Ο Ν. Παππάς ονειρευόταν πάντοτε μια «ειδική» σχέση με τα ΜΜΕ. Κατά την περίοδο εκτίναξης του Αλ. Τσίπρα στην κομματική ιεραρχία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαμορφώσει ένα προφίλ alter ego του νεαρού προέδρου, τον οποίο ο Αλ. Αλαβάνος είχε αναδείξει και είχε χτίσει έναν μύθο γύρω από το πρόσωπό του. Σύμφωνα με αυτόν, ο Παππάς ήταν ο εξ απορρήτων του Τσίπρα, το πρόσωπο από το οποίο έπρεπε κανείς να περάσει αν επιθυμούσε πρόσβαση στον πρόεδρο του κόμματος.

Ο άνθρωπος του προέδρου
Μέχρις ενός σημείου η μυθολογία αυτή περιείχε πραγματικά στοιχεία, καθώς ο Παππάς ήταν ο άνθρωπος που ως διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΝ κανόνιζε τα ραντεβού, είχε την εποπτεία των δημοσίων εμφανίσεων και ρύθμιζε τα διαδικαστικά των συνεντεύξεων του κ. Τσίπρα.
Στην πραγματικότητα, την πρώτη εκείνη περίοδο της «αθωότητας», ο Ν. Παππάς εκμεταλλεύθηκε τις επαφές του με τους δημοσιογράφους και επιδίωξε την ανάδυσή του στη δημοσιότητα. Ηταν πέραν του δέοντος προσιτός και φιλικός, παρέκαμπτε κομματικές διαδικασίες, σχεδόν διεκδικούσε την παρουσία του στην πρώτη γραμμή δημοσιότητας από τη στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας φάνηκε πως αποκτά δυναμική. Οσοι θυμούνται εκείνη την περίοδο αναφέρουν ότι ο Παππάς αναζητούσε με πάθος τη δημοσιότητα και την προνομιακή σχέση με τους εκπροσώπους του Τύπου.
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ χάραξε τη στρατηγική του πολιτικού εκβιασμού και της πρόκλησης εκλογών διά της παρεμπόδισης της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ρόλος του Ν. Παππά εμπλουτίστηκε και άλλαξε.
Εδωσε στον εαυτό του πολιτικά χαρακτηριστικά και αρμοδιότητες και διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις διαφυγής του Τσίπρα από τις κομματικές δομές και τον έλεγχο από τα όργανα στα οποία δέσποζαν οι «παλιοί» του ΣΥΝ και το

Αριστερό Ρεύμα.

Κομβικό σημείο στην εκδήλωση ενός νέου προφίλ, με ισχυρές δόσεις αλαζονείας και υπερβάλλουσα διάθεση περιχαράκωσης του στενού κύκλου προσώπων γύρω από τον Αλ. Τσίπρα, ήταν η ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψηφίου εκ μέρους της Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, το 2014.
Από εκεί κι έπειτα, ο Παππάς ανέλαβε κατ’ αποκλειστικότητα την προσωπική επικοινωνία του κ. Τσίπρα, οι σχέσεις του με το επίσημο επικοινωνιακό επιτελείο «πάγωσαν» και εν πολλοίς ενεργούσε ερήμην τού τότε εκπροσώπου Τύπου, Π. Σκουρλέτη.
Την περίοδο εκείνη εκδηλώθηκαν και οι τάσεις του να χειραγωγήσει τον Τύπο (στον βαθμό που θεωρούσε ότι του παρεχόταν η δυνατότητα). Οι επαφές του έγιναν επιλεκτικές, οι παρεμβάσεις του σε κάποιες περιπτώσεις απροκάλυπτες και οι απόπειρές του να επιλέγει είτε τους συνομιλητές είτε ακόμη και το περιεχόμενο των συνομιλιών και των συνεντεύξεων του πολιτικού του προϊσταμένου άρχισαν να πληθαίνουν.
Από τα πόλο στο κοστούμι
Ηταν η εποχή που ο Ν. Παππάς έβγαλε τα πόλο μπλουζάκια που έως τότε προτιμούσε, άρχισε να εμφανίζεται με το γνωστό γκρι κοστούμι και φρόντιζε πάντοτε να είναι στο πλάνο, στο πλευρό του κ. Τσίπρα. Ηταν και η εποχή που οι επαφές του αναβαθμίστηκαν και δεν συνομιλούσε πλέον απλώς με δημοσιογράφους, αλλά με διευθυντές εφημερίδων, εκδότες, καναλάρχες και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Οσο πλησίαζαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ρόλος του Παππά και τα σχέδιά του για τον έλεγχο του Τύπου άρχισαν να παίρνουν μορφή. Λίγο μετά, εκδηλώθηκαν και οι πρώτες απόπειρες ανοιχτών εκβιασμών προς εκδοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες θεωρούσε ακόμη και ότι μπορεί να διορίζει πρόσωπα της επιλογής του, εκμεταλλευόμενος τον συνδυασμό των οικονομικών δυσχερειών των επιχειρήσεων και της κυβερνητικής παρέμβασης στο τραπεζικό πεδίο.
Παράλληλα, εφάρμοσε ευθύς εξ αρχής το σχέδιο απολύτου ελέγχου των δημοσίων ΜΜΕ, και ειδικότερα της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, διά του διορισμού προσώπων της απολύτου επιλογής του σε διευθυντικές και νευραλγικές θέσεις.
Η νέα αυτή νοοτροπία και πρακτική αποκαλύφθηκε, όπως επισήμαναν πολλοί, στον πρωτοφανή τρόπο με τον οποίο είχε αντιδράσει ο Ν. Παππάς όταν δέχθηκε αλλεπάλληλες πιεστικές ερωτήσεις από τον δημοσιογράφο Μίχελ Φρίντμαν, στην εκπομπή «Conflict Zone» της Deutsche Welle τον προηγούμενο Μάιο. Δύο φορές και καταφανώς εκνευρισμένος ζήτησε να διακοπεί η συνέντευξη, θεωρώντας ότι αυτό ήταν κάτι που ίδιος θα αποφάσιζε και όχι η παραγωγή της εκπομπής.
Οι άδειες και οι αποφάσεις
Οι επαφές με καναλάρχες και οικονομικούς παράγοντες

Από καιρό, το σχέδιο για την κυβερνητική παρέμβαση στο πεδίο των ΜΜΕ ήταν έτοιμο. Ο Ν. Παππάς ήταν ο άνθρωπος που συνομιλούσε απευθείας με επίδοξους καναλάρχες, όπως ο Βαγγ. Μαρινάκης, ή και με παλαιούς παράγοντες στον χώρο της τηλεόρασης, όπως ο Β. Βαρδινογιάννης.
Φαίνεται όμως ότι όσο σχεδιαζόταν ο πρωτοφανής διαγωνισμός με τον οποίο χορηγήθηκαν οι νέες άδειες την προηγούμενη εβδομάδα, κάποιες από τις επαφές δεν είχαν καλή έκβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του καλοκαιριού και ενώ η διαδικασία για τη δημοπράτηση των αδειών είχε δρομολογηθεί, ο Ν. Παππάς και ο Αλ. Τσίπρας είχαν μια συνάντηση με τον Β. και τον Ι. Βαρδινογιάννη. Οι πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης είναι ελάχιστες, όμως κάποιοι που γνωρίζουν την ύπαρξή της μεταφέρουν πως το κλίμα δεν ήταν καλό.
Εκτιμάται δε εκ των υστέρων ότι το αποτέλεσμα της συζήτησης αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο ο όμιλος Βαρδινογιάννη απομακρύνθηκε επί του παρόντος από το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αρνούμενος να πλειοδοτήσει στη δημοπρασία πέραν κάποιου σημείου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα ο όμιλος Βαρδινογιάννη στο πεδίο των ΜΜΕ θα αποκαλύψει πολλά.
Οπως επισημαίνουν πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας και έως σήμερα ισχυρός παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου δεν φαίνεται να θεωρεί παράδοξο τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να διαχειριστεί τον χώρο των ΜΜΕ.
Εχοντας καταργήσει εν τοις πράγμασι το ΕΣΡ και έχοντας υποκαταστήσει κάθε αρμοδιότητά του, δεν θεωρεί παράδοξο ούτε το να αποφασίζει ο ίδιος αυθαιρέτως τον αριθμό των αδειών λειτουργίας, ούτε το να αναγγέλλει τον διαγωνισμό ένας υπουργός κατά παρέκκλιση του Συντάγματος, ούτε το να σχολιάζει με επιτόπια δήλωση τα αποτελέσματα της δημοπράτησης σε προχωρημένη μεταμεσονύκτια ώρα, ούτε και το να καλλιεργεί την ασάφεια ως προς τα περαιτέρω και σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις των περιφερειακών και θεματικών αδειών. Την Παρασκευή ανακοίνωσε, πάντως, ότι η μέθοδος της δημοπρασίας θα επιλεγεί και για τις περιφερειακές άδειες, αν και κανείς δεν αποκλείει να αποφασίσει κάτι άλλο στην πορεία..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ