Βλέπουμε τα τρένα της Ευρώπης να περνούν

Την ώρα που ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε στην Ευρωβουλή ότι διπλασιάζεται

Την ώρα που ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε στην Ευρωβουλή ότι διπλασιάζεται το πακέτο παροχής προνομιακών δανείων προς επιχειρήσεις στα 630 δισ. από 317 δισ. ευρώ που ήταν ως σήμερα,η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αδιαφορώντας ότι με τον τρόπο αυτό χάνεται μια ακόμα ευκαιρία για τη χώρα.Βλέπουμε τα τρένα να περνούν και εμείς σφυρίζουμε, λες και δεν καιγόμαστε από την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία.
Επιμένουμε στην περιβόητη πλέον πολιτική διαπραγμάτευση, αντί να τρέχουμε να κλείσουμε τα ανοικτά μέτωπα μήπως μπορέσουμε να πάρουμε μια ανάσα, είτε από το πακέτο Ντράγκι, είτε από το πακέτο Γιουνκέρ. Βρισκόμαστε στον αστερισμό του παραλόγου, καθώς όσο δεν κλείνουμε την αξιολόγηση, χάνουμε πόρους που θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα στην παραπαίουσα οικονομία μας.
Από το τρίτο μνημόνιο, αν τελειώσει κάποτε η αξιολόγηση υπολείπεται να πάρουμε γύρω στα 9 δισ., αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν βιάζεται , αφού άλλες είναι οι προτεραιότητες της. Αλλά και από το πρώτο πακέτο Γιουνκέρ ελάχιστα χρήματα έχουμε πάρει και μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι επιχειρήσεις που μπόρεσαν να επωφεληθούν,αφού καθυστερήσαμε ένα και πλέον χρόνο για να ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το Μάιο καταθέσαμε τη λίστα με τα πρώτα 42 έργα ύψους 5,4 δισ. για χρηματοδότηση…
Τα ίδια και χειρότερα γίνονται και με το ΕΣΠΑ αφού έχουμε απορροφήσει μόλις το 2,4% από τα 20 δισ. που δικαιούμαστε μέχρι το 2020. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν ώριμα επενδυτικά προγράμματα και έργα για να τα υποβάλλουμε για να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση. Έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία,γραφειοκρατία και κυρίως ανυπαρξία πολιτικής βούλησης μας αφήνουν μονίμως έξω από κάθε κοινοτική πρωτοβουλία,όσο δελεαστική κι αν είναι.
Κάθε λίγο και λιγάκι ο κ. Τσίπρας διακηρύσσει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη,αλλά δεν μπορεί δυστυχώς να κάνει ούτε τα πιο απλά,τα πιο αυτονόητα. Όταν δεν μπορεί να πείσει τους υπουργούς και τα στελέχη του να εκμεταλλευθούν τις σημερινές δυνατότητες που δίνει η Ε.Ε ,είναι προφανές ότι καμιά αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρόκειται να μας σώσει…

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.