Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται ο αγώνας της μεγάλης γερμανικής εταιρείας χημικών, φαρμάκων και σπόρων Bayer για να αποκτήσει τη γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία εντομοκτόνων και σπόρων Monsanto και να δημιουργήσει τον κορυφαίο όμιλο του κλάδου στον κόσμο.
Την περασμένη Δευτέρα η Bayer υπέβαλε τρίτη, αυξημένη προσφορά για την εξαγορά της Monsanto, η οποία είχε απορρίψει τις δύο προηγούμενες. Την επομένη ωστόσο μεγαλομέτοχοι της Bayer εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη νέα προσφορά, θεωρώντας την υπερβολική. Συγκεκριμένα ο Τζον Μπένετ, διαχειριστής κεφαλαίων της Henderson, ο οποίος είχε εκ των προτέρων ζητήσει να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Bayer το τίμημα που ήταν διατεθειμένη να διαθέσει η διοίκηση της εταιρείας για τη Monsanto, ξεκαθάρισε δημοσίως ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.

«Η Bayer κατάφερε να στριμωχτεί μόνη της στη γωνία. Τα χρήματα που προτίθεται να διαθέσει θα μπορούσαν να δαπανηθούν για να στηριχθεί η μετοχή της. Δυστυχώς για τους μετόχους, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα συμβεί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η προσφορά για τη Monsanto απειλεί μακροπρόθεσμα την ισχύ της Bayer»
αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπένετ σε επιστολή που απηύθυνε προς τους πελάτες του. Η εταιρεία επενδύσεων Henderson συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλομετόχων της Bayer.

Διατεθειμένη να διαθέσει 65 δισ. δολάρια
Αργά τη Δευτέρα η Bayer είχε ανακοινώσει ότι αυξάνει για δεύτερη φορά την προσφορά της προς τη Monsanto στα 127,5 δολάρια ανά μετοχή ύστερα από την απόρριψη του τιμήματος των 125 δολαρίων ανά μετοχή που είχε προσφέρει τον περασμένο Ιούλιο. Η αρχική προσφορά της ήταν 122 δολάρια ανά μετοχή της Monsanto. Με την τρίτη αυτή προσφορά η Bayer δηλώνει διατεθειμένη να διαθέσει 65 δισ. δολάρια (58,3 δισ. ευρώ).
Ταυτόχρονα με την υποβολή της αυξημένης προσφοράς της η γερμανική εταιρεία διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο, ωστόσο προειδοποίησε ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως θα ευοδωθούν.
Η τιμή της μετοχής της Bayer έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας της από την αρχή του τρέχοντος έτους και έκλεισε την περασμένη Δευτέρα στα 94,24 ευρώ στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει πέσει στα 78 δισ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής της Monsanto έχει αυξηθεί κατά 9% από την αρχή του 2016 και η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει τα 47 δισ. δολάρια.
Η Bayer παράγει σπόρους και χημικά εντομοκτόνα, ωστόσο είναι περισσότερο γνωστή παγκοσμίως για τα προϊόντα ιατρικής φροντίδας που παρασκευάζει, όπως είναι η ασπιρίνη και το επίσης αναλγητικό Alka-Seltzer.
Ενστάσεις για τη διαδικασία ενοποίησης του κλάδου χημικών και τροφίμων εκφράζουν ενώσεις καλλιεργητών και καταναλωτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς φοβούνται ότι οι μεγάλες συγχωνεύσεις σαν και αυτήν που έχουν στα σκαριά οι Bayer και Monsanto μπορεί να τους στερήσουν επιλογές προμηθευτών και ως εκ τούτου να οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών.
Ενστάσεις για τη συγκεκριμένη προσφορά εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας από τη γερμανική εκφράζουν επίσης ευρωπαϊκοί κύκλοι που φοβούνται μήπως ανοίξει ευκολότερα ο δρόμος για την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων και τροφίμων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Αλέξανδρος Καψύλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ