Πολιτική αλλαγή υπόσχεται ο Μητσοτάκης

«Βάζουμε τις βάσεις για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βάζουμε τις βάσεις για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παρουσία του στη ΔΕΘ το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα καθοριστικό πολιτικό στοίχημα για τον ίδιο, καθώς επενδύει πολλά στα μηνύματα που θα στείλει με την ομιλία του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ στοχεύει στο πολιτικό Κέντρο, στην προσπάθειά του να διευρύνει την απήχηση του κόμματός και να αυξήσει την πολιτική του επιρροή, ενώ θέλει με την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να σηματοδοτήσει όχι μόνο την επανεκκίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Ελλάδας συνολικά.
Το αίτημα για «πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα» είναι κυρίαρχο κατά τον κ. Μητσοτάκη, που θα επιμείνει σε όλους τους τόνους στο αίτημά του για εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμμένει ότι «το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης».
Η κεντρική απόφαση που ελήφθη στην ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι η ολομέτωπη επίθεση ευθέως στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για την πολιτική αποδυνάμωση του οποίου θα εργαστεί από εδώ και πέρα μεθοδικά και συστηματικά το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.
Η στρατηγική της ηγεσίας της ΝΔ είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η δημοτικότητά του, καθώς στην Πειραιώς θεωρούν ότι στη σύγκριση με τον κ. Τσίπρα υπερτερεί σημαντικά.
Παράλληλα, η ΝΔ θέλει να πληγεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και σε αυτή τη λογική θα συντηρήσουν το επόμενο διάστημα το θέμα που αφορά την «Αυγή» και την κυπριακή οffshore που έχει το 2,5% των μετοχών της, το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και ειδικά την εμπλοκή της οικογενείας Καλογρίτσα.
«Φθινοπωρινή επίθεση»
Ο κ. Μητσοτάκης έχει… «σαλπίσει» γενική επίθεση ζητώντας την παραίτησή του κ. Τσίπρα, με όχημα τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και γονατίζουν τους πολίτες. Εξάλλου, όπως αναλύουν στις συσκέψεις που γίνονται στην Πειραιώς, τα δεδομένα και οι προοπτικές που διαγράφονται σε όλους τους τομείς –στην οικονομία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην καθημερινότητα και στην ασφάλεια του πολίτη –προκαλούν απογοήτευση και ανησυχία στους Ελληνες.
Γι’ αυτό και προβάλλεται η λέξη «μαύρο» ως στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Το χρώμα είναι το μαύρο (τα «μαύρα χρήματα» για τα οποία μίλησε ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στον κ. Καλογρίτσα, το μαύρο στη ζωή των εργαζομένων στα κανάλια που θα κλείσουν και το μαύρο στην καθημερινότητα των πολιτών)» μεταδίδεται από την Πειραιώς και συμπληρώνουν πως «το πρόσωπο είναι ο κ. Τσίπρας, »ο Πρωθυπουργός που λέει ψέματα πριν ακόμη μιλήσει»».
Στο πλαίσιο της στρατηγικής αποδόμησης του Πρωθυπουργού, το επόμενο διάστημα θα προβάλλονται συνεχώς στο Διαδίκτυο δεκάδες αποσπάσματα από ομιλίες του κ. Τσίπρα με υποσχέσεις που εγκαταλείφθηκαν και διαψεύστηκαν, αποδεικνύοντας τα ασύστολα ψέματά του.
Την ίδια στιγμή, βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να ασκούν ασφυκτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για κάθε ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής που παρουσιάζει σκιές, όπως για παράδειγμα οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων καναλιών και τα «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών, θέματα για τα οποία κατατέθηκαν ερωτήσεις υπογεγραμμένες από δεκάδες βουλευτές, αλλά και για την αξίωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ να μεταφέρει, παραβιάζοντας τη νομιμότητα, τα διαθέσιμά του σε συνεταιριστικές τράπεζες.

«Απέναντι στο μαύρο και στην αναξιοπιστία, η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης»
μεταδίδουν από την ηγετική ομάδα και αυτό λένε θα επιβεβαιωθεί από τον ίδιο στη ΔΕΘ, όπου και θα παρουσιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η ΝΔ θέλει από τη Θεσσαλονίκη, που κατά την ίδια είναι «ο τόπος του εγκλήματος», αφού τίποτα από το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόστηκε, με κορυφαία παραδείγματα τον ΕΝΦΙΑ και τη 13ησύνταξη, να δείξει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τη λύση.
Μήνυμα ενότητας
Να στείλουν μήνυμα ενότητας της ΝΔ θέλησαν ο κ. Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά την προχθεσινή τους συνάντηση. Λίγες ημέρες πριν από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, κρίθηκε απαραίτητο, και εν μέσω διαφόρων συζητήσεων για την εσωκομματική κατάσταση στη ΝΔ, να σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση περί «ενωμένης και συμπαγούς Κεντροδεξιάς». Ο κ. Μητσοτάκης, που αναμένεται να έχει και συνάντηση με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ήθελε εξ αρχής να σταλεί μήνυμα ενότητας σε μια περίοδο που ξεκίνησε η αντεπίθεση της ΝΔ με τελικό στόχο την πλήρη πολιτική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που θα είναι παρόντες στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, έχουν τακτική επικοινωνία μαζί του, αν και όπως είπε ο ίδιος αυτός είναι πρόεδρος και αυτός αναλαμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεων. Σε αυτές τις συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία και το προ ημερών μήνυμα των «καραμανλικών» προς την πλευρά της σημερινής ηγεσίας, αφού είχαν προηγηθεί και οι παρασκηνιακές επαφές της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι δηλαδή «από εμάς ο Μητσοτάκης δεν έχει να φοβάται. Είμαστε οι καλύτεροι σύμμαχοί του».

Επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κλείσει και άλλη μια μεγάλη εσωκομματική πληγή για τον κ. Μητσοτάκη, αυτή της νεολαίας της ΝΔ. Ο πρόεδρος του κόμματος είχε αποφασίσει εδώ και μήνες την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, και την Πέμπτη, παραμονές της παρουσίας του στην ΔΕΘ, ξεκινάει η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα members.onned.gr. Το συνέδριο θα γίνει είτε το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου είτε 21-23 του ίδιου μήνα στην Αθήνα, όπου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της νεολαίας. «Οι εποχές αποκλεισμών από βαρόνους και ομαδάρχες ανήκουν στο παρελθόν» λένε κεντρικά στελέχη της ηγετικής ομάδας και τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι συνεπής στη δέσμευσή του για επανίδρυση.

Η «συνταγή» της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τη ΔΕΘ με τη συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη στον Σκάι, όπου και δεσμεύτηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, με εξοικονόμηση δαπανών από το Δημόσιο (ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ), αλλά και σε αξιοποίηση του κέρδους που θα μπορούσε να προκύψει από μείωση των πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2018, ώστε να μειωθούν οι φόροι και να στηριχθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Μητσοτάκης θα σημειώσει στη ΔΕΘ ότι η μείωση των φόρων θα καταστεί εφικτή μέσα από περικοπές δαπανών, ενώ θα δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας των Ελλήνων, θα καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι η τακτική της υπερφορολόγησης είναι προσωπική ιδεοληπτική επιλογή του. Μάλιστα, θα υποστηρίξει ότι αυτό γίνεται λόγω έλλειψης εναλλακτικού σοβαρού σχεδίου από μέρους της κυβέρνησης, αλλά και επειδή με την τακτική αυτή επιχειρεί να συντηρήσει το κομματικό κράτος ως κύριο μοχλό στήριξής του στην εξουσία.
Ως εκ τούτου, θα δεσμευτεί για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, λιγότερους φόρους, για ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, για περιορισμό των δημοσίων δαπανών, για την παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ενεργοποιηθεί για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να υπάρξουν θέσεις εργασίας.
Ουσιαστικά θα περιγράψει τους βασικούς άξονες ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, κατά το οποίο ένα σύνθημα θα είναι «Νέες δουλειές». Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στον όρο «μεταρρυθμίσεις», τις οποίες και υποστηρίζει με ένταση ως τη λύση για την επόμενη ημέρα, και θα επιχειρηθεί να εξηγηθεί ότι αυτές δεν σημαίνουν λιτότητα, περικοπές και μείωση συντάξεων και μισθών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.