Cremonini στην Υδρα

Τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του μεγάλου Ιταλού εικαστικού Leonardo Cremonini πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα του μεγάλου Ιταλού εικαστικούLeonardo Cremonini πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά.
Η έκθεση Cremonini με τον τίτλο «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «3 μέρες Ιταλίας στην Ύδρα» που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας, της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, με πρωτοστάτες των εκδηλώσεων το Ιστορικό Αρχείο –Μουσείο Ύδρας και την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας. Παρών στα εγκαίνια ήταν ο Πρέσβης της ΙταλίαςEfisio Luigi Marras.
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρθηκε στην ομιλία του στη σημαντικότητα της έκθεσης Cremonini και του σπουδαίου εικαστικού έργου του, καθώς επίσης και στις συνεχείς πολιτιστικές δραστηριότητες του ΙΑΜΥ. Ακολούθως, το λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, ο Πρέσβης της Ιταλίαςκ. Efisio Luigi Marras, η π. Υπουργός Πολιτισμού και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης –Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου κ. Μ. Λαμπράκη –Πλάκα και ο επιμελητής της έκθεσης κ. Αλέξης Βερούκας ο οποίος διάβασε συγκινητικό γράμμα της συζύγου του Cremonini, Roberta, παρουσία του γιού του καλλιτέχνη, Pietro Cremonini, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα τιμώντας τον πατέρα του.
Την έκθεση διοργάνωσε η Προϊσταμένη των ΓΑΚ/ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν, εκ μέρους του Μητροπολίτη Ύδρας ο π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ κ Ζωή Λιβανίου, η π. Υπουργός Πολιτισμού και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης –Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου κ. Μ. Λαμπράκη –Πλάκα, ο π. Περιφερειάρχης κ. Σ. Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Α. Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ι. Μπελεγρής, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Ε. Καραμήτσος, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας κ. Π. Μαρκαντώνης, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανώλης Τσακίρης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής του Α. Τ. Ύδρας κ. Ιωάννης Μπαρμπούτης, ο Λιμενάρχης Ύδρας κ. Γεώργιος Μανδαλάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας κ. Κώστας Αναστόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοιτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. Ε. Τσιγκάρης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ Γ. Σαχίνης, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ύδρας κ. Ε. Χρηστίδης, ο σκηνοθέτης κ. Θ. Ρετζής, ο Διευθυντής του Κουλούρειου Νοσοκομείου ιατρός κ. Π. Μανίκης, πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολλοί σύγχρονοι εικαστικοί μαθητές του ζωγράφου Leonardo Cremonini, όπως και εκατοντάδες κόσμου που είχε κατακλύσει τον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Αρχείου –Μουσείου Ύδρας.
«Οι Αυθάδειες του Ήλιου»: 3 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2016
Έξι χρόνιαμετά το θάνατο του μεγάλου Ιταλού εικαστικούLeonardo Cremonini (1925-2010), o μεγάλος Ιταλός δημιουργός, που θεώρησε τη γνώση της ελληνικής ζωγραφικής ως ένα από τα μονοπάτια που τον οδήγησαν στην απόδοση της πραγματικότητας στο έργο του, στην καλλιτεχνική περιγραφή της αλήθειας των πραγμάτων και στην ουσία της απόδοσης των βιωμάτων του, ξαναγυρίζει «ολοζώντανος» μέσω των έργων του στην Ελλάδα, στην Ύδρα. Τα 32 έργα της έκθεσης (λάδια, έργα σε χαρτί και χαρακτικά) ανήκουν σε Έλληνες συλλέκτες και εκτίθενται στο σύνολό τους για πρώτη φορά. Ο Cremonini δεν υπήρξε μόνο εξαιρετικός δάσκαλος. Θα παραμείνει εσαεί ένας σπουδαίος ζωγράφος, ένας αληθινός «ηδονιστής του χρώματος» όπως τον χαρακτήρισαν, επικεντρωμένος σε θέματα της καθημερινότητας, και σε καλοκαιρινές συνήθως στιγμές που απέδωσε με λαμπερά χρώματα και απαράμιλλη εσωτερική ζωντάνια.
Η σχέση του Cremonini με την Ελλάδα ενισχύθηκε στο Παρίσι από τους ΄Ελληνες ζωγράφους που μαθήτευσαν στο εργαστήρι του, στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts: την Άννα Μαρία Τσακάλη, τον Εδουάρδο Σακαγιάν, τον Γιώργο Ρόρρη, τον Αλέξη Βερούκα, τον Στέφανο Δασκαλάκη, την Ειρήνη Ηλιοπούλου, τη Μαρία Φιλοπούλου, τη Βίκυ Χατζηλάκου, τον Κώστα Νταούλα, την Κέλλυ Μενδρινού, την Εβίτα Φρατζολά, και άλλους ακόμη Έλληνες καλλιτέχνες, ελεύθερους ακροατές των μαθημάτων του. Ο ίδιος έλεγε γι’ αυτούς χαρακτηριστικά: «Οι Ελληνες μαθητές μου είχαν αφομοιώσει μια βαθιά ζωγραφική παράδοση, που μάλλον έλκει την καταγωγή της και από τη βυζαντινή αγιογραφία…».
Ο ερχομός του στην Ύδρα, τον γοήτευσε αληθινά και στο μοναδικό της φως, στο λιτό, δωρικό της τοπίο «είδε» και αντιπαρέβαλε το δικό του αγαπημένο και βραχώδες νησί, την Παναρέα στη νότια Ιταλία…
Τα στοιχεία της έκθεσης:
Τίτλος έκθεσης «Οι Αυθάδειες του Ήλιου»
Διοργάνωση έκθεσης:Ντίνα Αδαμοπούλου
Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξης Βερούκας
Εγκαίνια: Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 στις 8.00 μ.μ.
Διάρκεια: 3 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2016
Διεύθυνση: Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, λιμάνι Ύδρας
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 –16:00, 19:30-21:30
Τηλ: 22980-52355/ 22980-54142
E-mail:mail@gak-ydras.att.sch.gr
Web:www.iamy.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.