Με το βλέμμα στις επόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκονται κυρίως οι χαμένοι της δημοπρασίας. Η πρώτη και κρίσιμη απόφαση θα ληφθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα όλων των υποψηφίων. Θα κριθεί αν κάποιοι και από τους προσωρινούς ιδιοκτήτες έλαβαν νομίμως μέρος. Στις προσφυγές των υποψηφίων (είναι άγνωστο αν ακολουθήσουν και όσοι πήραν άδειες) αναφέρονται συγκεκριμένα κωλύματα, όπως η μη αποκλειστική απασχόληση με τα τηλεοπτικά –αφορά και νέο προσωρινό καναλάρχη, εναντίον του οποίου δεν έχουν στραφεί μόνο επιτυχόντες υποψήφιοι.
Για τα ασφαλιστικά μέτρα έχει ήδη εκδοθεί απορριπτική απόφαση προσωρινής διαταγής, αλλά και για αίτημα αναβολής του διαγωνισμού. Σύμφωνα με νομικούς όμως θα κριθεί από την αρχή η όλη διαδικασία: η προκήρυξη, ποιος διεξάγει τον διαγωνισμό, οι συνθήκες διεξαγωγής, ακόμη και η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.
Η μεγάλη μάχη εντός του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα δοθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου θα συζητηθεί η κύρια απόφαση που αφορά όχι μόνο τη συνταγματικότητα του νόμου, αλλά και κρίσιμα άλλα ζητήματα. Η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας έχει οριστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου και θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν πέραν των δύο διασκέψεων προκειμένου να εκδοθεί η τελική απόφαση.

Η υπόθεση θεωρείται από τους δικαστές δημοσίου συμφέροντος με δεδομένη την είσπραξη από την Πολιτεία 246 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμα, από τα οποία το 30% εντός 15 ημερών από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Αυτό όμως δεν αποκλείει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να αμφισβητήσει κρίσιμα ζητήματα, όπως τη θέσπιση μόνο τεσσάρων αδειών, αλλά και τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων. Παράλληλα θα αποφασιστεί και ποιος έπρεπε σε αυτή τη φάση να είναι και ο ρόλος του ΕΣΡ, το οποίο ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται.
Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από νομικούς που έχουν εμπειρία από το ανώτατο δικαστήριο το γεγονός ότι η τελική απόφαση του ΣτΕ συμπίπτει, όπως φαίνεται, και με την προθεσμία των 90 ημερών που έθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος ως καταληκτική ημερομηνία για τη λειτουργία των καναλιών που δεν πήραν άδεια.
Σίγουρη πάντως διαφαίνεται μια άλλη, ακόμη πιο σκληρή δικαστική μάχη, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ηδη η δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση δείχνει ότι η όλη πρωτόγνωρη διαδικασία δεν είναι άγνωστη και στους Ευρωπαίους και την παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ