Και τώρα η μάχη των αδειών στο ΣτΕ

Με κομμένη την ανάσα οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εργαζόμενοί τους περιμένουν το πρώτο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της νομιμότητας ή μη της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών με τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων και των εννέα καναλιών στις 16 Σεπτεμβρίου.

Με κομμένη την ανάσα οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εργαζόμενοί τους περιμένουν το πρώτο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της νομιμότητας ή μη της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών με τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων και των εννέα καναλιών στις 16 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα συζητιούνται στην Ολομέλεια και άλλες αιτήσεις, που αφορούν την προκήρυξη της δημοπρασίας αυτή τη φορά. Επεται απόφαση και για αυτή την υπόθεση.
Στις ημερομηνίες και στις προθεσμίες «παίζονται» όλα, έλεγε στο «Βήμα» καλά ενημερωμένη πηγή –παράλληλα όμως και οι τύχες περίπου 3.000 εργαζομένων. Η εκκρεμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο άλλωστε δεν ευνοεί τους ήδη λειτουργούντες σταθμούς, οι οποίοι έχουν ήδη κλείσει τα διαφημιστικά πακέτα και έχουν αντίστοιχα αναλάβει ρήτρες και υποχρεώσεις. Πάντως, σύμφωνα με νομικές πηγές, η υπόθεση αναμένεται να μην ολοκληρώνεται πριν από την άνοιξη, αφού ετοιμάζονται και άλλες προσφυγές, που θα αφορούν ακόμη και το πρακτικό κατακύρωσης των αδειών, το οποίο δεν έχει ακόμη συνταχθεί.
Η απόφαση πιθανότατα θα προηγηθεί της καταβολής της πρώτης δόσης του τιμήματος των υπερθεματιστών. Εμμέσως δηλαδή το αίτημα των καναλαρχών να καταβάλουν την προκαταβολή μετά την απόφαση του ΣτΕ θα γίνει δεκτό.
Σύμφωνα με πηγές από το ανώτατο δικαστήριο, ο νόμος ορίζει ότι η απόφαση δεν μπορεί να εκδοθεί μετά τις 30 ημέρες, αλλά η συνήθης πρακτική ορίζει ότι αυτές οι αποφάσεις μπορούν να εκδοθούν και εντός δεκαημέρου από τη συζήτηση, δηλαδή ως τις 26 Σεπτεμβρίου. Αλλωστε στις 27 Σεπτεμβρίου είναι και η τελευταία ημέρα από την δεκαπενθήμερη προθεσμία (με αφετηρία τη 12η Σεπτεμβρίου, όπως διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση).
Στο ερώτημα τι θα κριθεί σε πρώτη φάση από τη μειωμένη σύνθεση του ΣτΕ η απάντηση αφορά «τα δικαιολογητικά, τα οποία κατατέθηκαν για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ορισμένων υποψηφίων, είτε αυτοί πήραν άδεια είτε όχι». Βεβαίως, επειδή οι προσφυγές είναι εναντίον όλων, ως μέλημα των δικαστών θα είναι η κρίση, αν με τη συμμετοχή συγκεκριμένου υποψηφίου υπέστησαν βλάβη τα συμφέροντα των άλλων διαγωνιζομένων και αν η βλάβη αυτή ήταν ανεπανόρθωτη. Η πλευρά του Alpha αναμένεται να επιχειρηματολογήσει κατά της συμμετοχής Σαββίδη, αφού ήδη έχει στραφεί εναντίον του, ακόμη και με μήνυση, αλλά και με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Προς δεδικασμένο
Η διάσκεψη της αίτησης ακύρωσης για τις κανονιστικές πράξεις του υπουργού για τις άδειες, που φημολογείται ότι έχει οριστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι η πρώτη και θα αφορά τους 27 συμβούλους Επικρατείας και τον πρόεδρο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, οι οποίοι θα μπουν στα βαθιά προκειμένου να κρίνουν αν η όλη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, με επίκεντρο ασφαλώς την παρ. 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος, η οποία αναθέτει την εποπτεία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Το επιχείρημα του κράτους ότι υπήρχαν συνθήκες έκτακτης ανάγκης και διεξήγαγε το Δημόσιο τη δημοπρασία, διότι όχι από δική του υπαιτιότητα δεν συγκροτήθηκε εγκαίρως το ΕΣΡ, θα «πολεμηθεί» έντονα από εκείνους που θα επικαλεστούν την πάγια νομολογία του ΣτΕ ότι αρμόδιο για τη χορήγηση αλλά και την επικύρωση των αδειών είναι μόνο το ΕΣΡ.
Αλλο θέμα που θα συζητηθεί σε αυτή τη διάσκεψη είναι ακόμη και ο αριθμός των αδειών. Φαίνεται ότι έχει προβληματίσει ιδιαίτερα το επιχείρημα ότι ο αριθμός των τεσσάρων αδειών, που ανέβασε άλλωστε το τίμημα, ορίστηκε αυθαίρετα και ότι πλήττει την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης. Το Δημόσιο πάλι ελπίζει ότι το ποσό των 246 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί μέχρι του χρόνου είναι θέμα που αφορά τα άδεια ταμεία του κράτους και δύσκολα θα ανατραπεί από τη Δικαιοσύνη.
Είναι σίγουρο ότι δεν επαρκούν ούτε δύο ούτε τρεις διασκέψεις για να συνταχθεί μια απόφαση, η οποία ουσιαστικά θα είναι η πρώτη που θα δημιουργεί δεδικασμένο, αλλά και νομολογία για μια πρωτοφανή διαδικασία, η οποία έχει αναστατώσει τον χώρο των ΜΜΕ και όχι μόνο. Κάποιοι επιμένουν ότι η τελική και αμετάκλητη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου θα έρθει μετά την καταβολή και της δεύτερης δόσης, ύστερα δηλαδή από ένα εξάμηνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.