Η ώρα της βουτιάς στα βαθιά νερά της πραγματικότητας πλησιάζει για την κυβέρνηση και την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από την ολοκλήρωση της επικοινωνιακής μάχης της ΔΕΘ, η οποία είχε απορροφήσει το σύνολο των κυβερνητικών προσπαθειών τις προηγούμενες εβδομάδες. Από τη Δευτέρα, μαζί με την έναρξη του σχολικού έτους, τα κυβερνητικά στελέχη επιστρέφουν στα θρανία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Αγωνίες και εύκολη ρητορική
Μηνύματα έχουν φθάσει ήδη στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, με αποστολείς τις ευρωπαϊκές αρχές και το Βερολίνο. Κοινή συνισταμένη είναι ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος θα επιφέρουν καθυστερήσεις και στις εκταμιεύσεις, ενώ στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα βρεθεί με βεβαιότητα και η διαχείριση της επίμονης τάσης υστέρησης εσόδων και διόγκωσης του ταμειακού ελλείμματος, λόγω της αδυναμίας των πολιτών να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη. Οι διαθέσεις της κυβέρνησης εν όψει αυτών έχουν ήδη διαφανεί και κατά πολλούς αναμένεται να επιβεβαιωθούν από τις επόμενες ημέρες.
Διαισθανόμενη πλέον την κοινωνική και δημοσκοπική πίεση που προκαλεί το ιδιότυπο μείγμα πολιτικής, με την ψήφιση κάποιων μέτρων (όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η αύξηση της φορολόγησης) και την παρακώλυση της εφαρμογής κάποιων άλλων (όπως οι ιδιωτικοποιήσεις), η ομάδα περί τον Αλ. Τσίπρα ετοιμάζεται για μία ακόμη «πολιτική διαπραγμάτευση».
Μία ακόμη στροφή σε ρητορική που θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο εσωτερικό και κομματικό ακροατήριο και δεν βρίσκει κανέναν πρόθυμο συνομιλητή στο εξωτερικό, με αιχμές τα γνωστά ζητήματα: το χρέος, τις γερμανικές αποζημιώσεις, την «αλλαγή στην Ευρώπη»…
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες συζητήσεις με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται μια αγωνία που δεν αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, αλλά περισσότερο εκείνες στο εσωκομματικό πεδίο, εν όψει και του συνεδρίου του Οκτωβρίου.

Το σενάριο του «πάγου» από το Βερολίνο
Κατά τις εκτιμήσεις προσώπων που μετέχουν σε κλειστές συναντήσεις κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στα γραφεία του Κοινοβουλίου, προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο δεν είναι πάντως η υλοποίηση του προγράμματος. Είναι το να κερδίσει χρόνο, κατά την προσφιλή τακτική του Αλ. Τσίπρα και των συνεργατών του.
Σύμφωνα με αυτές τις προσεγγίσεις, ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή δεν έχει την επικοινωνία που είχε στο παρελθόν με το Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση στην ουσία έχει πάρει αποστάσεις από την Αθήνα, εν όψει και των γερμανικών εκλογών.
Υπό αυτό το πρίσμα στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να διακρίνουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ μέχρις ότου κάνουν τα επόμενα βήματά τους. Κατά μία εκδοχή, η κυβέρνηση του Βερολίνου, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2017 και την ενίσχυση των ακραίων του AfD, επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη έξαρση των προσφυγικών ροών και την ουσιαστική αδυναμία εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία. Και υπό αυτή την έννοια, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε κανένα μέτωπο, παρά να ασκήσει πιέσεις προς την Αθήνα για την τήρηση των συμφωνημένων σε όλα τα πεδία.

«Βολική» σύγκρουση με τη Γερμανία
Σύμφωνα δε με άλλες πηγές, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε και πάλι στο τραπέζι τα θέματα του χρέους και των γερμανικών αποζημιώσεων, στο Βερολίνο έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις και σχεδιασμοί που μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικής σημασίας. Μία εκδοχή θέλει τη γερμανική κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει μεν, αλλά να είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να στείλει σαφή μηνύματα προς την Αθήνα. Κατά τη λογική αυτή και αντίθετα με όσα διακινούνται έως και σήμερα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η καλή σχέση Μέρκελ – Τσίπρα θα μπορούσε και να διαρραγεί ή να ψυχρανθεί στο προσεχές διάστημα, αν κριθεί ότι η παρουσίαση του Πρωθυπουργού ως λαϊκιστή και αφερέγγυου συνομιλητή θα εξυπηρετήσει τους εκλογικούς στόχους των Χριστιανοδημοκρατών. Κυρίως δε, αν η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει να μην είναι υποψήφια στις εκλογές του 2017 και η CDU κινηθεί σε μια ξεκάθαρη «σκληρή γραμμή».
Από την άλλη πλευρά, για μια τέτοια ενδεχόμενη «σύγκρουση» με το Βερολίνο φαίνεται πως προετοιμάζεται και ο κ. Τσίπρας, καθώς αυτή η τακτική είναι βολική από πολιτικής και εκλογικής απόψεως. Κατά κάποιους, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να παρευρεθεί στην άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση ηγετών που διοργάνωσε στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ για σήμερα Κυριακή, εν όψει της Συνόδου της Μπρατισλάβας την ερχόμενη Παρασκευή. Το πρόσχημα που επικαλέστηκε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις στη ΔΕΘ…
Ανησυχούν τώρα για το νέο τηλεοπτικό τοπίο

Με τη βίαιη προσαρμογή στην πραγματικότητα να μοιάζει αναπόδραστη εξέλιξη, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις θύελλες στο ομιχλώδες τηλεοπτικό και επιχειρηματικό τοπίο που η ίδια διαμόρφωσε.

Με τις εξελίξεις να είναι άδηλες μετά τη δημοπράτηση των αδειών τις προηγούμενες εβδομάδες, στα γραφεία της Βουλής και σε κάποιους κλειστούς κομματικούς κύκλους αρχίζουν να εκδηλώνονται ανησυχίες και να διατυπώνεται κριτική για τις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν.
Πολλά είναι τα κομματικά στελέχη που μετά την έκβαση του διαγωνισμού, αλλά και τις δικαστικές εκκρεμότητες κάποιων από τους πλειοδότες, διαβλέπουν ένα τηλεοπτικό τοπίο πολύ πιο προβληματικό από αυτό που υποτίθεται ότι θα καθάριζαν οι κ.κ. Παππάς και Κρέτσος.
Ηδη, σε συζητήσεις που έχουν γίνει σε κοινοβουλευτικά γραφεία αναδεικνύεται η αγωνία κάποιων «παλαιών» για τα αποτελέσματα των χειρισμών του υπουργού Επικρατείας και τους «παίκτες» που έβαλε στο παιχνίδι.
Σύμφωνα με κάποιες αναφορές και εκτιμήσεις, όσο η διαδικασία αδειοδότησης θα καρκινοβατεί και ούτως ή άλλως θα είναι από νομικής απόψεως απολύτως μετέωρη, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα πιθανώς και να γίνει στόχος της εσωκομματικής κριτικής. Οπως παραδέχονται δε στελέχη με πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση πλέον δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο με βάση το οποίο θα προχωρήσει. «Περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν όσοι έμειναν εκτός και… βλέποντας και κάνοντας» λένε.
Κατά τις απόψεις συγκεκριμένων ομάδων στο εσωτερικό σκηνικό του ούτως ή άλλως απονευρωμένου κόμματος, το επικείμενο συνέδριο θα μπορούσε να αποδεχθεί μια μεγάλη δοκιμασία για το alter ego του κ. Τσίπρα. Ισως δε, λένε κάποιοι, ένα μέτωπο κριτικής κατά του κ. Παππά για τους χειρισμούς στο θέμα των αδειών να λειτουργήσει ως χαλί, κάτω από το οποίο θα θελήσουν πολλοί να κρύψουν την απογοήτευσή τους για την άνευ όρων παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου στις μνημονιακές πολιτικές και στη γοητεία της εξουσίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ