Συνάντησα μια φίλη στο πλοίο από την Αίγινα. Διάβαζε στην ταμπλέτα της το «Confiteor», το μυθιστόρημα του καταλανού συγγραφέα Ζάουμε Καμπρέ, που έγινε επιτυχία και στην Ελλάδα. Μου είπε ότι αν της άρεσε θα το αγόραζε και στην έντυπη έκδοσή του. «Θέλω η βιβλιοθήκη μου να έχει μόνο τα (έντυπα) βιβλία που μου αρέσουν» πρόσθεσε. Θυμήθηκα τον Τζον Σάρτζεντ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του εκδοτικού οίκου Macmillan, ο οποίος στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2013 είχε πει: «Είμαστε στο σημείο που οι άνθρωποι που διαβάζουν ψηφιακά επιστρέφουν στο μελάνι των χάρτινων βιβλίων. Είναι φανερό ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που διαβάζουν ψηφιακά διαβάζει και έντυπα». Οχι δογματισμοί, λοιπόν. Ζούμε σε μια εποχή μεικτής κουλτούρας.
Καινούργια δεδομένα ενισχύουν όλο και περισσότερο την πραγματικότητα της μεικτής κουλτούρας. Η Amazon, ο γίγαντας του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου, μετά το πρώτο φυσικό βιβλιοπωλείο που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2015 στο Σιάτλ, στην έδρα της, ανακοίνωσε τώρα το άνοιγμα τριών ακόμη φυσικών βιβλιοπωλείων: στο Σικάγο, στο Σαν Ντιέγο και στο Πόρτλαντ. Πρώτο θα ανοίξει το βιβλιοπωλείο στο Σικάγο μέσα στο 2017. Είναι ενδιαφέρον ότι η Amazon επέλεξε μια περιοχή της αμερικανικής μεγαλούπολης με έντονα χαρακτηριστικά νεανικής και urban κουλτούρας για να ανοίξει το βιβλιοπωλείο της. Είναι η συνοικία του Σάουθπορτ Κόριντορ, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συγκέντρωση εστιατορίων και μικρομπιραριών αλλά και από τη γειτνίασή της με το γήπεδο όπου παίζει η δημοφιλής ομάδα μπέιζμπολ των Σικάγκο Καμπς.
Στο βιβλιοπωλείο του Σιάτλ, όπως και στα καινούργια βιβλιοπωλεία που σχεδιάζει να ανοίξει, η Amazon διαθέτει, εκτός από βιβλία, όλα τα γκάτζετ και τις συσκευές που συνδέονται με το δικό της μπραντ, όπως η συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης Κιντλ. Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει ένα «σκοτεινό» σημείο. Η Amazon δεν έχει επεξεργαστεί κάποια βιβλιοπωλική στρατηγική, πράγμα που επιτρέπει σε ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί τα φυσικά βιβλιοπωλεία για να προωθήσει τις συσκευές της. Αλλά αυτό μοιάζει κάπως σαν «θεωρία συνωμοσίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ