«Ποιότητα, πλουραλισμός, διαφάνεια, απασχόληση». Με αυτόν τον διθυραμβικό τίτλο –πεμπτουσία αντικειμενικότητας –κυκλοφόρησε η «Αυγή» την Τρίτη περιγράφοντας το νέο τηλεοπτικό τοπίο-τέρας μετά τη δημοπρασία καζίνο.
Πώς προεξοφλείται η ποιότητα στην τηλεοπτική ενημέρωση από την αγορά δύο αδειών από επιχειρηματίες που δεν έχουν καμία σχέση με την τηλεόραση είναι απορίας άξιο. Το να χαρακτηρίζεται, όμως, πλουραλισμός η μείωση των εννέα καναλιών σε τέσσερα είναι –αν μη τι άλλο –διαστροφή της σημασίας των λέξεων για ευνόητους προπαγανδιστικούς λόγους.
Οσον αφορά τη διαφάνεια γίνεται φανερό ότι ο νέος καναλάρχης –που θα πληρώσει μόνο για την άδειά του 54 ή 74 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας έξοδα λειτουργίας τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για το κανάλι του –έκανε την υπέρογκη αυτή επένδυση που δεν βγαίνει με τίποτα έχοντας στο μυαλό του τις υποσχέσεις για κάποια ανταλλάγματα (δημόσια έργα, διευκολύνσεις κ.λπ.).
Το πιο καταπληκτικό, όμως, είναι ότι το νέο τηλεοπτικό τοπίο χαρακτηρίζεται από την «Αυγή» και με τη λέξη «απασχόληση». Μόνο που με τη νέα ρύθμιση περίπου 1.500 εργαζόμενοι από τα σημερινά κανάλια της χώρας (όχι μόνο «μισητοί» δημοσιογράφοι αλλά και εικονολήπτες, ηχολήπτες, οδηγοί και διοικητικοί υπάλληλοι) χάνουν τη δουλειά τους. Οι μαζικές απολύσεις της τρόικας παίρνουν σάρκα και οστά!
Σαν να μην έφτανε αυτό το δημοσίευμα-πρόκληση που έκανε εν ψυχρώ το μαύρο άσπρο, την επομένη εμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» ο οποίος υποστήριξε ότι η εφημερίδα είναι ανεξάρτητη και όχι κομματικό όργανο.
Για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Αυγή ΑΕ μετέχει μια offshore με έδρα την Κύπρο και –έως τον Φεβρουάριο του 2016 –δύο υπουργοί, οι κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης με ποσοστό 2,16% και 2,36% αντίστοιχα.
Το χειρότερο: το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, με ημερήσια κυκλοφορία 1.300 φύλλα όλα κι όλα, αύξησε τα διαφημιστικά του έσοδα από τις τράπεζες από 118.500 ευρώ το 2013 σε 272.400 ευρώ το 2014 και σε 489.700 ευρώ το 2015 ενώ δανειοδοτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα το 2009 με 1,5 εκατομμύριο ευρώ με μια επιστολή του αρχηγού του κόμματος!
Υποκρισία, ψέμα, διαπλοκή και στυγνό κομματικό συμφέρον. Ολα όσα κατηγορούν τους άλλους τα κάνουν και οι ίδιοι με απύθμενο μάλιστα θράσος. Επικαλούμενοι, πάντα, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αριστερή ηθική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ