Ερχεται την Πέμπτη το νέο πακέτο Ντράγκι

Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών τραπεζών, αναμένεται να ανακοινώσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων ώστε να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.

Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών τραπεζών, αναμένεται να ανακοινώσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων ώστε να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Guillaume Menuet, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη της Citigroup, η ευρωτράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις παρεμβάσεις την ερχόμενη Πέμπτη: στην επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως από τα τέλη Μαρτίου του 2017 που λήγει, για τουλάχιστον έξι μήνες, ως τον Σεπτέμβριο του 2017, σε μια τεχνική προσαρμογή στην εφαρμογή του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» (ποσοτικής χαλάρωσης – QE) και πιθανώς σε μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο -0,1%, ώστε να μειωθεί αργότερα τον Μάρτιο του 2017 το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%.

Παράλληλα θα δοθούν κίνητρα στις τράπεζες ώστε να δουλέψει καλύτερα το TLTRO II.

H Goldman Sachs από την πλευρά της περιμένει τα επιτόκια να διατηρηθούν αμετάβλητα, αλλά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να επεκταθεί κατά εννέα μήνες, ως το τέλος του 2017.
Παράλληλα η ευρωτράπεζα θα χαλαρώσει ορισμένους από τους περιορισμούς στις αγορές των assets που έχει επιβάλει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης ομολόγων.

Αναθεώρηση προς τα κάτω
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, προβλέπεται μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξάλλου είναι αορίστου χρόνου και εξαρτάται από την εξέλιξη του πληθωρισμού, ο οποίος πρέπει κάποια στιγμή να προσεγγίσει τον στόχο του 2%.
Παράλληλα η επέκταση του προγράμματος είναι ούτως ή άλλως πιθανή, καθώς η λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017 θα συνεπάγεται και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, κάτι που δεν θέλει κανένας.

Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit είναι αρκετό για να πειστεί η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο ότι μια επέκταση του QE πέραν του Μαρτίου του 2017 είναι επιτακτική ανάγκη.
Η ΕΚΤ θα δώσει μια ισχυρή ένδειξη ότι το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επεκταθεί για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες, εκτίμησε και η JP Morgan.

Υποτονικότητα
Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τον χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και από την ανάγκη στήριξης της αγοράς ομολόγων μπροστά από τους κινδύνους του επόμενου διαστήματος, με τα δημοψηφίσματα και τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.
Και ενώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής δεν υποδεικνύουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις για την ευρωζώνη, οι καθοδικοί κίνδυνοι που απορρέουν από το Brexit αποτελούν έναν λόγο για να επισπευσθεί η ανακοίνωση της επέκτασης του προγράμματος τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη υποτονικότητα της οικονομίας στην ευρωζώνη. υποστηρίζουν άλλοι αναλυτές, θεωρώντας πως υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για την ΕΚΤ να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.
ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Μπορεί η ΕΚΤ να απογοητεύει;

Μπορεί η ΕΚΤ να απογοητεύει; αναρωτιούνται αναλυτές της αγοράς, θεωρώντας πως ο κύριος κίνδυνος είναι κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ να ζητήσουν περισσότερο χρόνο ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για έναν νέο γύρο χαλάρωσης, ενώ άλλοι αναλυτές δεν απέκλειαν να γίνουμε μάρτυρες απλώς μιας «λεκτικής χαλάρωσης» του Μάριο Ντράγκι.
Εξάλλου, η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ευρωτράπεζας βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο στόχαστρο γερμανών πολιτικών, τραπεζιτών και αναλυτών, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Σύμφωνα πάντως με την ΝΝ Investment, αν οι επιπτώσεις από το Brexit παραμείνουν περιορισμένες και αν δεν υπάρξουν άλλοι σοβαροί κραδασμοί στην πραγματική οικονομία ή στην κεφαλαιαγορά, το βασικό σενάριο προβλέπει παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με τον τρέχοντα ρυθμό των 80 δισ. ευρώ αγορών ομολόγων ανά μήνα ως το τέλος του 2017.
Δεδομένου ότι η ισοτιμία του ευρώ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ταυτίζεται με το βασικό της σενάριο περί αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο, δεν προβλέπει περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια από την ΕΚΤ, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην κερδοφορία των τραπεζών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.