Κλείνει ο κύκλος διαλόγου ΠαΣοΚ – Ποταμιού

Δώρο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη η οριστική ματαίωση του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς» Την εκτίμηση πως η ματαίωση του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς θα είναι δώρο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. «Είδαμε από την τελευταία δημοσκόπηση ότι ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι “πολιτικά άστεγοι” και ενώ έχουμε αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να γίνει μια σοβαρή και ειλικρινής συνεννόηση για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη δημιουργία μιας νέας παράταξης. Εάν υπάρχει οριστική ματαίωση του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς θα είναι ένα τεράστιο δώρο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη», είπε.

Κλείνει τον κύκλο του διαλόγου με το Ποτάμι, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο, η Φώφη Γεννηματά με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Real fm. «Η κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο. Πίστη στο εγχείρημα και μπέσα», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε ότι το σχήμα στο οποίο ηγείται έκανε υποχωρήσεις, υπομονή, δεν απαντούσε σε διαρροές και έδωσε το χρόνο στην ηγεσία του Ποταμιού να αποφασίσει το στίγμα του. «Ανήκει στην κεντροαριστερά; Έχουμε αυτό τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε ένα κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; Ή είναι τελικά άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του; Και φαίνεται ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει. Είναι ότι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες. Κάπου αλλού θέλουν να πάνε».

Η κυρία Γεννηματά διαμήνυσε ότι «εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί και έφερε στην επιφάνεια τη βασική στρατηγική διαφορά της κυρίας Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ή εκ προοιμίου αποκλεισμός κάθε τέτοιας προοπτικής; Την Τετάρτη αμέσως μετά την ανταλλαγή πυρών, στελέχη του ΠαΣοΚ έθεταν το ερώτημα αν το Ποτάμι «θέλει να μας πάει στην ΝΔ». Αυτό εννοούσε και η κυρία Γεννηματά όταν είπε στην συνέντευξη της ότι υπάρχουν σκοπιμότητες από την ηγεσία του Ποταμιού.

Και αποσαφηνίζοντας τη θέση του ΠαΣοΚ σε περίπτωση που ζητηθεί να μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας επανέλαβε ότι «έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα κόμματα θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες.Τα δυο πρώτα κόμματα πρέπει να μετέχουν οπωσδήποτε και σε μια τέτοια συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να βάλει πλάτη για τη χώρα. Το έχουμε αποδείξει … Τα φύγε εσύ, έλα εσύ και οι ανίσχυρες κυβερνήσεις όπου έχουμε ένα πρώτο κόμμα με ένα μικρό συμπλήρωμα ως δεκανίκι, έχουν αποδείξει ότι δεν οδηγούν σε λύσεις για τη χώρα. Και αυτό συνδέεται και με την προσπάθεια που έχω ξεκινήσει για την αναγέννηση της παράταξής μας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm» έκανε έκκληση για ενότητα. «Για πρώτη φορά υπάρχει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο όλων, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από τρίμηνη δουλειά. Αυτό δεν έπρεπε και δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρη. Πρέπει δηλαδή ακόμη και σήμερα να αφεθούν στην άκρη συλλογικές και προσωπικές ανασφάλειες, περιχαρακώσεις και εγωισμοί για να προχωρήσουμε με στόχο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη (…) Έστω και τώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, το έχει ανάγκη η χώρα. Ακόμα και σήμερα το κάλεσμά μου είναι για ενότητα, σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο», είπε.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως τις προσεχείς ώρες, καθώς στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την Πέμπτη το μεσημέρι το συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την ΚΟ και τα Πολιτικά Συμβούλια τους ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία. Την Πέμπτη το μεσημέρι συνεδριάζει και η ΚΟ του Ποταμιού, στην οποία υπάρχει μεγάλη αναταραχή για την ξαφνική καταιγίδα που οδήγησε σε ναυάγιο τον διάλογο των δύο σχημάτων, και σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του κόμματος θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον κ. Θεοδωράκη αλλά θα διατυπωθούν και προτάσεις απεμπλοκής από το αδιέξοδο.

Από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη, μεταδίδεται ότι δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες για τη διεύρυνση και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την προσέλκυση ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Γεννηματά αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες μεταξύ των άλλων θα κρατούν την πόρτα ανοιχτή σε όποιον αποφασίσει να μετάσχει σε αυτό το σχήμα, είτε είναι οργανωμένες ομάδες είτε μεμονωμένα πρόσωπα, αυξάνοντας εμμέσως την πίεση προς το Ποτάμι. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εκλογής ηγεσίας από τη βάση, το οποίο θα καθοριστεί από την ανταπόκριση που θα έχει το νέο προσκλητήριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παντ. Αβραμίδης: Όσοι τορπιλίζουν το διάλογο απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο

«Για να μην παραφρονήσουμε εντελώς! Το Ποτάμι χθες επανέλαβε δημόσια και με ξεκάθαρο τρόπο «ναι! πάμε για ένα νέο Κίνημα». Όχι με στημένες κάλπες, όχι με σημαδεμένα χαρτιά αλλά με ανοιχτές διαδικασίες», δήλωσε ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού.

Και πρόσθεσε: «Και επειδή η κυρία Γεννηματά αρέσκεται στις αναβολές, προτείναμε να ξεκινήσει η διαδικασία με κοινή συνέντευξη τύπου την εβδομάδα 19 με 24 Σεπτεμβρίου. Τι πιο σαφές; Προφανώς όμως η κυρία Γεννηματά άλλα ονειρευόταν. Κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία. Με πολλούς υποψηφίους, νέα πρόσωπα και πολιτική αντιπαράθεση.

»Μια ανοιχτή διαδικασία σαν και αυτή που προτείνει το Ποτάμι, θα είναι το έναυσμα για να επιστρέψουν στη δράση δυνάμεις που δεν ήθελαν και δεν θέλουν τον παλαιοκομματισμό και τη μιζέρια.

»Όπως φάνηκε και από την αρχική αμφίσημη συμπεριφορά της στον εκλογικό νόμο και με τις κατά καιρούς δηλώσεις της, η κυρία Γεννηματά και κάποιοι σύμβουλοί της – κόντρα στη διάθεση των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ – προσδοκούν συνεργασίες με τον «καλό ΣΥΡΙΖΑ». Και ενοχλήθηκαν που στην ανοιχτή επιστολή μας ήμασταν ξεκάθαροι. Το νέο Κίνημα πρέπει να κινηθεί μακριά από συντηρητικούς και λαϊκιστές. Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι επιλογή για τους πολίτες που πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Όμως όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν να συζητηθούν στην «προεκλογική περίοδο» για την εκλογή του νέου αρχηγού και να αποφασιστούν από το συνέδριο που θα συγκληθεί. Όσοι τορπιλίζουν το διάλογο στην τελική του φάση, απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε. Οι 11 προτάσεις για τη σύσταση του νέου Κινήματος παραμένουν στο τραπέζι».

Ν.Ανδρουλάκης: Δώρο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη η οριστική ματαίωση του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς

Την εκτίμηση πως η ματαίωση του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς θα είναι δώρο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

«Είδαμε από την τελευταία δημοσκόπηση ότι ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι “πολιτικά άστεγοι” και ενώ έχουμε αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να γίνει μια σοβαρή και ειλικρινής συνεννόηση για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη δημιουργία μιας νέας παράταξης. Εάν υπάρχει οριστική ματαίωση του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς θα είναι ένα τεράστιο δώρο σε Τσίπρα και Μητσοτάκη», είπε.


Νίκος Διακουλάκης: Εχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε

«Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τις διεργασίες ενοποίησης του προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού μεταρρυθμιστικού χώρου, με τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου, ανανεωμένου πολιτικού σχήματος, γιατί αυτό είναι απόφαση των συλλογικών οργάνων όλων των φορέων του χώρου και απαίτηση των προοδευτικών πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Διακουλάκης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

«Ισχυρό θεμέλιο στην όλη προσπάθεια αποτελεί το προγραμματικό κείμενο/πόρισμα της 29 μελούς Κοινής Επιτροπής όπου συμμετείχαν ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, ΜΕΤΑ, Δράση, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ΜΠΡΟΣΤΑ και Δίκτυο για τις Μεταρρυθμίσεις, συνέβαλαν δε,στις επεξεργασίες των 10 θεματικών ενοτήτων του,πάνω από 200 στελέχη του χώρου.

Προϋπόθεση για τη συνέχεια είναι η οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεννόησης, γιατί κάθε περαιτέρω καθυστέρηση διαιωνίζει την εικόνα πολυδιάσπασης και αποδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης και του ρόλου της στο πολιτικό σύστημα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.