Σε επικίνδυνη τροχιά έχει μπει η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με 35 κατηγορούμενους συνολικά, η οποία και έχει οριστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα της απουσίας μετάφρασης του βουλεύματος για τον σέρβο κατηγορούμενο Ράντομιρ Ζίβανιτς αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκαλέσει ένσταση από πλευράς του συνηγόρου του κ. Τάκη Μιχαλόλια, αλλά και να πυροδοτήσει εκ νέου τον πόλεμο ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών καθώς σε σχετικό αίτημα της πρώτης εν μέσω θέρους για την αναγκαία μετάφραση, η δεύτερη απάντησε ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος.
Το φάντασμα της Siemens, η δίκη της οποίας αναβλήθηκε επ’ αόριστον για τον ίδιο λόγο, στοιχειώνει και την υπόθεση του ΤΤ, καθώς η απουσία μετάφρασης εγείρει ζητήματα απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας.
Στην υπόθεση της Siemens η έδρα είχε κάνει δεκτές ενστάσεις της υπεράσπισης, κυρίως γερμανών κατηγορουμένων, ενώ μείζον ζήτημα δημιουργήθηκε λίγο αργότερα όταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες δικαστικών λειτουργών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
Η υποχρέωση μετάφρασης του βουλεύματος προκύπτει από το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια η Βουλή κύρωσε κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία όλα τα έγγραφα που αφορούν την απαγγελία κατηγορίας θα πρέπει να παραδίδονται στους κατηγορουμένους στη μητρική τους γλώσσα.
Η ζημία και η κατηγορία
Ο Ράντομιρ Ζίβανιτς συγκαταλέγεται στον κατάλογο των 35 κατηγορουμένων, μαζί με τους Άγγελο Φιλιππίδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Βίκτορα Ρέστη, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αποκλειστικός μέτοχος και ιδιοκτήτης των εταιρειών ΒΙΟΣ και Expando AE, κατηγορείται ότι συνέπραξε -με την υποβολή αίτησης συμμετοχής- σε ομολογιακά δάνεια των εταιρειών του αλλά και τη συμμετοχή του ΤΤ στα ομολογιακά αυτά δάνεια με ποσοστό 78,30%, βάσει της οποίας οι εν λόγω εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με το συνολικό ποσό των 36 εκατ. ευρώ.
Οι δικαστικές – εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι ο Ράντομιρ Ζίβανιτς ενεργούσε γνωρίζοντας ότι προξενούσε ζημία στο ΤΤ, αλλά και ότι ήθελε να την προξενήσει, ζημία που υπολογίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ποσοστό 20% του ακάλυπτου υπολοίπου, ήτοι σε ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ.