H κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, σχεδιάζει να προχωρήσει τη συμφωνία για την αγορά του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), αλλά υποστηρίζει ότι η τιμή του πρέπει να μειωθεί, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της SOCAR.
Το 2013, η SOCAR συμφώνησε να αγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, αλλά η εξαγορά σταμάτησε, καθώς της ζητήθηκε να πουλήσει το 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτο μέρος για να ικανοποιήσει την Αρχή για τον Ανταγωνισμό της ΕΕ.
Με νόμο που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα, τα τιμολόγια φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ από τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ότι αναμενόταν, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
«Η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα που παραβιάζουν τη διαδικασία του διαγωνισμού… Αυτός είναι ο λόγος που η τιμή του ΔΕΣΦΑ εκτιμάται τώρα στο μισό της αρχικής της», δήλωσε ο Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ σε δημοσιογράφους.
«Η SOCAR δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία», σημείωσε πάντως ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η SOCAR αναμένει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Αμπντουλάγιεφ δήλωσε ότι ο ιταλικός διαχειριστής φυσικού αερίου Snam ενδιαφέρεται ακόμη για την αγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Εuro2day, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων και της έκφρασης δυσαρέσκειας εκ μέρους του Αζέρου πρέσβη και του εκπροσώπου της Socar για τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, όπως αποτυπώθηκαν σε συνεντεύξεις τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της εταιρείας Rovnag Abdullayev ξεκαθαρίζει τις θέσεις της εταιρείας του, προκρίνοντας πολιτική λύση στο πρόβλημα.
«Κερδίσαμε τον διαγωνισμό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία», είπε ο Rovnag Abdullayev και συνεχίζει: «Δεν συζητάμε την περίπτωση προσφυγής στα Δικαστήρια, αλλά θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέχρι το τέλος. Οι κανόνες βάσει των οποίων διαπραγματευθήκαμε έχουν παραβιαστεί και αναμένουμε την αιτιολόγηση από την ελληνική κυβέρνηση. Με βάση τους νέους κανόνες (σ.σ. νομοθέτηση νέας μεθοδολογίας υπολογισμού των τελών χρήσης) η αξία του ΔΕΣΦΑ έχει μειωθεί δύο φορές, οπότε συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση».
Η εγγυητική επιστολή της Socar για την καταβολή του τιμήματος των 400 εκατομμυρίων λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οπότε η όποια εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται εντός του μήνα, καθώς διαφορετικά θα πρέπει να παραταθεί η ισχύς της. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με την ιταλική SNAM.
Σημειώνεται ότι ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγεφ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τους ελληνικούς χειρισμούς για το θέμα του ΔΕΣΦΑ. Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζει «άνευ προηγουμένου» την τροπολογία Σκουρλέτη και μιλάει για σοβαρό πλήγμα αν δεν βρεθεί άμεσα λύση.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση (η οποία νομοθετήθηκε με πρόταση του ΥΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη) δεν έχει συζητηθεί με τη Socar, λέει ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν και καθιστά την εκ των προτέρων συμφωνημένη αγορά μετοχών του ΔΕΣΦΑ οικονομικά ασύμφορη, δυσκολεύοντας τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
«Για να είμαι ειλικρινής αυτό που συνέβη είναι μια πράξη άνευ προηγουμένου. Η Socar, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν δραστηριοποιείται, δεν έτυχε τέτοιας αντιμετώπισης», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο μέχρι πρόσφατα εγκατεστημένος στην Αθήνα, επικεφαλής του γραφείου της Socar στη χώρα μας Ανάρ Μαμάντοφ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή του περασμένου Σαββάτου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές για το ΔΕΣΦΑ που εισήχθησαν από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη κατέστησαν την προηγουμένη συμφωνία με το ελληνικό κράτος οικονομικά μη βιώσιμη. Ο ίδιος τονίζει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, «ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι πια η ίδια εταιρεία». Ζητάει δε από την κυβέρνηση να επανορθώσει τη «ζημία» που έγινε στην αξία του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, την οποία και επιθυμεί η εταιρεία του.