Το χειρόφρενο…
Με την απορία έμειναν στελέχη της ενεργειακής αγοράς για την εμπλοκή που προέκυψε ήδη από τον Φεβρουάριο στο θέμα της παραχώρησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar και όπως όλα δείχνουν οδηγεί το ντιλ σε οριστικό ναυάγιο και στην απώλεια 400 εκατ. ευρώ. ÜΤο χειρόφρενο στην ιδιωτικοποίηση σηκώθηκε το καλοκαίρι με την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη (σκίτσο) να περάσει από τη Βουλή τροπολογία η οποία, σύμφωνα με τον νικητή του διαγωνισμού, τροποποιεί δυσμενώς και με μονομερή ενέργεια τους συμφωνημένους όρους. Δηλαδή, οι Αζέροι θεωρούν ότι μετά την παρέμβαση Σκουρλέτη ο ΔΕΣΦΑ χάνει το 40%-50% της αξίας του και επομένως κάπου εκεί όλα τελειώνουν.
…το παρασκήνιο…
Οι γνωρίζοντες όμως την υπόθεση θυμούνται ότι πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση είχε καταλήξει, μετά κόπων και βασάνων, σε συμφωνία με τη Socar! ÜΚοντολογίς: Το ντιλ έκλεισε επί Αντώνη Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2013 με τίμημα 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια παρενέβη η Κομισιόν και ζήτησε το ποσοστό να πέσει στο 49%. Η Socar αναζήτησε αγοραστή για το 17% και παρουσίασε το 2016 ως υποψήφιο την ιταλική Snam. ÜΤον Φεβρουάριο, μετά από απανωτές συσκέψεις εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους Αζέρους, το ΤΑΙΠΕΔ και άλλους παράγοντες, όλες οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση των τελών διέλευσης από το 65% σε επίπεδο λίγο κάτω από το 35% ώστε να μην επιβαρυνθούν με αυξήσεις οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.
…και η ανατροπή
Ο συμβιβασμός προκάλεσε ανακούφιση σε όλες τις πλευρές (πλην μιας όπως φάνηκε) καθώς και οι τελικές τιμές και του προϊόντος θα συγκρατούνταν (από τα τέλη διέλευσης υπέρ του ΔΕΣΦΑ) και οι όροι του διαγωνισμού δεν θα μεταβάλλονταν σε τέτοιον βαθμό ώστε να αποχωρήσουν οι Αζέροι και τα 400 εκατ. θα έμπαιναν στο ταμείο. ÜΤο κλίμα αυτό κράτησε όμως λίγες μόνο ώρες καθώς από την επόμενη κιόλας μέρα το υπουργείο Ενέργειας υπαναχώρησε από τη συμφωνία και χάραξε τη γραμμή που οδήγησε στο σημερινό ναυάγιο. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι ποια ήταν η πολιτική σκοπιμότητα για την ακύρωση της πολύπαθης ιδιωτικοποίησης…

Ευκαιρία
Δεν έχασε την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής των Χωρών του Νότου που έγινε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή ο αμερικανός επενδυτής Πολ Καζάριαν, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικών ομολόγων και με καμπάνια στον Τύπο προσπάθησε να περάσει για ακόμη μία φορά το μήνυμά του.ÜΟτι δηλαδή με τη σωστή λογιστική απεικόνιση, χρησιμοποιώντας τους διεθνείς λογιστικούς ή στατιστικούς κανόνες, το χρέος ανέρχεται στο 41% ή 58% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ από το 2016 έως το 2020 από το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ