Η παραίτηση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βουδούρη, είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του τρόπου που λειτουργεί η κυβέρνηση. Διορισμένος εδώ και έξι μήνες με απόφαση του πρωθυπουργού, δεν κατάφερε ποτέ να συνεννοηθεί με τον υπουργό του και να αποκτήσει οποιαδήποτε αρμοδιότητα. Όχι προφανώς γιατί δεν υπήρχε αντικείμενο – ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει – αλλά γιατί η κυβέρνηση λειτουργεί ως φέουδο.
Κανένας συντονισμός, καμιά διάθεση συνεργασίας, υπονούμενα για τη διαχείριση εθνικών και κοινοτικών πόρων, προσωπικές αντιπαλότητες και κομματικές ίντριγκες κυριαρχούν στα περισσότερα υπουργεία. Με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί τις περισσότερες φορές ως θεατής τις δημόσιες αντιδικίες υπουργών και τις επιθέσεις κατά στελεχών που ο ίδιος έχει επιλέξει, γιατί κάποιοι εξακολουθούν να παριστάνουν τους δήθεν υπερασπιστές μιας πολιτικής που έχει ακυρωθεί στην πράξη, από τις επιτόπιες στροφές και υπαναχωρήσεις του κ.Τσίπρα.
Το γιατί δεν πήρε ποτέ αρμοδιότητες ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας, είναι θέμα του πρωθυπουργού να το λύσει. Το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού είναι όμως μια βραδυφλεγής βόμβα που δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη της. Είδαμε μόλις χθες το ρατσιστικό ξέσπασμα στο Ωραιόκαστρο. Η κατάσταση στα Hot spots στα νησιά τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη με σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις. Η ίδια και ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν διασπαρεί ανά τη χώρα. Σε πολλά από αυτά οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, πολλοί πρόσφυγες μένουν σε σκηνές ενώ έρχεται ο χειμώνας.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί, να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης, αναλίσκεται σε αδιέξοδες προσωπικές συγκρούσεις και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Ξέχασαν φαίνεται πολύ γρήγορα,το σκηνικό του περυσινού φθινοπώρου, με τις αθλιότητες στην Ειδομένη, τα λιμάνια και τα νησιά.
Ας ξυπνήσουν πριν αρχίσουμε πάλι να βρισκόμαστε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου ,πριν βρεθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Γιατί τότε η κυρία Γεροβασίλη και ο κ.Πολάκης δεν θα μπορούν να απαιτούν,όπως έχουν συνηθίσει, από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν μόνο τις κυβερνητικές ανακοινώσεις…

ΤΟ ΒΗΜΑ