Αδικημένη στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών όπου προβλήθηκε εντός συναγωνισμού η ταινία «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους θα σηκώσει εφέτος την αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ θα αρχίσει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν -αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

«Paterson» είναι όνομα. Το όνομα μιας μικρής πόλης στην πολιτεία του Νιού Τζέρζεϊ αλλά και το όνομα του οδηγού ενός λεωφορείου στην ίδια πόλη, τον οποίο υποδύεται ο Ανταμ Ντράιβερ. Η καθημερινότητα αυτού του σιωπηλού, καλού ανθρώπου κατά την διάρκεια μιας εβδομάδας, είναι η ταινία του Τζάρμους που για μια ακόμη φορά καταφέρνει να αντλήσει ποίηση μέσα από τα μικρά πράγματα της ζωής ή ακόμα και την ρουτίνα.
Εξάλλου ο Πάτερσον είναι ποιητής· γράφει πάντα λίγο πριν αρχίσι η βάρδια του. Την ίδια ώρα που η γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) θέλει να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας μα και ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ! Υπάρχει και ένας σκύλος στην ιστορία και μάλιστα κλέβει την παράσταση!
Όμως εφέτος στη Θεσσαλονίκη οι γεύσεις Τζάρμους δεν σταματούν εδώ. Το αμετανόητο τρομερό παιδί του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου παρουσιάζει επίσης το μουσικό ντοκιμαντέρ «Gimme Danger», αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ίγκι Ποπ. Φανατικός θαυμαστής τους και προσωπικός φίλος του, ο Τζιμ Τζάρμους έχει χρησιμοποιήσει τον Ιγκυ Ποπ σε ταινίες του («Καφέδες και τσιγάρα», «Ο νεκρός») και εδώ, απλώς υποκλίνεται μποσρτά του: συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής με την ενέργεια του αγέραστου Ίγκι στην καρδιά της ταινίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου άρχισε η προπώληση της CineΚάρταF, της κάρτας μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικά προνόμια για όλη την κινηματογραφική χρονιά. Επιπλέον, από φέτος, με την κάρτα, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Η ταινία «PAterson» θα βγει στις αίθουσες σε διανμομή ΑΜΑ Films