Η αναθέρμανση της συζήτησης για τον ρόλο των ΜΜΕ μπορεί να έχει τη φρεσκαδούρα των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά το επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συνυπολογίσει να κάνει εξόρμηση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) βγάζοντας από την επικοινωνιακή φαρέτρα της μια επιστημονική έρευνα για τα media.
Εναν χρόνο και κάτι μετά το δημοψήφισμα του «Οχι», η κυβέρνηση επιδιώκει να απομακρυνθεί από τις ουσιαστικές απαντήσεις επί των πολιτικών της επιλογών και το… στρίβειν διά του μνημονιακού αρραβώνος. Την ενδιαφέρει να κρατήσει ό,τι θεωρεί πως έχει μείνει να τη συνδέει με το παρελθόν της «ρητορικής της αντίστασης».
Και η στάση των ΜΜΕ πριν από το διεξαχθέν στις 5 Ιουλίου 2015 δημοψήφισμα αποτελεί ένα καυτό θέμα. Στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στη ΔΕΘ, την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή στο Τμήμα κ. Γιώργο Πλειό. Κρίθηκε από την κυβέρνηση και από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά ότι αξίζει τον κόπο να καταγραφεί με στοιχεία και να αναλυθεί η στάση που κράτησαν ιδιωτικά κανάλια αλλά η δημόσια τηλεόραση, εκπομπές ειδησεογραφικές αλλά και δελτία ειδήσεων πριν από το δημοψήφισμα.
Ηδη από τις αρχές Ιουλίου του 2016 είχε γίνει η βολιδοσκόπηση για την ανάθεση της μελέτης. Ετσι και αλλιώς η Γενική Γραμματεία, επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει εγκαινιάσει την ανάθεση ερευνών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα γύρω από διάφορα ζητήματα –προ εξαμήνου έγινε μελέτη για τον περιφερειακό Τύπο από το ΑΠΘ.
Στις 8 Ιουλίου 2016 έγγραφο (υπ’ αριθμ. ΔΜΕ/220/08-07-2016) περιελάμβανε το εγκριτικό σημείωμα σχετικά με την εκπόνηση μελέτης και τα βιογραφικά σημειώματα των συμμετεχόντων, οι οποίοι απαρτίζουν την ειδική επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 20 Ιουλίου απόφαση την οποία υπογράφει με εντολή υπουργού ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριος Κρέτσος εγκρίνει επίσημα την εκπόνηση μελέτης «για την καταγραφή της στάσης του συνόλου των ελληνικών ΜΜΕ, πριν το διεξαχθέν στις 5 Ιουλίου 2015 δημοψήφισμα στην ελληνική επικράτεια, ώστε να διαπιστωθεί αν σε ένα μείζον θέμα, όπως αυτό του δημοψηφίσματος, διασφαλίστηκε η πολυφωνία και τα ΜΜΕ λειτούργησαν σε συνθήκες πολιτικού πλουραλισμού εκφράζοντας όλες τις πολιτικές απόψεις μιας κοινωνίας με γνώμονα ασφαλώς την προώθηση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας».
Στην απόφαση ορίζεται ότι το κόστος της έρευνας ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ