Με δύο θεματικές που αφορούν την αγροτική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη ολοκληρώνεται ο εφετινός κύκλος Ανοικτών Μαθημάτων Ιστορίας του 20ού αιώνα για το ευρύ κοινό στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Ο Σωκράτης Πετμεζάς, καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει στους χώρους του ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος) την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 17:30-20:30, με θέμα «Η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα του 20ού αιώνα».
Παραδοσιακά γεωργική χώρα, η Ελλάδα αντιμετώπισε στη διάρκεια αυτού του αιώνα αρκετές φορές την πρόκληση να στηρίξει την ανάπτυξή της στη γεωργική παραγωγή αλλά και να εξασφαλίσει την αυτάρκειά της. Ο τουρισμός, βασισμένος στο πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα και το εύκρατο κλίμα, προβλήθηκε πολλές φορές, στο πλαίσιο της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας που θα εξασφάλιζε, συμπληρωματικά ή και εναλλακτικά της γεωργίας, την ποθούμενη ανάπτυξη.
Το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, βασικός χώρος έρευνας της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα, επιχειρεί να προσελκύσει διαφορετικές ομάδες κοινού και να ευαισθητοποιήσει σε θέματα μνήμης, ταυτότητας και αξιοποίησης αρχειακών πηγών στην ιστορία, ώστε να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ιστορικής κουλτούρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ιστορικοί της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής κοινότητας προσφέρουν ανοικτά μαθήματα ιστορίας για τον γνωστό και συνάμα άγνωστο 20ό αιώνα. Πραγματοποιήθηκαν ήδη έξι μηνιαίες συναντήσεις στις οποίες εξετάστηκαν η διεθνής θέση της Ελλάδας, διαχρονικά φαινόμενα και τομές στους θεσμούς και την κοινωνία της χώρας, η πολιτική ζωή της και η βιομηχανική ανάπτυξη που επιδιώχθηκε στην Ελλάδα στη διαδρομή του 20ού αιώνα αλλά και η ελληνική ιστοριογραφία για την περίοδο αυτή.
Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 17:30-20:30, με το ανοικτό μάθημα «H τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα του 20ού αιώνα» από τον Πάρι Τσάρτα, καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου, και τον Άγγελο Βλάχο, δρ Ιστορίας.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν με προεγγραφή στο τηλ. 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00). Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.