Εγκαινιάστηκε στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και από τότε ως σήμερα έχει ζήσει πολύ καλές αλλά και πολύ κακές στιγμές. Κτισμένος ακριβώς πίσω από το κτίριο του Τσίλλερ, ο κινηματογράφος Ιντεάλ στην οδό Πανεπιστημίου 46 (210 3826.720) είναι ένας από τους πιο ιστορικούς της πρωτεύουσας παρά το γεγονός ότι παραπάνω από μία φορές έχει υποστεί καταστροφές προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους διαχειριστές του.
Κατά τη διάρκεια της σχεδόν εκατονταετούς ύπαρξής του το Ιντεάλ έχει λειτουργήσει ως θέατρο (η μεγάλη κυρία Κατερίνα έχει παίξει στη σκηνή του με τον θίασό της), ενώ για ένα διάστημα πολύς κόσμος συνδύαζε σινεμά με φαγητό πηγαίνοντας μετά την παράσταση ακριβώς δίπλα, στο εξίσου ιστορικό, συνονόματο εστιατόριο, το Ιντεάλ των αδελφών Βλασόπουλου, το οποίο, εν αντιθέσει με το σινεμά, δυστυχώς έχει κλείσει μέσα στα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 αλλά και στα πρώτα της δεκαετίας του 1980, όταν το μέσον του κινηματογράφου διένυε ώρες θλιβερής παρακμής στη χώρα μας, το Ιντεάλ για να επιβιώσει αναγκάστηκε να εντάξει στο πρόγραμμά του ερωτικές ταινίες και φτηνές περιπέτειες πολεμικών τεχνών προερχόμενες από χώρες της Ασίας. Μάλιστα, το πρόγραμμα σε πολλές περιπτώσεις ήταν κοινό, το γνωστό «δύο έργα, καράτε – σεξ».
Αλλά δεν υπάρχει λόγος πλέον να θυμόμαστε τις άσχημες στιγμές της ιστορίας του Ιντεάλ, αφού αυτή η κινηματογραφική αίθουσα τα τελευταία –τουλάχιστον –20 χρόνια όχι μόνο λειτουργεί στην εντέλεια προσφέροντας θαυμάσιες επιλογές με το πρόγραμμά του αλλά συνεχώς ανανεώνεται. Ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, το Ιντεάλ έβαλε εφέτος σύστημα 3D και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έκανε πλήρη ανακαίνιση στο εσωτερικό του. Σήμερα είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό του αλλά και το κοινό του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας που θα αρχίσει μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Σκοτεινή αίθουσα από τη φύση της, το Ιντεάλ έχει σήμερα κατάμαυρη οροφή που εξυπηρετεί όχι μόνο την αισθητική του χώρου αλλά και την καλύτερη παρακολούθηση των ταινιών. Ο σχετικά χαμηλός και πολύ διακριτικός φωτισμός προκαλεί ηρεμία. Το μπαρ είναι φιλικό και με προσιτές τιμές, ενώ ο χώρος των καπνιζόντων βρίσκεται εκτός αιθούσης, στην πίσω αυλή, και είναι ιδιαίτερα ευρύχωρος.
Σε μια δύσκολη για όλους περίοδο το Ιντεάλ έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Δίνει τη δική του μάχη σε καθημερινή βάση για να κρατήσει κοντά του τους πιστούς θαμώνες που το αγαπούν και καταβάλλει προσπάθεια για να τους ανανεώσει με νεότερο σε ηλικία κοινό.
Ο υπεύθυνος της αίθουσας κ. Γιάννης Παπανικολάου, ο επί σειρά ετών ακούραστος, χαμογελαστός «φρουρός» της εισόδου, γνωρίζει πολύ καλά ότι το μυστικό της επιτυχίας λέγεται ανθρώπινη επικοινωνία και φροντίζει το «μαγαζί» του καλύτερα από το σπίτι του. Για την ακρίβεια, το σπίτι του είναι η αίθουσα, αφού η κόρη του Χριστίνα έχει τα γενικά καθήκοντα και ο γαμπρός του ο Κώστας πήρε τη θέση του θρυλικού προβολατζή, του κ. Λάζαρου, όταν ο τελευταίος συνταξιοδοτήθηκε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ