Θεσσαλονίκη μάγισσα…

Αυτές τις ημέρες, της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πόσα και πόσα έρχονται στον νου.

Αυτές τις ημέρες, της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πόσα και πόσα έρχονται στον νου. Τα πολιτικά πανηγύρια, οι αλήθειες και τα ψέματα πρωθυπουργών ή τα νυχτερινά γλέντια στην Αρετσού και τα πυροτεχνήματα που έκλειναν κάθε χρόνο τη μεγάλη φιέστα της συμπρωτεύουσας.
Ολα αυτά ως το 2009, όταν ο σαλονικιός πρωθυπουργός παρέδωσε την εξουσία στον Γιώργο και μαζί την οικονομική κρίση. Τα γλέντια έγιναν διαμαρτυρίες, οι πρωθυπουργοί έμεναν όλο και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη, ο Σαλονικιός εξαφανίστηκε, οι διάδοχοί του χάθηκαν και μας έμεινε ο Αλέξης με τα δικά του ψέματα και αλήθειες κι ο Κυριάκος που περιμένει…
Ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι για όλα. Τα γλέντια θα επιστρέψουν ή θα τα καταπιούν οι διαδηλώσεις και θα χαθούν στις φωνές συνταξιούχων και ανέργων;
Αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αφηγηθεί τη δική του ιστορία. Να μας πει πώς και με ποιον τρόπο η οικονομία μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς άλλες υποσχέσεις και «προγράμματα» που δεν μπορεί να τηρήσει.
Και αυτή η αφήγηση είναι ο πιο δύσκολος ρόλος όταν έχεις απέναντι πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, ακόμη περισσότερους φτωχούς, εξαντλημένους από τα επτά χρόνια της κρίσης και απογοητευμένους από όσα έταξες, όσα πίστεψαν και δεν έγιναν.
Ομως για αυτούς τους ίδιους ανθρώπους και την οικονομία υπάρχουν οι πτυχές που πρέπει να ξεκαθαρίσουν από τώρα αν θέλει ο Πρωθυπουργός την Κυριακή (και ο κ. Μητσοτάκης την επομένη) να κερδίσουν ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών στα κόμματά τους.
Αυτά τα συστατικά δεν είναι άλλα από την εγγύηση για ολοκλήρωση του προγράμματος ώστε κάποια στιγμή να φτάσουμε στο τέλος του Μνημονίου, ιδέες και προτάσεις για τη μείωση του εφιαλτικού ποσοστού της ανεργίας κι από τους δύο αρχηγούς και το τέλος του πολέμου που έχει κηρύξει ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιχειρηματικότητα και στους επιχειρηματίες.
Το βασικό όμως είναι η «εγγύηση σταθερότητας» που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν μόνο αν οι επιχειρηματίες (πρώτα οι Ελληνες) εμπιστευθούν την ίδια τους τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Ολα τα άλλα (και οι κάλπες) μπορούν να περιμένουν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.