Αρχαία δημοκρατία και θρησκεία, μετανάστευση, εξουσία και χρήμα

Καταξιωμένοι μελετητές της αρχαίας Ιστορίας και οικονομίας συζητούν και διερευνούν πώς οι πολίτες των αρχαίων πόλεων-κρατών έλυσαν το πρόβλημα

Καταξιωμένοι μελετητές της αρχαίας Ιστορίας και οικονομίας συζητούν και διερευνούν πώς οι πολίτες των αρχαίων πόλεων-κρατών έλυσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο σήμερα, στην αίθουσα Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι) της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα σε συζήτηση με θέμα: «Αρχαία δημοκρατία και θρησκεία, μετανάστευση, εξουσία και χρήμα», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, από τις 4.00 μ.μ. ως τις 5.30 μ.μ.
Θα μιλήσουν: Josiah Ober, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Κλασικών Σπουδών στην έδρα Tsakopoulos-Kounalakis προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Πανεπιστήμιο Stanford University, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής Ιστορίας και Μεθοδολογίας των Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, David Lewis, υπότροφος Leverhulme Early Career, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.
Η σύγκριση μεταξύ της αρχαιότητας και της σημερινής εποχής είναι διαφωτιστική γιατί αναδεικνύει θεμελιώδεις διαφορές και ομοιότητες στους ρόλους και στις ευθύνες των πολιτών τότε και τώρα. Η συζήτηση θα εστιάσει τόσο στον ρόλο των θεσμοποιημένων και των κρατικών φορέων και ιδρυμάτων όσο και στη σημασία της ατομικής ευθύνης των πολιτών να συμμετέχουν και να αναλαμβάνουν ευθύνες για την υγεία, την ευημερία και τις αξίες στα σύγχρονα κράτη.
Η συζήτηση εντάσσεται στον κύκλο συζητήσεων The New York Times ATHENS DEMOCRACY FORUM, που διεξάγεται στην Αθήνα και στην Πύλο από τις 14 ως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.