Η ΝΔ μεταξύ Θεσσαλονίκης και «Ζαππείων»

Μεταξύ της Θεσσαλονίκης και του... Ζαππείου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη του εμφάνιση ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ το τριήμερο 17-19 του μηνός

Μεταξύ της Θεσσαλονίκης και του… Ζαππείου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη του εμφάνιση ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ το τριήμερο 17-19 του μηνός. Οπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, δεν θέλει να μοιράσει υποσχέσεις όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 με το αποκαλούμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Από την άλλη πλευρά, δεν επιθυμεί να υπάρξει αναλυτική καταγραφή με νούμερα και στοιχεία επί των προτάσεών του, αλλά να γίνει γενική περιγραφή των αξόνων του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να αντιγράψει τη συνταγή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ως πρόεδρος της ΝΔ είχε παρουσιάσει αναλυτικά με πλήρη στοιχεία το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος στο Ζάππειο (ειδικά το Ζάππειο Ι το 2010, το Ζάππειο ΙΙ το 2011 και το Ζάππειο ΙΙΙ το 2012), με αποτέλεσμα οι αντίπαλοί του να υπενθυμίζουν συνεχώς τι είχε υποσχεθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της ΝΔ. «Τώρα είναι η σειρά του οικονομικού προγράμματος, με έμφαση στα ζητήματα των φόρων, των δαπανών και των κινήτρων» μεταδίδει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και προαναγγέλλει ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων.
«Στη ΔΕΘ θα κατατεθεί ένας ρεαλιστικός, τεκμηριωμένος και κοστολογημένος οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από την κρίση» σύμφωνα με τον συντονιστή Οικονομικών της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα. Από την ηγετική ομάδα της ΝΔ λένε ότι αυτός ο οδικός χάρτης θα συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και θα εδράζεται στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών.
Σε αυτή την πρώτη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει το μήνυμα πως είναι κοντά στην κοινωνία και στην παραγωγική Ελλάδα, στις κοινωνικές δομές, στην έρευνα και στην αριστεία. Μάλιστα, θα υπάρξει εξόρμηση με αφορμή τη ΔΕΘ σε όλη την Μακεδονία και τη Θράκη, ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την Πορτογαλία και είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, έχει στόχο να αναδειχθεί από τις κινήσεις τόσο του ιδίου όσο και των στελεχών του στη ΔΕΘ και ευρύτερα η σημασία που έχουν για τη ΝΔ η παραγωγή υπεραξίας και πλούτου στις τοπικές κοινωνίες, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αριστεία. Ο κεντρικός στόχος του κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη ΔΕΘ θα είναι να πείσει τους πολίτες ότι η ΝΔ έχει αξιόπιστη, εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση, αλλά κυρίως να ξεπεράσει τη δικαιολογημένη καχυποψία των πολιτών για το κόμμα του και συνολικά για την πολιτική.
Αν και οι εκλογές απομακρύνονται, όπως παραδέχονται πολλοί στη ΝΔ, η ηγεσία της θα θέτει θέμα εκλογών, παρά το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εξαντλήσει τον χρόνο και να πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Με αρχή ότι «όλα γίνονται και πάντα υπάρχει το απρόβλεπτο στη ζωή, άρα και στην πολιτική», η ΝΔ δεν θα χαμηλώσει τους τόνους της κριτικής, καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα παίξει το χαρτί της πόλωσης με τη χρησιμοποίηση άκρως λαϊκιστικής ρητορικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.