Μία αλληλουχία γεγονότων, σε συνέχεια των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής, πυροδοτεί σενάρια σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το περιβάλλον για την επόμενη σύγκρουση με τους δανειστές. Και εν όψει αυτού, σύμφωνα με κάποιες πηγές, κατασκευάζει τους νέους της «εχθρούς» στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς αυτή είναι η συνήθης μέθοδος με την οποία αναζητεί διέξοδο.
Η βεβαιότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας μίλησε στην Θεσσαλονίκη για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος εντός του έτους και για την διαπραγμάτευση με αντικείμενο της γερμανικές αποζημιώσεις, καταρρίφθηκε ήδη από την
Δευτέρα μέσω διαρροών και επίσημων δηλώσεων από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τις εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους, τέτοια συζήτηση, πόσο μάλλον επίλυση του θέματος, δεν μπορεί να υπάρξει πριν τις γερμανικές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στην Θεσσαλονίκη ότι το θέμα δεν είναι διμερές και ότι δεν μπορεί να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους.
Την ίδια στιγμή, με επίσημες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της Καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισαν ότι το θέμα των αποζημιώσεων θεωρείται λήξαν.
«Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά» είπε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων».
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα όσα μεταφέρουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι περιγράφουν το θέμα του χρέους ως καταλυτικό για την ανάκαμψη της κυβέρνησης και την υπεραισιοδοξία που καλλιέργησε ο κ. Τσίπρας οδηγούν πολλούς σε μία εκτίμηση: ότι η κυβέρνηση, πιεζόμενη από δικές της ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, αλλά και από τις επιπτώσεις των μέτρων που εφαρμόζει, θέλει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον σύγκρουσης και να θέσει στο κάδρο τους νέους (παλαιούς) εχθρούς.
Γι’ αυτό και καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες, γνωρίζοντας ότι θα διαψευστούν, ώστε να έχει την αφορμή να περάσει στην «αντεπίθεση».
Παράλληλα, η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από την πρωτοφανή δήλωση του Πρωθυπουργού, με την οποία προεξόφλησε την απόφαση του ΣτΕ περί της συνταγματικότητας του νόμου βάσει του οποίου χορηγήθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η πρωτοβουλία αυτή του κ. Τσίπρα όσο και αν ήταν ατυχής, δεν ήταν τυχαία.
Κατά τις ίδιες πηγές, μία απόφαση που θα κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο πιθανώς να μην είναι όσο βέβαιη εμφανίστηκε να την θεωρεί ο κ. Τσίπρας, καθώς με κάτι τέτοιο θα ακύρωνε επί της ουσίας τον εαυτό του και προηγούμενες αποφάσεις με τις οποίες επιβεβαίωνε τον κομβικό και εποπτικό ρόλο του ΕΣΡ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι έτοιμο να καταφύγει σε μία νέα σύγκρουση, με αντικείμενο την προσπάθειά του να πατάξει την διαπλοκή, εμπλέκοντας στην αντιπαράθεση ακόμη και την Δικαιοσύνη.
Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων – με κρισιμότερη μεταξύ αυτών την απόφαση του ΣτΕ –θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Και βολικοί «εχθροί» θα υπάρχουν εντός και εκτός.