Έωλη και άδικη χαρακτήρισε την παγκόσμια κριτική που δέχεται το φορολογικό σύστημα της Ιρλανδίας ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν. Αφορμή για τις δηλώσεις Νούναν –και ασφαλώς για την κριτική –είναι το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Δουβλίνο να απαιτήσει από την Apple μη καταβληθέντες φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ και η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να εφεσιβάλει την εντολή των Βρυξελλών.
Το ιρλανδικό Κοινοβούλιο, άλλωστε, συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει το αίτημα της Κομισιόν να διεκδικήσει η χώρα 13 δισ. από την κατασκευάστρια εταιρεία των ευπώλητων iPhone, iPad και iPod, με το δικαιολογητικό ότι φορολογήθηκε με προκλητικά χαμηλούς συντελεστές που έπεσαν έως το… 0,005% επί 25 συναπτά χρόνια.
Ο Μάικλ Νούναν μιλώντας την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η χώρα του δεν ευνόησε φορολογικά την Apple. «Είναι απλώς αναληθές ότι η Ιρλανδία μεταχειρίστηκε ευνοϊκά την Apple. Οι αντιδράσεις στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σκιαγραφούν σε κάποιες περιπτώσεις μια έολη και άδικη εικόνα για τις απόψεις της Ιρλανδίας σχετικά με την καταβολή φόρων», είπε χαρακτηριστικά ο Νούναν.
Ο ιρλανδός υπουργός πρόσθεσε ότι το γεγονός είναι ότι η χώρα του «έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους εταίρους της στη διεθνή σκηνή εφαρμόζοντας με επιμέλεια μεταρρυθμίσεις πρώτη από πολλές άλλες χώρες».
Ο Νούναν ανήκει Φάιν Γκέιλ, το μεγαλύτερο κόμμα που συγκροτεί την ιρλανδική κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του κόμματος Φιάνα Φέιλ, που στηρίζει την ιρλανδική κυβέρνηση, Μίκεαλ Μάρτιν υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση μιας εταιρείας έναντι κάποιας άλλης». Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς, ωστόσο, από το βήμα του Κοινοβουλίου ζήτησε περισσότερη δικαιοσύνη στα φορολογικά θέματα.
«Δεν μπορεί να υιοθετεί κανείς διαφορετικούς κανόνες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας και από την άλλη να φορολογεί πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με συντελεστές μικρότερους του 1%», είπε χαρακτηριστικά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Κομισιόν ως «απόλυτη πολιτική μπούρδα», έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση του Δουβλίνου ότι θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να ανατρέψει την απόφαση των Βρυξελλών να διεκδικήσει η Ιρλανδία 13 δισ. ευρώ από την Apple.
Σημειωτέον ότι στην Ιρλανδία μεταφέρονται και εγγράφονται όλα τα κέρδη που αποκομίζει η Apple όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλες τις χώρες του πλανήτη πλην των ΗΠΑ! Τα 13 δισ. ευρώ, που αρνείται να απαιτήσει η Ιρλανδία από την αμερικανική εταιρεία, αντιστοιχούν στο σύνολο των ετήσιων δαπανών της για την Υγεία ή για το 66% του συνόλου των κοινωνικών δαπανών της.