Νέο σοκ για 144.000 συνταξιούχους

Μειώσεων συντάξεων συνέχεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρεί στον δεύτερο γύρο μειώσεων των επικουρικών συντάξεων επιμένοντας στη ρητορική ότι καμία σύνταξη δεν μειώνεται...

Μειώσεων συντάξεων συνέχεια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρεί στον δεύτερο γύρο μειώσεων των επικουρικών συντάξεων επιμένοντας στη ρητορική ότι καμία σύνταξη δεν μειώνεται…
Ετσι την Παρασκευή περίπου 144.000 επικουρικές συντάξεις υπέστησαν περικοπές που ξεκινούσαν από 4% και έφθαναν ως και 40%.
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μειώσεων των επικουρικών που ξεκίνησαν στις αρχές του Αυγούστου και ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο και αφορούν όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ (μεικτά).
Συνολικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 210.000 επικουρικές συντάξεις, δηλαδή περίπου 20%, θα επηρεασθούν αρνητικά με την αναπροσαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου σύμφωνα με το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης).

Ποιοι γλιτώνουν
Οσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται από το μαχαίρι και μπαίνουν στον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς.
Οσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν αμέσως τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και στην παλιά επικουρική.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΑ, με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στις 2 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής τους σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Συνολικά επανυπολογίστηκαν περίπου 1.100.000 συντάξεις και θα επηρεασθούν αρνητικά περίπου 210.000 από αυτές.

Το πρώτο κύμα επανυπολογισμού των επικουρικών που έγινε τον Αύγουστο αφορούσε περίπου 312.000 συνταξιούχους, ενώ προέκυψαν μειώσεις για περίπου 66.000 περιπτώσεις.
Οι μειώσεις του Αυγούστου εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν από 8% ως 10% και αφορούσαν τις κατηγορίες συνταξιούχων των πρώην Ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΡΤΤ, ΕΤΒΑ, ΕΛΕΜ, ΤΕΑΧ και ΤΕΑΥΠΣ. Τον Σεπτέμβριο επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Αυτό αφορά τον επανυπολογισμό 805.900 συντάξεων των πρώην Ταμείων ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ και ΤΕΑΠ-ΔΕΗ. Επέρχονται μειώσεις σε 140.000-150.000 από αυτές.
Η διαδικασία για τα υπόλοιπα Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ θα ολοκληρωθεί με την πληρωμή του Οκτωβρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο θα συνεχιστούν οι απώλειες καθώς θα γίνει η παρακράτηση των αναδρομικών για κύριες, επικουρικές, μερίσματα και ΕΚΑΣ, αφού οι περικοπές αυτές ισχύουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016.

Τι προβλέπεται
Αναλυτικά οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων με το «πακέτο του Σεπτεμβρίου» έχουν ως εξής:
–Το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (εκτιμάται ότι η μείωση κατά μέσον όρο θα είναι 15%). Το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων, μείωση 14%. Το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζομένων σε εταιρείες οινοποιίας, μείωση 13%. Το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, μείωση 20%. Το επικουρικό της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ), οριακές απώλειες κάτω των 10 ευρώ.
Το ΤΑΠΤΠ – προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank), όπου το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς που ίσχυε έχει μετατραπεί σε επικουρική σύνταξη, μείωση 35%. Το ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας, επίσης μείωση 35%.
Συνολικά από τον επανυπολογισμό και των τριών πακέτων εκτιμάται ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 220.000-230.000 συνταξιούχοιπου θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 10%.
Οι μοναδικοί συνταξιούχοι που δεν θα υποστούν μειώσεις είναι όσοι εισπράττουν ως 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σκληρή διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά
Συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις και απεργίες στο τραπέζι

Η «επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα» της διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά με τους εκπροσώπους των θεσμών περιμένει την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Το φθινόπωρο προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι δανειστές –και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ –θέτουν ένα σκληρό πακέτο μέτρων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιμένοντας στην ανάγκη «αναμόρφωσης» πολλών από τα ισχύοντα στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναμένει τις επόμενες ημέρες το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και εκτιμά ότι θα καταφέρει να «απομονώσει τις ακραίες φωνές» και να πετύχει τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η διατήρηση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν την κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, ωστόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ θέτουν ευθέως ζήτημα περαιτέρω μειώσεων μέσω της κατάργησης επιδομάτων και τριετιών.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών στις επικοινωνίες που έχουν με κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνουν όσα έχουν συμφωνηθεί, ενώ όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν προς μια δύσκολη διαπραγμάτευση.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος προβάλλει τη λεγόμενη «εθνική γραμμή» των κοινωνικών εταίρων (τις κοινές θέσεις εργοδοτών και εργαζομένων) απέναντι στα σκληρά αιτήματα των θεσμών. Ωστόσο το μέτωπο αυτό έχει διαρραγεί καθώς ο ΣΕΒ λίγες μόνο ημέρες μετά τη «συμφωνία των πέντε σημείων» μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων έλαβε σαφείς αποστάσεις.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών ζητεί ομαδικές απολύσεις χωρίς έγκριση του υπουργείου Εργασίας, τάσσεται υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής διαιτησίας, προτείνει οι επιχειρησιακές να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και υποστηρίζει την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Προσφάτως ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η ατζέντα που διαμορφώνεται αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρή, ενώ η ελληνική πλευρά «θα προσπαθήσει να αποκρούσει και να απομονώσει τις ακραίες θέσεις και αιτήματα». Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών θέμα μείωσης των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα από «το ΔΝΤ που ζητά αίμα». Και περιορίστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ανάλογα μέτρα».
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να περιορίσει τη θεματολογία σε τρεις άξονες: επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει τεθεί από τη χώρα μας, ομαδικές απολύσεις και αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου που έχει θέσει η πλευρά των δανειστών.
Οι προτάσεις και οι «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες προσέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αφορούν τα εξής:
-Κατώτερες αμοιβές. Διατήρηση του σημερινού ύψους των αποδοχών και απόκρουση των αιτημάτων για μείωσή τους με την κατάργηση τριετιών, επιδομάτων, ακόμη και ενσωμάτωση του 13ου-14ου μισθού.

-Συλλογικές συμβάσεις.
Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του ύψους των κατώτατων αμοιβών μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η κυβέρνηση θα θέσει θέμα κατάργησης του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να καθορίζει τις κατώτατες αμοιβές.
Κλαδικές συμβάσεις. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων.

-Ομαδικές απολύσεις.
Στόχος της κυβέρνησης η διατήρηση των σημερινών ποσοστών επιτρεπόμενων απολύσεων. Προτείνει να δοθεί η εποπτεία της διαδικασίας έγκρισης αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις σε κάποια «δημόσια αρχή» την οποία δεν προσδιορίζει. Σήμερα την έγκριση ή την απόρριψη δίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Εργασίας. Αυτό ζητούν οι δανειστές να αλλάξει.

-Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.
Η κυβέρνηση συμφωνεί ότι χρειάζεται αλλαγή «επί το δημοκρατικότερον» στον τρόπο που λαμβάνεται η απόφαση για κήρυξη της απεργίας.
Αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των οργανώσεων με στόχο να μη γίνεται με κρατικό χρήμα αλλά από τις εισφορές των συνδικαλισμένων. Ανατροπές στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών. Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής αδείας και των προσώπων που τις δικαιούνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.