Το προφίλ…
Σε κόντρα τόνο από αυτό των λαϊκιστών της κυβέρνησης χτίζει το πολιτικό του προφίλ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτό φάνηκε και από την παρέμβασή του αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και από την απερίφραστη στήριξη της διαχρονικής αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.
***
Επενδύοντας πολιτικά στη γραμμή της τήρησης των δεσμεύσεων, δεν έχει αποφύγει τις συγκρούσεις με κατά καιρούς ισχυρούς παράγοντες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως -ενδεικτικά –ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος (για τα ισοδύναμα του παγώματος των μισθολογικών ωριμάσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις) ή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (για τους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015).
***
Τριβές, λιγότερο γνωστές, έχουν καταγραφεί και με θεωρητικώς κοντινά του πρόσωπα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
…και η δαιμονοποίηση
Εκεί που κινείται εντός γραμμής ο κ. Χουλιαράκης, συμφωνώντας με τον κ. Τσακαλώτο, είναι στον διαχωρισμό ανάμεσα στους «καλούς» δημοσιογράφους που στηρίζουν την κυβέρνηση και στους «κακούς» που ασκούν κριτική.
***
Μάλιστα οι τελευταίοι ευθύνονται, πάντα κατά το οικονομικό επιτελείο, και για το κακό κλίμα στην οικονομία, καθώς δεν αφήνουν τον κόσμο να απολαύσει τους καρπούς της ανάπτυξης που έφερε ήδη, όπως λένε, η κυβερνητική πολιτική!
Η οργάνωση…
Αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς οι ενισχύσεις των μονάδων διαχείρισης επισφαλειών των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να φέρουν σε πέρας την τακτοποίηση των περίπου 3 εκατ. φακέλων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
***
Τα επιπλέον στελέχη που απασχολούνται στις σχετικές διευθύνσεις, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί ύστερα από έξι χρόνια κρίσης, αλλά και οι μετακινήσεις έμπειρων γενικών διευθυντών στην κορυφή τους, έχουν συμβάλει στο να καταγραφεί σημαντική πρόοδος.
…και τα αποτελέσματα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίδοση της Εθνικής Τράπεζας, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της οποίας, ύψους 600 εκατ. ευρώ, κατέστησαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ξανά ενήμερα. Πρόκειται για το 60% των χορηγήσεων που είχαν ρυθμιστεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Καθόλου άσχημα…
***
Οι διακανονισμοί αναμένεται να επιταχυνθούν μέσα στο φθινόπωρο, καθώς ήδη η διοίκηση της τράπεζας έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση στους πελάτες της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προσέλθουν στα καταστήματά της, για να βρεθεί μια λύση.

Ενισχύσεις
Δύο νέα μέλη προστέθηκαν στη διοικητική επιτροπή (executive board) της Εurobank, η οποία πλέον αποτελείται από 14 μέλη. Πρόεδρος είναι ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύµβουλος της τράπεζας, και μέλη οι Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος, COO και Διεθνείς Δραστηριότητες, Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος Troubled Assets Group, Χρήστος Αδάµ, γενικός διευθυντής Risk Management Οµίλου (CRO), Δηµοσθένης Αρχοντίδης, γενικός διευθυντής Global Markets & Wealth Management, επικεφαλής της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας Οµίλου, Κωνσταντίνος Βασιλείου, γενικός διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής Οµίλου, Κωνσταντίνος Βουσβούνης, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Προβληµατικών Δανείων Οµίλου, Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής Retail Banking, Χριστίνα Θεοφιλίδη, γενική διευθύντρια Τραπεζικής Ιδιωτών, Απόστολος Καζάκος, γενικός διευθυντής Στρατηγικής Οµίλου, Χάρης Κοκολογιάννης, γενικός διευθυντής Group Finance (CFO), Αναστάσιος Πανούσης, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Καθυστερήσεων Retail, Σωτήριος Συρµακέζης, γενικός διευθυντής, Group Chief Digital & Technology Officer (CDTO) και Μιχάλης Λούης, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων.

Αλλαγές
Στην τοποθέτηση νέων διευθυντικών στελεχών προχώρησε την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του Michele Fusella ως επικεφαλής τεχνολογίας, του Ian Catchick ως επικεφαλής προϊόντων, καθώς και του Βάιου Καραντίνου ως επικεφαλής δικτύου Gaming Halls.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ