτους και των συνδικάτων. Και προσθέτει: «Με διευκολύνετε με την επιστολή σας και τη σχετική τοποθέτησή σας να εφαρμόσω μια πάγια θεωρητική μου θέση περί κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους».

Πάντως, απέναντι στις καταγγελίες ότι δεν αντέδρασε στην απαίτηση του ΣΕΒ για μικρότερο κράτος κατά 150.000 εργαζόμενους η ΑΔΕΔΥ είχε προτάξει στην απάντησή της-επιστολή πως ο κ. Βερναρδάκης αθέτησε τις δεσμεύσεις του για 20.000 έως 25.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το 2016 και για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μέτρο το οποίο δεν δημιουργεί καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, τον εγκαλεί γιατί, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, έχει ουσιαστικά καταργήσει πλήρως τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως προκύπτει και από το σχέδιό για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Όσο για τον ΣΕΒ, η ΑΔΕΔΥ θύμισε στον κ. Βερναρδάκη την παροιμία που λέει «αν άκουγε ο Θεός τα κοράκια, δεν θα είχε μείνει κανένα ζωντανό».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.