«Καμιά έκπληξη δεν θα έπρεπε να προκαλέσει η καταστροφική πυρκαγιά της Θάσου στον πρωθυπουργό κ Αλέξη Τσίπρα, από πτώση κεραυνών που δεν ακολουθήθηκε από βροχόπτωση. Πύρινες λαίλαπες από την ίδια ακριβώς αιτία είχαμε το 2006 που κατέκαψαν σχεδόν το 60% των δασών της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική, αλλά και το 2000 στην μεγάλη καταστροφή του πανέμορφου όρους Μαινάλου στην Αρκαδία. Μόνο φέτος υπήρξαν 5-6 παρόμοιες εκδηλώσεις πυρκαγιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Χαλκιδικής ξέσπασαν προ μερικών εβδομάδων από κεραυνούς σχεδόν οκτώ πυρκαγιές ταυτόχρονα. Ίσως ο Πρωθυπουργός να μην γνωρίζει ότι το 8% των δασικών πυρκαγιών αποδίδονται στην χώρα μας σε πτώση κεραυνών κι αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο σε άλλες χώρες του εξωτερικού…»

Αυτό επεσήμαναν μιλώντας προς «Το Βήμα» νυν και πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σε σχέση με τα αίτια της αποτέφρωσης χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στην περιοχή της Θάσου και τα οποία φάνηκαν στον Πρωθυπουργό κ Τσίπρα ως «αξιοπερίεργα».
Όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυσή του ο κ Διονύσιος Βορίσης Διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Ε. Μ. Π. «εάν την πτώση των κεραυνών δεν ακολουθήσει βροχή αυτοί προκαλούν καταστροφικές πυρκαγιές. Κι αυτό γιατί οι κεραυνοί πέφτουν κυρίως σε ανώμαλες ή απόκρημνες περιοχές που είναι απρόσιτες ή τόσο δύσβατες, ώστε να μεσολαβεί πολύς χρόνος από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι την έναρξη της καταστολής».
Όπως σημειώνει ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής ειδικός αναλυτής αιτιών πυρκαγιών κ Ανδριανός Γκουρμπάτσης «είναι χαρακτηριστική η πυρκαγιά του Μαινάλου που κατέκαψε το 2000 περίπου 70.000 στρέμματα του πανέμορφου δάσους, κοντά στην περιοχή του Χρυσοβιτσίου. Είχε ξεκινήσει από πτώσεις κεραυνών χωρίς βροχή. Ο κεραυνός έχει την ιδιότητα να διαπερνά τον κορμό του δένδρου και να μεταφέρει την φωτιά μέχρι και τις ρίζες του. Ετσι στο Μαίναλο, παρ ότι αρχικά δόθηκε η εικόνα ότι η πυρκαγιά είχε αντιμετωπιστεί, οι φλόγες κινούνταν χαμηλά και υπήρξε μοιραία αναζωπύρωση. Τέτοιου είδους πυρκαγιές σημειώνονται στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία κι αλλού όπου υπάρχουν ψηλά δέντρα και με μεγάλη «υγρασία» που προσελκύουν τους κεραυνούς».
Σημειώνεται ότι πυρκαγιά από κεραυνούς είχε εκδηλωθεί και το 2008 στο Μαίναλο που δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Η πυρκαγιά από πτώση κεραυνών –που δεν είχε συνοδευτεί από βροχή –κι η οποία κατέκαψε τις μεγαλύτερες εκτάσεις ήταν αυτή που είχε εκδηλωθεί από τις 21 μέχρι τις 24 Αυγούστου του 2006 κι η οποία αποτέφρωσε 75 χιλιάδες στρέμματα. Η πυρκαγιά τότε εκδηλώθηκε από κεραυνούς τις βραδινές ώρες στους οικισμούς Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι και Κρυοπηγή. Δημιουργήθηκε πύρινο μέτωπο οκτώ χιλιομέτρων, κάηκαν σπίτια και ξενοδοχεία, ενώ πλωτά σκάφη του Λιμενικού βρίσκονταν σε επιφυλακή, ώστε να απομακρύνουν παραθεριστές και κατοίκους που είχαν περικυκλωθεί από την φωτιά.
Η προηγούμενη πυρκαγιά στη Θάσο είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 1989, διήρκεσε περίπου 100 ώρες και κατέκαψε περίπου 114.740 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και δεκάδες κατοικίες, αποθήκες και τροχόσπιτα. Τότε είχε αναπτυχθεί το σενάριο ότι ίσως η πυρκαγιά ήταν σκόπιμη ενέργεια από ένα άτομο τουρκικής καταγωγής. Χωρίς ωστόσο συνέχεια…