«Λεφτά υπάρχουν» α λα ΣΥΡΙΖΑ

Με το δικό του «λεφτά υπάρχουν» προσέρχεται στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας, καθώς, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, είναι έτοιμος να ανακοινώσει τις πρώτες παροχές της κυβέρνησής του προς «ευπαθείς ομάδες».

Με το δικό του «λεφτά υπάρχουν» προσέρχεται στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας, καθώς, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, είναι έτοιμος να ανακοινώσει τις πρώτες παροχές της κυβέρνησής του προς «ευπαθείς ομάδες».
Το βασικό επικοινωνιακό όπλο του κ. Τσίπρα εν όψει της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη προέκυψε με την ολοκλήρωση της τζογαδόρικης διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών. Με βάση τα πονταρίσματα, στα ταμεία του Δημοσίου αναμένεται να εισρεύσουν σε βάθος διετίας περί τα 246 εκατ. ευρώ, τα οποία οι τέσσερις επιχειρηματίες που διεκδίκησαν τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας έριξαν στο τραπέζι των προσφορών.
Η αγωνία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ένα επικοινωνιακό αποκούμπι δεν ήταν δυνατόν να κρυφτεί, καθώς μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κάνει την εξαγγελία. Οπως είπε το πρωί της Παρασκευής εγκαινιάζοντας ένα ακόμη έργο (για την ακρίβεια: ένα τμήμα λίγων χιλιομέτρων της Ολυμπίας οδού), τα 2/3 της είσπραξης από τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες θα τα προσφέρει η κυβέρνηση στις ομάδες που θα επιλεγούν ως το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα ως το τέλος του 2017.
Στην οδό των παροχών
Στο πεδίο αυτό, καθώς και στις εξειδικεύσεις για τους δικαιούχους των παροχών αναμένεται πως θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος της επικοινωνιακής προσπάθειας της κυβέρνησης όλη την ερχόμενη εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο της 10ης-11ης Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί ο μύθος της πάταξης της διαπλοκής, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, την οποία ο κ. Τσίπρας αναμένεται ότι θα κατηγορήσει για υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων, σύμπλευση με το κατεστημένο κ.λπ.
Παρά ταύτα, η εξαγγελία θα τελεί στην πραγματικότητα υπό μία αίρεση: ότι τα χρήματα αυτά πράγματι υπάρχουν σε κάποιες τσέπες, ότι θα εκταμιευθούν όπως θεωρεί η κυβέρνηση και ότι, αν είναι έτσι, δεν θα υπάρχουν εμπλοκές με την τρόικα, δεδομένης της σκοτεινής πλευράς του success story α λα ΣΥΡΙΖΑ: της δραματικής υστέρησης εσόδων του Δημοσίου, η οποία φέρνει στην εικόνα το ενδεχόμενο νέας δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω του «κόφτη».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον πολιτικής σύγκρουσης, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Εν όψει της νέας αξιολόγησης του φθινοπώρου, ήδη έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μιλήσει και πάλι για πολιτική διαπραγμάτευση, «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά και άλλα παρεμφερή. Παράλληλα, πιθανολογείται ότι θα γίνουν ειδικές αναφορές στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και φυσικά στην ανάγκη διαγραφής του χρέους. Εν αναμονή των όσων θα αναφέρει ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις διαθέσεις της κυβέρνησης στην επικείμενη αξιολόγηση, κάποιες κυβερνητικές πηγές διακινούν πάντως το σενάριο της παράτασης του χρόνου της διαπραγμάτευσης και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, την οποία τοποθετούν στις αρχές του 2017.
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται πως θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά και τη συνάντηση που έχει συγκαλέσει μία ημέρα νωρίτερα στην Αθήνα, με τη φιλοδοξία διαμόρφωσης της λεγόμενης συμμαχίας του Νότου απέναντι στις πολιτικές λιτότητας.
Επιλεκτικός απολογισμός
Κατά τα λοιπά, ο Πρωθυπουργός αναμένεται πως θα κάνει έναν επιλεκτικό απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν όλα δείχνουν ότι θα συμπεριλάβει και θα παρουσιάσει ως έργα της δικής του κυβέρνησης όλα εκείνα που είχαν δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και πολλά από τα οποία είχαν «παγώσει» από τις αρχές του 2015. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα που ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, το αεροδρόμιο της Πάρου, οδικοί άξονες που παραμένουν υπό κατασκευή, κ.ά.
Υπό εξέταση παραμένει το ενδεχόμενο να εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας και νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία παρουσίασε ήδη από το καλοκαίρι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.