Εχω ένα μυστικό…

Πέντε μεγάλου μήκους ταινίες και επιλογές από ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του Thessaloniki Animation Festival, όλες με θέμα το μυστήριο, απαρτίζουν το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φεστιβάλ Μυστηρίου Mysticon2

Πέντε μεγάλου μήκους ταινίες και επιλογές από ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του Thessaloniki Animation Festival, όλες με θέμα το μυστήριο, απαρτίζουν το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φεστιβάλ Μυστηρίου Mysticon2. Οι ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Mysticon2, από τις 13 ως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378400). Με το «Μικρό σπίτι στο δάσος» (The Cabin in the Woods, ΗΠΑ, 2012), ο Ντρου Γκόνταρντ εξετάζει την απρόσμενη τροπή που θα πάρει η εξόρμηση σε ένα ερημικό μικρό σπίτι στο δάσος για μια παρέα ανέμελων νέων (ανάμεσά τους και ο Κρις Χάμσγουορθ). Η αλήθεια που κρύβει το σπίτι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την παρέα σε αυτόν τον κινηματογραφικό εφιάλτη που ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες του είδους που αντιπροσωπεύει.
Στο «Κάτω από το δέρμα» (Under the Skin, Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ – Ελβετία, 2013) του Τζόναθαν Γκλέιζερ ένα εξωγήινο πλάσμα κατεβαίνει στη Γη με τη μορφή μιας γοητευτικής και αισθησιακής γυναίκας (Σκάρλετ Τζοχάνσον). Με φόντο τους αυτοκινητοδρόμους της Σκωτίας, μoναδικός της στόχος είναι να «ψαρεύει» ανυποψίαστους άνδρες και να τους μεταφέρει στον πλανήτη της, όπου το ανθρώπινο κρέας θεωρείται λιχουδιά. Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί από τη στιγμή που αρχίζει να αναπτύσσεται συναισθηματικό δέσιμο με τους γήινους…
Αίσθηση προκάλεσε το «Από μηχανής» (Ex Machina, Ηνωμένο Βασίλειο, 2015) του Αλεξ Γκάρλαντ όταν προβλήθηκε στη χώρα μας. Εδώ ένας νεαρός προγραμματιστής (Ντόμναλ Γκλιζον) επιλέγεται από έναν δισεκατομμυριούχο εφευρέτη (Οσκαρ Αϊζακ) για να συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό πείραμα: καλείται να αξιολογήσει τις ανθρώπινες ιδιότητες ενός εξαιρετικά προηγμένου ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, της Εϊβα (Αλίσια Βικάντερ). Ωστόσο, η συναισθηματική νοημοσύνη της Εϊβα αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φαντάζονται οι δυο άνδρες.
Η ελληνική νότα στο αφιέρωμα ανήκει στον Γιώργο Καρυπίδη, σκηνοθέτη που έχει πειραματιστεί αρκετά με τον χώρο της φαντασίας: Η ταινία «Στη σκιά του φόβου» (1988) θέλει έναν μουσικό (Γιώργος Κώνστας), ύποπτο για παραχάραξη, να φεύγει σε κατάσταση πανικού στην επαρχία και να έρχεται αντιμέτωπος με τις ενοχές του, την ώρα που τον παρακολουθούν στενά οι αστυνομικοί διώκτες του.
Μυστήριο κρύβεται και στο «10 Cloverfield Lane» (ΗΠΑ, 2016) που είδαμε σχετικά πρόσφατα στις αίθουσες σε σκηνοθεσία Νταν Τράχτενμπεργκ: μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η νεαρή Μισέλ (Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ) ξυπνά δεμένη σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Εκεί, ένας μυστηριώδης άνδρας (Τζον Γκούντμαν) ισχυρίζεται ότι την έχει σώσει και ότι δεν μπορεί να διαφύγει, καθώς ο έξω κόσμος έχει μολυνθεί από μια τεράστια επίθεση με χημικά όπλα. Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα;
Με αφορμή τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μυστηρίου Mysticon2 για τους λάτρεις των εναλλακτικών και βιωματικών παιχνιδιών, από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, το περίπτερο 8 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια σειρά εναλλακτικών δράσεων, αναδεικνύοντας μια διαφορετική πτυχή της πόλης της Θεσσαλονίκης, με Escape Games και διαδραστικά παιχνίδια απόδρασης, κυνήγι θησαυρού, ξεναγήσεις μυστηρίου, επιτραπέζια παιχνίδια αστυνομικού περιεχομένου, έκθεση κόμικς και πολλά άλλα.
Το Φεστιβάλ Μυστηρίου Mysticon2 συνδιοργανώνουν το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και η HELEXPO-ΔΕΘ, σε συνεργασία με εταιρείες εναλλακτικής διασκέδασης της Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα προβολών
Τρίτη 13/9
23.30 Κάτω από το δέρμα
Τετάρτη 14/9
23.30 Επιλογές από ταινίες animation μικρού μήκους του Thessaloniki Animation Festival με θέμα το μυστήριο.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς υποτίτλους
Πέμπτη 15/9
23.30 Από μηχανής
Παρασκευή 16/9
23.30 10 Cloverfield Lane
Σάββατο 17/9
23.30 Το μικρό σπίτι στο δάσος
Κυριακή 18/9
23.30 Στη σκιά του φόβου
Ωρα έναρξης προβολών: 23.30
Τιμή εισιτηρίου: 3€
Είσοδος ελεύθερη με το εισιτήριο των 5€ του Mysticon της ίδιας ημέρας και για τους κατόχους της Cineκάρτας GOLD.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.