Πήρι Χρήστους τηλιόρασ’;

Στο Φάληρο δεν κρύβουν πια τις εκτιμήσεις τους για το τι παίχθηκε στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών αδειών


Στο Φάληρο δεν κρύβουν πια τις εκτιμήσεις τους για το τι παίχθηκε στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών αδειών. Στις συζητήσεις που γίνονται εκτός τηλεοπτικών σταθμών μεταφέρουν ότι το αρχικό σχέδιο Τσίπρα – Παππά προέβλεπε τον αποκλεισμό του Mega και του Σκάι. Αυτό ήταν κατά την εκτίμησή τους το επιτελικό σχέδιο…
***
Με αυτή την εκτίμηση προετοιμάστηκαν στο Φάληρο για τις δημοπρασίες. Διοργάνωσαν αλλεπάλληλες προσομοιώσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού. Μάλιστα χρησιμοποίησαν και ένα πρόσωπο σπουδαγμένο στη Θεωρία των Παιγνίων και έτσι πέτυχαν να αιφνιδιάσουν…
***
Το Mega βέβαια απέτυχε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό επειδή οι δύο από τους τρεις μεγαλομετόχους του συμβιβάστηκαν και έκριναν λανθασμένα ότι θα τύχουν της εύνοιας του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως απεδείχθη εκ των υστέρων, το δίδυμο του Μεγάρου Μαξίμου είχε επιλέξει τον εκλεκτό του εργολάβο Χρ. Καλογρίτσα, τον εκ Ριζοβουνίου Καρδίτσης ορμώμενο, τον οποίο ενίσχυσε και προστάτευσε η συριζαίκη Τράπεζα Αττικής.
***
Το σχέδιο δεν βγήκε. Βγήκε ως προς το Mega αλλά απέτυχε ως προς τα άλλα. Παραμένουν στο παιχνίδι ο Σκάι και ο Antenna, αλλά αποκλείστηκαν οι εμφανείς υποστηρικτές του Μεγάρου Μαξίμου κ.κ. Κοντομηνάς και Βαρδινογιάννης (αλήθεια, ο Λάκης πού θα παίζει τον χειμώνα;).
***
Το πιο ωραίο όμως σας το κράτησα για το τέλος. Μου μεταφέρουν από το Ριζοβούνι Καρδίτσας το εξής ανεκδοτολογικό περιστατικό: Στη ρούγα του χωριού συναντήθηκε μια συγγενής του εργολάβου καναλάρχη με μια γειτόνισσα: «Πήρι Χρήστους τηλιόρασ’;» ρώτησε. «Τι λιες, μαρή, Χρήστους έχ’ χιλιάδις τηλιοράσεις».
Αλλά η γειτόνισσα ξαναρώτησε: «Βρε, ακούς τι σι λιέου; Πήρε Χρήστους τηλιόρασ’;».
«Καλά, τι μουλουγάς; Εχ’ δέκα τηλιοράσεις στου γραφείου του».
–«Αϊ μαρή, για του κανάλ’ λιέου. Πήρι κανάλ’ Χρήστους;».
–«Α, για του κανάλ’ λιες».

***
Τα χρήματα και οι δανειστές
Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ.Τσίπρα (με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου) αν ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος έτσι όπως διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και αν με αυτόν τον τρόπο νομίζει ότι «χτυπήθηκε» η διαπλοκή. Η απάντησή του αιφνιδιάζει όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αφού ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έλεγε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το λεγόμενο «τρίγωνο της διαπλοκής» και το επανελάμβανε συνεχώς ο Νίκος Παππάς, αλλά επειδή προχώρησε και σε… κρίσεις γιατί έχασε ο ένας υποψήφιος καναλάρχης και γιατί κέρδισε ο άλλος. Ο Πρωθυπουργός με την αδειοδότηση θυμήθηκε την… τρόικα. Είπε ότι μπορεί να δώσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει σε ποιες και πόσα λεφτά θα δώσει), αφού, όπως είπε, η τρόικα δεν μπορεί να του το απαγορεύσει: «Είναι εσωτερικό μας ζήτημα» είπε και για να είναι σίγουρος ρώτησε και τον (απαραίτητο) νομικό του σύμβουλο Δ. Τζανακόπουλο
***
Το Μαξίμου μάθαινε…
Εκείνο που αποκάλυψε ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου, και συγκεκριμένα το δίδυμο Τσίπρας – Παππάς, είχε επαφή με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Γνώριζε πότε τελείωνε μια δημοπρασία, πότε άρχιζε η άλλη και πότε τελείωσε η διαδικασία. Τους ενημέρωνε ο κ. Κρέτσος. Συνεπώς η διαδικασία δεν ήταν πλήρως στεγανοποιημένη. Δεν γνώριζαν, κατά τον συνεργάτη αυτόν, ποιος την κέρδισε και ποιος βγήκε έξω. Ούτε βεβαίως το ποσό. Από το Μαξίμου όμως έγιναν και κάποιες εκτιμήσεις. Γνώριζαν για παράδειγμα ότι ο Σκάι είχε στρατηγική και ότι έκανε ασκήσεις προσομοίωσης για πολλές εβδομάδες: «Δεν ξέρουμε ποιος τους συμβούλευε, αλλά ότι ο Αλαφούζος ήταν ο καλύτερα προετοιμασμένος ήταν φανερό» είπε. Είπε όμως και κάτι άλλο για τον κ. Αλαφούζο: «Εκεί που φαινόταν ότι με τις επιθέσεις που έκανε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο θα έχανε την άδεια, την κέρδισε, κάτι που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός ήταν αντικειμενικός».
***
Ο Καλογρίτσας είχε… εμπειρία
Ως εδώ καλά, θα πείτε, αλλά όταν ο συγκεκριμένος πρωθυπουργικός συνεργάτης ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένας εργολάβος δημοσίων έργων όπως ο κ. Καλογρίτσας, με τη στήριξη της συριζαίικης Τράπεζας Αττικής να παίρνει μέρος σε έναν τέτοιον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας ουσιαστικά αυτό που θέλει το Μαξίμου να χτυπήσει, δηλαδή τη διαπλοκή, το κλίμα άλλαξε. Ανέφερε ότι ο κ. Καλογρίτσας είναι πλέον συνταξιούχος μηχανικός και ότι ο γιος του είναι αυτός που τρέχει την εταιρεία. Στην παρατήρηση «Ο γιος του όμως, αυτός που όπως λέτε διορίστηκε διάδοχός του στις εργολαβίες, πώς μετείχε στη διαδικασία;» η απάντηση ήταν: «Α, δεν ξέρω». Και εδώ έμπλεξε η κατάσταση, λέγοντας ότι ο Καλογρίτσας (πατήρ) είχε εμπειρία από δημοπρασίες, αφού πήρε μέρος σε χιλιάδες δημοπρατήσεις… δημοσίων έργων! Ομορφος νεο- τηλεοπτικός κόσμος, αγγελικά πλασμένος.

***
Το δίλημμα του Κυριάκου
Ταλαντεύεται μαθαίνω ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη Θεσσαλονίκη. Να πει τα πράγματα κανονικά και ευθέως, να αναγγείλει δηλαδή μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων γενικώς με αντιστάθμισμα τη δραστική και συγκεκριμένη μείωση των δημοσίων δαπανών; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του εισηγούνται να αποφύγει την ευθεία και καθαρή δέσμευση τόσο για τους φόρους όσο και για τις δαπάνες. Θα φανεί με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Θα φανεί αν κάνει νερά ή θέλει πραγματικά να γίνει ηγέτης…
***
Η οργή του Γ. Σουφλιά
Εβλεπε από την τηλεόραση ο Θεσσαλός Γ. Σουφλιάς τα εγκαίνια του τμήματος της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Σπίρτζη. Και εξεμάνη. Καμία μνεία ή αναφορά σε εκείνους που έθεσαν τη σφραγίδα στο έργο. Το έργο που προκηρύχθηκε το 2007 και επρόκειτο να παραδοθεί το 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ το παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά ολοκληρωμένο σε ποσοστό 80%. Και μόλις προχθές έκανε τα εγκαίνιά του χωρίς να αναφερθεί στον κ. Σουφλιά. Οπως έλεγαν συνεργάτες του πρώην υπουργού: «Καπελώνουν έργα και κάνουν εγκαίνια με ξένα κόλλυβα…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.