Νύχτες Πρεμιέρας ετών 22

Εκατόν τέσσερις μεγάλου μήκους και 76 μικρού θα προβληθούν κατά την διάρκεια του εφετινού, 22ου φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός από τον νέο (από εφέτος) καλλιτεχνικό διευθυντή του, κ. Λουκά Κατσίκα.

Εκατόν τέσσερις μεγάλου μήκους και 76 μικρού θα προβληθούν κατά την διάρκεια του εφετινού, 22ου φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός από τον νέο (από εφέτος) καλλιτεχνικό διευθυντή του, κ. Λουκά Κατσίκα.
Το εφετινό τμήμα των ελληνικών μεγάλου μήκους ταινιών περιλαμβάνει τις ταινίες των Κωνσταντή Φραγκόπουλου, («Nocturne») , Καρόλου Ζωναρά («Πέδρο Νούλα»), Αντζελας Ισμαήλου ( «Πόλη της σιωπής»), Χρήστου Πυθαρά («Ευτυχία») και Ηλία Γιαννακάκη («Ο βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος»_ ντοκιμαντέρ ).
Η Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα είναι η εφετινή μέρα εορτασμού του ελληνικού σινεμά και θα προβληθεί στον Δαναό η «Τελευταία παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου, Ντάβιντε Ντελ Ντεγκάν, το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε με επιτυχία στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών.
Πάντα από ελληνικής πλευράς, ένα πρόσωπο στο οποίο το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας κάνει εφέτος ειδικό αφιέρωμα είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης που πέθανε πριν από μερικούς μήνες ενώ το διαγωνιστικό πρόγραμμα μικρού μήκους φιλμ θα κριθεί από τους Χρήστο Καρακέπελη (σκηνοθέτη), Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτη), Βίκυ Παπαδοπούλου (ηθοποιό), Λευτέρη Αδαμίδη (διανομέα) και τον Κλαούντιο Μπολιβάρ (διευθυντή φωτογραφίας).
Σε ότι αφορά τις αβάν πρεμιέρ, το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο και εφέτος με ταινίες όπως η «Αποφοίτηση» του Κριστιάν Μουντζιού, ο «Νερούδα» του Πάμπλο Λαρέν, η «Υπηρέτρια» του Παρκ τσαν Γουκ και το «Snowden» του Ολιβερ Στόουν.
Το φεστιβάλ ανέκαθεν τιμούσε τους παλιούς δημιουργούς. Εφέτος είναι η σειρά του Γάλλου Λουί Μαλ (1932 – 1995) του οποίου θα προβληθούν εννέα ταινίες, ανάμεσα στις οποίες οι «Ατλάντικ Σίτι», «Ασανσέρ για δολοφόνους», «Αντίο παιδιά» και «Φύσημα στην καρδιά»
Δύο δημιουργοί τους οποίους το φεστιβάλ συνιστά στο κοινό είναι η Γερμανίδα Μάρεν Αντε που έκανε την έκπληξη στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Toni Erdmann» και ο Πολωνός Τόμας Βασιλέφσκι («Για ένα κρεββάτι», «Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης» κ.α.)
Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει το πολυαγαπημένο τμήμα Μουσική και Φιλμ, το τμήμα ντοκιμαντέρ Stranger than fiction και to «After Hours» θα είναι ο τίτλος του τμήματος με τις μεταμεσονύχτιες προβολές που στις οποίες εντάσσεραι και το υψηλά προσδοκώμενο «Blair Witch: Η επιστροφή» (για την καλύτερη διευκόλυνση των θεατών που παρακολουθούν τις μεταμεσονύχτιες προβολές, οι Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με το Taxibeat διαθέτουν κουπόνια που φροντίζουν για την δωρεάν επιστροφή των θεατών στο σπίτι).
Για τις Μέρες του Ιταλικού Σινεμά το Βήμα έχει ήδη αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενο δημοσίευμα του, όπως επίσης για το αφέρωμα Minority Report που αφορά ταινίες σχετικές με τις μειονότητες.
Στις παράπλευρες εκδηλώσεις, την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης θα σχολιάσει υλικά και ντοκουμέντα από ταινίες που σχεδίασε και γύρισε μεταξύ 1970 και 2011, πάνω σε μια εγκατάσταση από 37 τρέχοντα μέτρα pinboard. Την εκδήλωση που θα γίνει με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Bomber & Paganini» (1976, Αυστρία / Δ. Γερμανία, 104′) του Νίκου Περάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, οι Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο «Εκπαίδευση στην Εικόνα –Ιστορία του Γαλλικού Κινηματογράφου και Ανάλυση Ταινιών» το οποίο έχει ως θέμα την «Ανάλυση του Φιλμ».
Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ δεν θα κριθεί εφέτος από το Youth Jury, της νεανικής δηλαδή επιτροπής από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών αλλά μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από τέσσερις γυναίκες και έναν άντρα _όλοι επαγγελματίες του χώρου: Νίκολα Γκαλάνι, σκηνοθέτης, παραγωγός και επιμελήτρια προγραμμάτων του BFI, Γιούλια Τάιχμαν, κριτικός κινηματογράφου, Ερση Δάνου, σκηνοθέτης, παραγωγός, ιδρυτικό στέλεχος του Los Angeles Greek Film Festival, Σίλβια Περέλ, καλλιτεχνική διευθύντια του Φεστιβάλ De Cine De Todos Santos στο Λα Παζ της Βολιβίας, επιμελήτρια και λέκτορας κινηματογράφου Λατινικής Αμερικής και Μπερνάρ Ναβ, κριτικός στο μακροβιότατο Jeune Cinema και καθηγητής εισαγωγής στον κινηματογράφου.
Αίθουσες προβολών
Ιντεάλ, Δαναός 1 και 2, Odeon Opera 1 και 2
Στο ΠΑΛΛΑΣ θα φιλοξενηθεί σε ειδική επίσημη προβολή η εξαιρετική κωμωδία δρόμου «Η Τρελή Χαρά», παρουσία της πρωταγωνίστριας, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και στο Μέγαρο Μουσικής η πρεμιέρα της διοργάνωσης που θα είναι η «Julieta» τελευταία ταινία του πέδρο Αλμοδόβαρ (Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου).
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με VIVA.GR
5 ΕΥΡΩ για τις προβολές μέχρι τις 19:55
6 ΕΥΡΩ για τις προβολές από τις 20:00
Θα διανεμηθούν επίσης 2.000 δωρεάν προσκλήσεις σε ανέργους, ενώ, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, το Φεστιβάλ φέτος περνάει σε μια νέα εποχή και εγκαινιάζει την συνεργασία του με το viva.gr και το viva wallet.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.