θεατρο
«Ορέστεια» σε περιοδεία
Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί και παρουσιάζει σε δική του διασκευή την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια». Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Ψαρράς, Αλκηστις Πουλοπούλου. Στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και στο Ηρώδειο την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.
«Επτά επί Θήβας» από το ΚΘΒΕ
Την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Σε διπλή διανομή ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Χρήστος Στυλιανού ερμηνεύουν τον Ετεοκλή. Παίζουν: Νάντια Κοντογεώργη, Ιώβη Φραγκάτου, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης. Συμμετέχει 14μελής Χορός νέων ηθοποιών. Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στον Βύρωνα, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο Αλσος Νέας Σμύρνης.

«Οι φόνοι της οδού Μοργκ»
Μετά την επιτυχημένη πορεία του στη Θεσσαλονίκη ο εμβληματικός μονόλογος του συγγραφέα των αλλόκοτων ιστοριών μυστηρίου Εντγκαρ Αλαν Πόου ταξιδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη (οδός Αλκμήνης 8-12, Γκάζι). Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης. Ερμηνεύει ο Γρηγόρης Τίλδης.
Ο «Πλούτος» του Κιμούλη
Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο Θέατρο Πτολεμαΐδας, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Μητρόπολης Καρδίτσας, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» του Αιγάλεω, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Αλσους Βεΐκου, την Παρασκευή 9 Σεπτεβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Μενιδίου ο Γιώργος Κιμούλης παρουσιάζει την κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη που διασκεύασε και σκηνοθέτησε. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος δίπλα στους Γιάννη Μπέζο, Τάσο Γιαννόπουλο κ.ά.
«Τα 5 στοιχεία»
Η μουσικοθεματική παράσταση «Τα 5 στοιχεία», βασισμένη στη θεωρία των τεσσάρων θεμελιακών στοιχείων (φωτιά, αέρας, νερό, γη), ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Μαραθώνα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Στο λιμανάκι Μάτι της Νέας Μάκρης (Ναυτικός Ομιλος Μάτι). Την παράσταση παρουσιάζει, ερμηνεύει και σκηνοθετεί η Αννα Μπουρμά.

«Αντιγόνη» από το Εθνικό
Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ και τον ΘΟΚ παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μπέτυ Αρβανίτη, Κώστας Καστανάς, Νίκος Μπουσδούκος, Μαρία Σκούντζου κ.ά. Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αττικού Αλσους και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στον Βύρωνα.
εκθεσεις
Εμπειρία νυκτός
Συνεχίζεται στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016 η έκθεση-εγκατάσταση «Ο,τι φωτεινό έχει να πει θα πρέπει να μείνει εικασία» της Ελένης Πανουκλιά στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. Σχεδιασμένη για να βιώνεται υπό το φως της νύχτας, η πολυμεσική παρέμβαση της Πανουκλιά, σε επιμέλεια Καλλιόπης Μηνιουδάκη, καταλαμβάνει επιλεγμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του συμπλέγματος εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών μονάδων του Ελαιουργείου.
ελληνικη μουσικη
Πρατσινάκη 5 στους Λαζαριστές
Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310 589.232) οι Πρατσινάκη 5 (Παύλος, Γιάννης, Κώστας, Δημήτρης και Βασίλης Πρατσινάκης) θα δώσουν συναυλία παρουσιάζοντας συλλογικά πολυφωνικά τραγούδια, σε μια σπάνια καλλιτεχνική σύμπραξη.

«Βαβέλ» στην Πετρούπολη
Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία τους ανά την Ελλάδα η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν τη «Βαβέλ» τους την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο Θέαατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Τα νέα τραγούδια τους «μπερδεύονται» με τις επιτυχίες της «ξακουστής τριάδας» του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Δεληβοριάς στον Κήπο του Μεγάρου
Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επιστρέφουν για μια βραδιά στον Κήπο της Εδέμ. Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με παλιά και νέα τραγούδια.
κινηματογραφος
Σεμινάριο σεναρίου
Σήμερα Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου η Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος προσφέρει σεμινάριο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Θα διδάξουν οι Ρένα Ρίγγα, Βασίλης Κεσίσογλου, Βασίλης Σπηλιόπουλος, Ηλίας Φλωράκης και Αλέξανδρος Κακαβάς. Ωρα προσέλευσης: 10.00.
«Φρανκενστάιν Τζούνιορ»
Δωρεάν ανοιχτή προβολή της κωμωδίας «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (1974) του Μελ Μπρουκς διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου. Ωρα προσέλευσης: 20.30.
Βέντερς στο Αστυ
Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς που διοργανώνει ο κινηματογράφος Αστυ ως και την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Απόψε: 18.00: «Τα φτερά του έρωτα», 20.10: «Ενας αμερικανός φίλος», 22.15: «Τα φτερά του έρωτα». Δευτέρα 5, Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου: 18.00: «Το αλάτι της γης», 20.00: «Η κατάσταση των πραγμάτων», 22.00: «Το αλάτι της γης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ