«Πώς μπορεί το 2016 να συμβαίνει ακόμη αυτό; Αυτές οι οικογένειες, άνθρωποι ευάλωτοι, έγκυοι γυναίκες, μικρά μωρά, αγέννητα μωρά, αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο όταν θα έπρεπε να τους προσφέρεται υποστήριξη και προστασία». Για τη μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κυρία Jonquil Nicholl δεν ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν μάρτυρας σε περίπτωση γέννας σε ακραίες καταστάσεις. Βοήθησε μια νιγηριανή μητέρα να φέρει στη ζωή ένα αγοράκι ενώ βρίσκονταν σε διασωστικό σκάφος.
Η κυρία Nicholl περιέγραψε αμέσως μετά τις συνθήκες. «Είχαμε μια πολύ φυσιολογική γέννα σε επικίνδυνα μη φυσιολογικές συνθήκες. Τρομάζω στη σκέψη τι θα είχε συμβεί αν το μωρό ερχόταν 24 ώρες νωρίτερα σε αυτή την πλαστική βάρκα, με καύσιμα στον πυθμένα όπου κάθονταν οι γυναίκες, η μία πάνω στην άλλη, χωρίς καθόλου χώρο να κινηθούν, στο έλεος της θάλασσας. Και 48 ώρες νωρίτερα περίμεναν στην ακτή στη Λιβύη χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον».

Επικίνδυνες αποστολές

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο, στις 21 Απριλίου 2016, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα διασωστικά πλοία «Dignity», «Bourbon Argos» και «Aquarius», σε συνεργασία με τη SOS Mediterranee, έχουν διασώσει 12.003 ανθρώπους σε 89 διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης. Μάλιστα, στις 29 Αυγούστου 2016 η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με το διασωστικό σκάφος Dignity πήραν μέρος σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης, συνολικά 3.000 ανθρώπων, που επέβαιναν σε περίπου 20 πλαστικές και ξύλινες βάρκες. Μία εξ αυτών υπολογίζεται ότι μετέφερε 600-700 ψυχές.
«Αυτός ο απίστευτος αριθμός περιγράφει την απελπισία που βιώνουν οι άνθρωποι στις χώρες τους και η οποία τους ωθεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αναζητώντας την προστασία και την ασφάλεια στην Ευρώπη» είπε σχετικά ο συντονιστής της ομάδας κ. Νικόλας Παπαχρυσοστόμου. Απόφαση που θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή των παιδιών τους, όπως των δύο διδύμων, 5 μόλις ημερών, που γεννήθηκαν πρόωρα στους 8 μήνες και ταξίδευαν μόνο με τη μητέρα τους.
«Η μητέρα ταξίδευε μόνη. Ενα από τα δύο αγοράκια δεν ήταν καλά. Εκανε εμετό, είχε υποθερμία και πολύασθενή αντανακλαστικά. Η ιατρική ομάδα αφού το εξέτασε αποφάσισε να ζητήσει την επείγουσα μεταφορά του καθώς εκτίμησε ότι η υγεία του ήταν τόσο εύθραυστη που δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει ώσπου το σκάφος μας να φτάσει στην Ιταλία. Ετσι επιβιβάσαμε τη μητέρα με τα δίδυμα σε άλλο σκάφος που ήταν σε θέση να τους μεταφέρει άμεσα σε ασφαλές έδαφος» δήλωσε η επικεφαλής της ιατρικής ομάδας κυρία Antonia Zemp.

Αχτίδα φωτός

Την περασμένη Δευτέρα 12 Σεπτεμβίου ο Otas και η Faith, ζευγάρι από τη Νιγηρία, έζησαν στην Κεντρική Μεσόγειο μια συγκλονιστική εμπειρία. Το τρίτο παιδί τους, ένα υγιέστατο αγοράκι, γεννήθηκε μέσα στο διασωστικό πλοίο ενώ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα στις 7.00 το πρωί (τοπική ώρα), αφού είχαν μετεπιβιβαστεί 24 ώρες νωρίτερα σε ένα ακόμη σκάφος από την υπερφορτωμένη πλαστική βάρκα με την οποία ξεκίνησαν για την Ευρώπη από τις ακτές της Αφρικής. Βρίσκονταν ανάμεσα στους 392 ανθρώπους που διασώθηκαν από το πλοίο «Aquarius» των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα και SOS Mediterranee.
«Είχα πολύ άγχος στη βάρκα, καθόμουν στο πάτωμα με τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά. Είχα πανικοβληθεί ότι θα γεννήσω. Ενιωθα το μωρό να κινείται, μια προς τα κάτω και μια προς τα πάνω. Είχα συσπάσεις για τρεις μέρες» ανέφερε η μητέρα του βρέφους, στο οποίο δόθηκε το όνομα Newman Otas.
Τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια, Victory, επτά ετών, και Rollres, πέντε ετών, συγκαταλέγονται στους 155 ανηλίκους που διασώθηκαν από δύο βάρκες. Η πλειοψηφία τους, δηλαδή 141 παιδιά, ταξίδεψαν μόνα χωρίς κάποιον γονέα ή συνοδό, ενώ ανάμεσά τους ήταν 11 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και πλέον τέσσερα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος.
Η Μεσόγειος έχει μεταμορφωθεί σε υγρό τάφο για τους πρόσφυγες. Κατά μέσον όρο, 11 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάνονται κάθε μέρα τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Επισημαίνει μάλιστα ότι η σημαντικότερη αλλαγή είναι ο αριθμός των θανάτων. Μέχρι στιγμής το 2016 ένας στους 42 έχει χάσει τη ζωή του ταξιδεύοντας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία σε σύγκριση με έναν στους 52 την περασμένη χρονιά. Το γεγονός αυτό δίνει στο 2016 τον τίτλο της πιο θανατηφόρας χρονιάς που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Κεντρική Μεσόγειο.

HeliosPlus