Να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι δύσπιστοι, καχύποπτοι, απογοητευμένοι, αλλά και απαισιόδοξοι, όπως κατέγραψε και η πρόσφατη έρευνα της ΚαπαResearch για το Βήμα της Κυριακής, θα επιχειρήσει το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την παρουσία του στην 81η ΔΕΘ, πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, θέλει να δημιουργήσει θετικό ρεύμα στην κοινωνία για τη Ν.Δ. και τον ίδιο προσωπικά και να γκρεμίσει ή έστω σε πρώτη φάση να γκρεμίσει τα τείχη της καχυποψίας που υπάρχουν για τον ίδιο και το κόμμα του.

Παράλληλα, ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στην πλήρη αποδόμηση του επιχειρήματος της άλλης πλευράς, δηλ. του ΣΥΡΙΖΑ, περί νεοφιλελεύθερων εμμονών και πολεμίου του δημοσίου. Και γι’ αυτό τόσο στις τελευταίες του δυο συνεντεύξεις όσο και στις δυο παρεμβάσεις του, όπως π.χ. σε δημοτικό σχολείο και σε ειδικό σχολείο που επισκέφθηκε στο Πέραμα, υπεραμύνθηκε και του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι ένα ισχυρό επιχείρημα που προτάσσει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είναι υπέρμαχος των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης το αρνείται ότι υποστηρίζει τις απολύσεις και προσπαθεί ουσιαστικά να απεγκλωβιστεί από τις εγκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προτάσσει το επιχείρημα περί βελτίωσης των δομών του κράτους, σε παιδεία, υγεία, δημόσιες υπηρεσίες, κ.α.

Αυτό το έπραξε και χθες με ιδιαίτερη αναφορά στην Παιδεία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση, μια ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει». Εκεί, όμως υπήρξε και πεδίο συνάντηση των μεταρρυθμιστών, φιλελεύθερων και ευρωπαϊκών δυνάμεων και επί της ουσίας ανεδείχθη ότι στο χώρο του πολιτικού κέντρου μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις σε μείζονα ζητήματα όπως η παιδεία.

Ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει στο άνοιγμα στο χώρο του πολιτικού κέντρου, μίλησε για την ανάγκη να σπάσει το «ταμπού» του άρθρου 16, του «απόλυτου τοτέμ της αντιμεταρρύθμισης στη χώρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκδηλώνει όλα τα νεομαρξιστικά απωθημένα της στον τομέα της εκπαίδευσης» και έδειξε πως εννοεί ο ίδιος τις συνθέσεις και τη συνεννόηση.

Παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση «ξηλώνει στην πράξη τον νόμο 4009/2011, ενώ κανονικά θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα τον βελτιώσουμε», με την πρώην υπουργό να σημειώνει με νόημα: «Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όμως, ιδιαιτέρως στη χώρα μας απαιτούνται ανατροπές και διάλυση όλων των κλειστών συστημάτων στη διοίκηση, στην οικονομία, στα κόμματα και πάνω απ’ όλα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εδώ, συναντώνται οι αγωνίες και τα όνειρα όλων των πολιτών με ανοικτούς ορίζοντες που θέλουν κάτι να αλλάξει στη χώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προετοιμασία για την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, απ’ όπου λένε στην Πειραιώς, όπου και τα γραφεία της Ν.Δ., «άρχισε η εποχή της κατάρρευσης Τσίπρα» και συμπληρώνουν: «Ήρθε η ώρα να ακούσουν οι πολίτες μόνο αλήθειες. Τέλος η εποχή των ψεμάτων».

Για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί προσωπικό στοίχημα η καλή εμφάνιση στη ΔΕΘ, αφού θέλει να πείσει με την παρέμβασή του και τους πιο δύσπιστους ψηφοφόρους, καθώς ένας στους τρεις πολίτες παραμένει στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και της αποχής.

Σύμφωνα με όσα συζητούνται στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. η τριήμερη παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκλαμβάνεται ως εφαλτήριο για την φθινοπωρινή πολιτική αντεπίθεση της Ν.Δ. με κεντρικό σύνθημα την επανεκκίνηση της χώρας.

Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης επενδύει, όπως λένε από το επιτελείο του στο τρίπτυχο «ρεαλισμός, αλήθεια και κοινή λογική» που αποτελεί τον οδηγό για την εφετινή ΔΕΘ παράλληλα με το κεντρικό σύνθημα για την ανάγκη «επανεκκίνησης» στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα μείνει μόνο στην εξαγγελία για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, αλλά θα δεσμευτεί και για αποκλιμάκωση και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, με πρώτο τον ΦΠΑ (π.χ. στην εστίαση, κ.α.). Επειδή, αναμένεται να ερωτηθεί σχετικά με τα χρήματα που πρέπει να εξευρεθούν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο ίδιος θα μιλήσει για την περικοπή στις δαπάνες και την εξοικονόμηση, ποσού της τάξης των 700 και 800 εκατ. ευρώ.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς με τους τομεάρχες και συντονιστές, αλλά και στελέχη του κόμματος με ιδιαίτερες γνώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί με «μικρό καλάθι» στη ΔΕΘ και απόλυτα συγκρατημένος ως προς τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του.

Από το επιτελείο του επιμένουν στο θετικό αφήγημα, καθώς το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει μεν ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, κυρίως, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ταξίδι που κάνει στο Βερολίνο η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. η Ντόρα Μπακογιάννη, λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η κυρία Μπακογιάννη που θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Τάσο Χατζηβασιλείου εκ των νέων προσώπων που εμπιστεύεται η νέα ηγεσία για την επόμενη περίοδο, θα έχει και αρκετές ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

Εκτός από μια ενδιαφέρουσα ομιλία που θα κάνει στη Γερμανική Βουλή, ως κεντρική προσκεκλημένη, στα πλαίσια εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, για τις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης και στελέχη τόσο των χριστιανοδημοκρατών όσο και των σοσιαλδημοκρατών και να διαγνώσει και τις διαθέσεις της γερμανικής πλευράς για την ελληνική κυβέρνηση και να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματά τους για το μέλλον.