Ενας καθημερινός ήρωας

Κάθε νέα ταινία του Κλιντ Ιστγουντ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε γεγονός και πράγματι το «Sully», η τελευταία δημιουργία του, αναμένεται να απασχολήσει πολύ κόσμο προκαλώντας συζητήσεις.

Κάθε νέα ταινία του Κλιντ Ιστγουντ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε γεγονός και πράγματι το «Sully», η τελευταία δημιουργία του, αναμένεται να απασχολήσει πολύ κόσμο προκαλώντας συζητήσεις. Και πολύ πιθανόν να μην αφήσει αδιάφορα τα μέλη της Ακαδημίας Αμερικανικού Κινηματογράφου καθώς έχει τις προδιαγραφές για βραβεία Οσκαρ.
Στο ειδικό βίντεο που παρουσιάζουμε κατ’ αποκλειστικότητα εδώ, προσφορά της εταιρείας διανομής της ταινίας (Tanweer), ο Ιστγουντ και ο πρωταγωνιστής του Τομ Χανκς μιλούν για το πώς προσέγγισαν την ιστορία του πιλότου Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ, ο οποίος έγινε ήρωας σε όλη τη χώρα όταν προσγείωσε το χωρίς τους δύο κινητήρες του αεροσκάφος στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης σώζοντας τις ζωές όλων των επιβατών και του πληρώματος (155 ψυχές).
Το περιστατικό συνέβη στις 15 Ιανουαρίου 2009 και το σκάφος ήταν ένα Airbus 320 της US Airways του οποίου ο «Σάλι» ήταν κυβερνήτης με συγκυβερνήτη τον Τζεφ Σκάιλς (Ααρον Εκχαρτ).
«Δεν νιώθω ήρωας» ακούμε να λέει ο Σαλενμπέργκερ στην ταινία όταν μια δημοσιογράφος που του παίρνει συνέντευξη του αναφέρει ότι ο κόσμος τον αποκαλεί ήρωα. Δεν το λέει μόνο μία φορά, το επαναλαμβάνει συχνά. Ο ηρωισμός είναι μια έννοια που ο Κλιντ Ιστγουντ ανέκαθεν αμφισβητούσε θέτοντας καίρια ερωτήματα.
Το έκανε στις «Σημαίες των προγόνων μας» και στα «Γράμματα στην Ιβο Ζίμα», το δίπτυχο πολεμικών ταινιών που παρουσίασε το 2006, αλλά και στην αμέσως προηγούμενη ταινία του, τον «Ελεύθερο σκοπευτή» (2014), όπου αφηγήθηκε την ιστορία του Κρίστοφερ Σκοτ Κάιλ (1974-2013), ελεύθερου σκοπευτή του αμερικανικού στρατού στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών του ως Navy SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είχε περισσότερες από 150 επιτυχημένες αποστολές.
Ενα άλλο εξίσου ενδιαφέρον σημείο της ταινίας «Sully» όμως είναι ότι «ξεδιπλώνει» το παρασκήνιο της υπόθεσης που δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ. Ο Σαλενμπέργκερ εξετάστηκε από ειδική επιτροπή που υποστήριζε ότι είχε τον χρόνο να προσγειώσει το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης (από όπου είχε απογειωθεί το αεροπλάνο) και όχι στο νερό. Φυσικά διότι υπήρχε η ασφάλεια στη μέση και τα χρήματα ήταν πολλά…
Παρά τον έντονο φιλοπατριωτικό χαρακτήρα της ταινίας, ο Ιστγουντ χειρίζεται άψογα το θέμα του και η γνωστή ηρεμία του μετουσιώνεται στο πρόσωπο του Τομ Χανκς, που είναι τέλειος στον ρόλο του σιωπηλού, ακριβολόγου πιλότου. Με τα λευκά μαλλιά και το ταραγμένο ύφος δείχνει πολύ μεγαλύτερος από τα 60 χρόνια του σε έναν ρόλο που πολύ πιθανόν να τον οδηγήσει για έκτη φορά στην καριέρα του στις υποψηφιότητες των Οσκαρ.
Να πούμε, τέλος, ότι ένα από τα μουσικά θέματα της ταινίας, το «Flying Home», συνέθεσε ο ίδιος ο Ιστγουντ αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής στον Κρίστιαν Τζέικομπ.
Η ταινία «Sully» θα ανοίξει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, σε διανομή Tanweer.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.