Αμάν, αποστολή
Έκκληση για την προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής και την άμεση ανεύρεση των δύο απαχθέντων μητροπολιτών από τη Συρία πριν από τρία χρόνια απευθύνουν με μήνυμα που εξέδωσαν οι πνευματικοί ηγέτες των χριστιανών που συγκεντρώθηκαν στο Αμάν της Ιορδανίας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.
Δώδεκα Προκαθήμενοι και επικεφαλής Εκκλησιών και κοινοτήτων, ανάμεσά τους οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, Αντιοχείας κ. Ιωάννης, Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εκ μέρους των Ορθοδόξων, οι Πάπας και Πατριάρχης των Κοπτών της Αιγύπτου Θεόδωρος Β’, των Αρμενίων της Κιλικίας κ. Άραμ εξέφρασαν την έντονη αγωνία τους για όσα συντελούνται στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα την έξαρση του φανατισμού. Και ένωσαν τις φωνές τους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν και να προσευχηθούν για τα θύματα της βίας καθώς και των προσφύγων που ψάχνουν για ασφάλεια και εγκαταλείπουν τη γη των προγόνων τους.
«Μην ξεχνάτε τους χριστιανούς. Μην ξεχνάτε τους δύο Μητροπολίτες Χαλεπίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας τον Ορθόδοξο κ. Παύλο και τον Συροϊακωβίτη κ. Ιωάννη που απήχθησαν από τη Συρία» επισήμαναν όλοι οι Προκαθήμενοι κατά τη διάρκεια ομιλιών τους απευθυνόμενοι στη διεθνή κοινότητα.
Οι εκπρόσωποι 47 διαφορετικών Εκκλησιών και κοινοτήτων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών Μέσης Ανατολής επισήμαναν την ανάγκη διατήρησης των χριστιανών στις εστίες τους. Χαρακτήρισαν ζωτικής σημασίας τη συνέχιση της χριστιανικής κληρονομιάς στις περιοχές όπου γεννήθηκε ο Χριστιανισμός και κηρύχθηκε το Ευαγγέλιο.
Ταυτόχρονα καταδίκασαν κάθε μορφής εξτρεμισμού και προανήγγειλαν σειρά παρεμβάσεων σε διεθνές επίπεδο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.
Ακόμη κάλεσαν τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους να σταματήσουν την πώληση όπλων και ιδιαίτερα τα αραβικά κράτη να εξασφαλίσουν ίση μεταχείριση μεταξύ των υπηκόων τους ανεξαρτήτως θρησκευτικής η φυλετικής καταγωγής.
Από το 1974 Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ιδρύθηκε το 1974 στην Κύπρο και μεταξύ των Προκαθημένων που υπέγραψαν την ιδρυτική του διακήρυξη ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος. Ως το 1990 συμμετείχαν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και οι αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες (Προχαλκηδόνιοι).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εντάχθηκαν και όλες οι Ρωμαιοκαθολικές κοινότητες, όπως οι μαρωνίτες του Λιβάνου. Επίσης καθοριστικός είναι ο ρόλος των προτεσταντών, από την πρώτη φάση ίδρυσης του Συμβουλίου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται έντονα στην περιοχή.
Το συμβούλιο διοικείται από τέσσερις συμπροέδρους (ένας ορθόδοξος, ένας αρχαίος ανατολικός, ένας ρωμαιοκαθολικός και ένας προτεστάντης) καθώς και από τον γενικό γραμματέα, θέση την οποία κατέχει από το 2013 ο μαρωνίτης κληρικός κ. Μισέλ Ζαλάκχ.
Από σήμερα, Πέμπτη, συμπρόεδρος εκ μέρους των Ορθοδόξων είναι ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης ο οποίος παρέλαβε τη «σκυτάλη» από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, ο οποίος ύστερα από οκτώ χρόνια θητείας μαζί με τον Πατριάρχη των Αρμενίων της Κιλικίας, έλαβαν με τον κ. Άραμ το αξίωμα των επιτίμων προέδρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι εκπρόσωποι με πρώτο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο παρουσίασαν την Ιορδανία ως πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκαν παράλληλα πολλές φορές στον καίριο και καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο βασιλιάς της χώρας Αμπντάλα.